Nämnden för ordnande av tjänster, möte 24-05-2023

Protokollet är granskat

§ 54 Regelböcker för servicesedlar

IUHVADno-2023-885

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
planerare Nina Nyholm
projektkoordinator Sanna Äyräväinen
ansvarsområdesdirektör (familje- ja sociala tjänster) Ilona Koskenniemi
ansvarsområdesdirektör (tjänster för äldre) Kirsi Oksanen

e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Bestämmelser om servicesedlar finns i lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården (569/2009). Syftet med servicesedlar är att öka valmöjligheterna för klienter och patienter, förbättra tillgången till tjänster samt främja samarbetet mellan välfärdsområdets social- och hälsovård och näringsliv samt de privata serviceproducenterna.

Med servicesedel avses en av det välfärdsområde som ansvarar för ordnandet av en social- och hälsovårdstjänst till mottagaren av tjänsten given utfästelse om att ersätta kostnaderna för en tjänst som tillhandahålls av en serviceproducent upp till det värde som välfärdsområdet fastställt på förhand. Klienten betalar den självriskandel för den tjänst hen får som blir kvar när värdet på den servicesedel som klienten beviljats dras av från den privata serviceproducentens pris. Klienten har rätt att vägra ta emot servicesedlar och då ska välfärdsområdet hänvisa klienten till välfärdsområdets tjänster som ordnas på annat sätt.

Välfärdsområdet ska godkänna de privata serviceproducenter vars tjänster kan betalas med en servicesedel som välfärdsområdet beviljat. Välfärdsområdet ska föra en förteckning över de serviceproducenter som det godkänt. Uppgifter om serviceproducenterna, de tjänster de tillhandahåller och priset på tjänsterna ska finnas offentligt tillgängliga på internet och på annat lämpligt sätt.

För tillfället använder Östra Nylands välfärdsområde servicesedlar inom

  • hemservice för barnfamiljer
  • hemvården
  • närståendevården
  • personlig assistans
  • serviceboende med heldygnsomsorg
  • rehabilitering i öppen vård för frontveteraner
  • tjänster som stöder boende hemma för frontveteraner.

 

Välfärdsområdets regelböcker för servicesedlar har utarbetats i samarbete mellan välfärdsområdets tjänsteinnehavare. De gällande regelböckerna i kommunerna inom välfärdsområdet har använts som grund till arbetet. Syftet med regelböckerna är att fastställa de allmänna skyldigheterna respektive praxis för serviceproducenterna och användningen av servicesedlar. De regelböcker som nu utarbetats omfattar en allmän del som gäller alla servicesedlar och servicespecifika delar som innehåller bestämmelser om särdragen hos enskilda servicesedlar.

 

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster godkänner Östra Nylands välfärdsområdes allmänna regelbok och servicespecifika regelböcker för användning av servicesedlar inom hemservice för barnfamiljer, hemvården, närståendevården, personlig assistans, serviceboende med heldygnsomsorg samt inom rehabilitering i öppen vård och tjänster som stöder boende hemma för frontveteraner.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt att efter de tekniska korrigeringarna godkänna Östra Nylands välfärdsområdes allmänna regelbok och servicespecifika regelböcker för användning av servicesedlar inom hemservice för barnfamiljer, hemvården, närståendevården, personlig assistans, serviceboende med heldygnsomsorg samt inom rehabilitering i öppen vård och tjänster som stöder boende hemma för frontveteraner. De servicespecifika regelböckerna för frontveteranernas rehabilitering i öppen vård och tjänster som stöder boende hemma för frontveteraner uppdateras till mötet i maj.

Möte hantering

Nämndens medlem Pamela Stenberg gjorde följande tekniska korrigeringar /tillägg i regelböckerna:

Allmänna delen:

I definitionsdelen har följande tilllagts:

Östra Nylands välfärdsområde tillämpar regelboken för bruk av servicesedlar som innehåller två delar: 1. Allmän del: Den allmänna delen är ett separat dokument vars krav gäller alla servicesedelproducenter och -verksamhet på välfärdsområdet. 2. Tjänstespecifik regelbok: Den tjänstespecifika delen innehåller mer deltaljerade krav på den tjänst som produceras med den aktuella servicesedeln. Bilagorna till regelboken finns uppräknade i avsnitt 6.

1.1. stycke 2:
Om en yrkesperson inom social- eller hälso- och sjukvården som är självständig yrkesutövare deltar i produktionen av tjänsten, förbinder sig serviceproducenten att säkerställa att yrkespersonen är medveten om villkoren i regelboken och förbinder sig att följa dem.

2.3. stycke 1:
På klientens ställning tillämpas gällande lagstiftning såsom lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården, lagen om patientens ställning och rättigheter, lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården och socialvårdslagen samt hälsåvårdslagen.

3.2.10. stycke 2:
Enligt lagen om elektronisk behandling av klientuppgifter inom social- och hälsovården ska serviceproducenten i synnerhet beakta vad som nämns om sparande av logguppgifter i 5 § och om klientens rätt att få tillgång till logguppgifterna på begäran i 18 §, ifall serviceproducenten använder ett elektroniskt klientdatasystem.

3.2.10. stycke 5:
I den finska versionen har den specifikationen tillagts som redan fanns i den svenska versionen.

3.2.11. stycke 4:
Serviceproducenten är skyldig att iaktta de i kraftvarande villkor för behandling av personuppgifter som finns i bilagan till den här regelboken.

3.2.14. stycke 3:
Serviceproducenten ska genomföra regelbunden kvalitetskontroll samt kund- och patientsäkerhet i fråga om vårdtjänster. Välfärdsområdet ska utan dröjsmål informeras om reklamationer och ersättningskrav som klienter och patienter gjort samt om svaren och lösningarna på dem.

3.4. stycke 4:
Serviceproducenten är ansvarig för att anteckningarna är korrekta. Uppgifter om vårdens innehåll antecknas inte i systemet. Innehållsuppgifterna antecknas i serviceproducentens eget klient- eller patientdatasystem och lämnas vid behov, men dock senast när klientens service upphör till kommunen välfärdsområdet.

5.1. stycke 2:
Välfärdsområdet övervakar kvaliteten på tjänsterna som ges av de serviceproducenter som det godkänt och säkerställer att kvaliteten uppfyller kriterierna i servicesedellagen och regelboken. Serviceproducenten förbinder sig att iaktta villkoren i regelboken. Välfärdsområdet vägleder och ger råd till serviceproducenten i uppföljnings och tillsynsärenden.

 

Servicesedel för personlig assistans inom funktionshinderservice

5.1. 
...tillstånd utfärdat av regionförvaltningsverket för verksamhet i kommunen på välfärdsområdet.

 

Det har tillagts till samtliga tjänstespecifika regelböcker att de är bilagor till den allmänna delen.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
planerare Nina Nyholm
projektkoordinator Sanna Äyräväinen
ansvarsområdesdirektör (familje-​ ja sociala tjänster) Ilona Koskenniemi
ansvarsområdesdirektör (tjänster för äldre) Kirsi Oksanen

e-​post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Enligt nämndens för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde beslut på mötet 19.04.2023 har de servicespecifika regelböckerna för frontveteranernas rehabilitering i öppen vård och tjänster som stöder boende hemma för frontveteraner uppdaterats enligt bifogade bilagor.

Beslutsförslag

Social-​ och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster  beslutar att godkänna Östra Nylands välfärdsområdes servicespecifika regelböcker för användning av servicesedlar inom frontveteraners rehabilitering i öppen vård och tjänster som stöder boende hemma för frontveteraner.

Protokollet justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster  beslutade enhälligt att godkänna Östra Nylands välfärdsområdes servicespecifika regelböcker för användning av servicesedlar inom frontveteraners rehabilitering i öppen vård och tjänster som stöder boende hemma för frontveteraner.

Protokollet justerades genast.

Möte hantering

Sekretessbelagd information raderat.