Nämnden för ordnande av tjänster, möte 24-05-2023

Protokollet är granskat

§ 65 Svar på motion inlämnad av ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige (24.1.2023): Precisering i strategin för äldrevård

IUHVADno-2023-252

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
resultatsenhetschef, tjänster för äldre, Netta Mäkinen
ansvarsområdesdirektör, tjänster för äldre​​​​​, Kirsi Oksanen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Motionens innehåll i korthet

I motionen framförs en precisering i strategin för äldrevård så att äldre personer som behöver serviceboende kan anvisas en vårdplats i hemkommunen. I motionen konstateras att för närvarande kan en äldre person som flyttar från eget hem till serviceboende kan hamna flytta från sin hemkommun till ett okänt servicecenter, antingen tillfälligt eller permanent. Det kan orsaka längtan, rädsla, osäkerhet, sociala problem, hälsoproblem, snabba negativa förändringar i hälsotillståndet. Enligt motionen ska man inte flytta den äldre långt bort från den bekanta omgivningen till en annan kommun.

Hurdan är servicen i dag

Inom Östra Nylands välfärdsområde produceras serviceboende med heldygnsomsorg både som egen service och genom köpta tjänster. Det finns enheter för serviceboende med heldygnsomsorg i alla kommuner inom Östra Nylands välfärdsområde. Den egna servicen omfattar ca 65 % av all serviceboende med heldygnsomsorg.

Den nationella riktlinjen är att äldre personer kan bo hemma och få all den service de behöver där. Vid behov ordnas servicen som heldygnsomsorg. Hemvård och gemenskapsboende utvecklas ständigt så att de motsvarar boendebehoven av äldre personer.

Serviceboende med heldygnsomsorg är ett alternativ om personen inte kan bo hemma eller i gemenskapsboende med hjälp av hemvård och annat stöd. Behovet av serviceboende med heldygnsomsorg utvärderas genom en bedömning av servicebehovet. Utvärderingen utförs i välfärdsområdets multiprofessionella SAS-arbetsgruppen (SAS från finskans Selvitä-Arvioi-Sijoita). Ifall klienten uppfyller kraven för tjänstens beviljande, beviljas hen tillgång till tjänsten. När tjänsten beviljas frågar man efter klientens och de anhörigas åsikter och önskemål gällande vart den äldre placeras, och de tas i beaktan i mån av möjlighet.

Enligt 18 § i lagen om stödjande av den äldre befolkningens

funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre (28.12.2012/980) ska beslutet om beviljande av annan än brådskande socialservice fattas utan ogrundat dröjsmål efter att en ansökan har inkommit. Beslutet ska verkställas senast tre månader efter det att ärendet inleddes. På Östra Nylands välfärdsområde har den genomsnittliga väntetiden för serviceboende med heldygnsomsorg varit 34 dygn under de senaste sex (6) månaderna.

Om den sökande inte tar emot den boendeserviceplats som hen erbjuds, upphör kravet på placering inom tre (3) månader som krävs av äldreomsorgslagen.

 

Slutsatser

Vid beviljande av serviceboende med heldygnsomsorg tas klientens och de anhörigas önskemål i beaktan, och man strävar efter att upfylla dem i mån av möjlighet. Om det inte är möjligt att erbjuda en plats i ett serviceställe inom tidsfristen enligt äldreomsorgslagens 18 §, kan man vara tvungen att placera personen i ett annat serviceställe inom Östra Nylands välfärdsområde.  Valet av serviceställe för serviceboende med heldygnsomsorg grundar sig alltid på klientens helhetssituation, och målet är att säkerställa en säker miljö och säker service för klienten. En del av välfärdsområdets enheter är till exempel specialiserade på att sköta personer med svåra minessjukdomar. Detta kan påverka valet av enhet.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde föreslår Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse att det ovan sagda avges som svar på fullmäktigemotionen.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt att föreslå Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse att det ovan sagda avges som svar på fullmäktigemotionen.