Nämnden för ordnande av tjänster, möte 24-05-2023

Protokollet är granskat

§ 62 Svar på motion inlämnad av ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige (31.1.2023): Ordnande av primärvårdsjour som egen verksamhet

IUHVADno-2023-254

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
ansvarsområdesdirektör, hälsotjänsterna Carita Schröder
chefläkare Susanna Varilo
vårdarbetsdirektör Heli Sjöblom
e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Motionens innehåll i korthet

I motionen konstateras det att ett mål i planen för ordnande av hälso- och sjukvård i Östra Nyland för åren 2018–2021 var att största delen av de brådskande behoven inom sjukvård på primärvårdsnivån sköts under vardagar, så att klienternas behov av att söka sig till så kallad samjour utanför tjänstetid minskar. Dessutom konstaterades det i planen för ordnande av hälso- och sjukvård att man bör undvika onödig patienttransport till sjukhusjour. Som mål var att erbjuda patienterna direkt hjälp hemma så att de inte i onödan skulle behöva söka sig till jour.

Motionsställaren understryker att en del av Östra Nylands hälsovårdsstationer använder redan HUS Diagnostikcentrums röntgen- och laboratorietjänster. Dessutom används samma slags snabbdiagnostikverktyg som vid samjouren. Ordnande av primärvårdsjour som egen verksamhet vid egna hälsostationer skulle också bättre betjäna den äldre befolkningens servicebehov och områdets vårdenheter om de behöver bedöma jourmässigt vårdbehov. Ordnande av primärvårdsjour som egen verksamhet skulle också dämpa kostnader.

I motionen föreslås att välfärdsområdet utreder möjligheten att ordna primärvårdsjour som egen verksamhet vid egna hälsovårdsstationer exempelvis vardagar fram till kl. 20 och lördagar kl.8–16, vilket skulle leda till minskat behov att söka sig till samjour vid Borgå sjukhus.

 

Servicen i dagens läge

Hälsostationerna i Östra Nylands välfärdsområde betjänar personer som behöver brådskande vård huvudsakligen vardagar från måndag till torsdag klockan 8-16 och fredagar klockan 8-15. Under andra tider erbjuds brådskande vård vid HUS samjour i Borgå sjukhus. HUS har redan i flera år tagit hand om brådskande vård utanför tjänstetid.

HUS-bilddiagnostiks röntgen och laboratorium som är öppna under hela tjänstetiden finns i anslutning till tre hälsovårdsstationer. 

 

Slutsatser

Om resurser skulle allokeras utanför tjänstetid skulle det leda till allt mindre resurser för verksamhet under tjänstetid. Det är redan nu utmanande att få tillräckliga resurser för verksamhet under tjänstetid. En stor orsak till resursbristen är bashälsovårdens rekryteringsproblem. Enligt en kalkyl gjord i februari 2023 var endast lite över 60% av tjänsteförhållandena enligt personalplanen besatta med läkare i tjänsteförhållande.  Efter tidpunkten har situationen försämrats ytterligare. Delvis har man kunnat komplettera resursbristen med köpta läkartjänster men trots det är resursfördelningen för verksamhet under tjänstetid underdimensionerad och räcker inte till dess utvidgande utanför tjänstetid. Förpliktelsen att ha jour utanför tjänstetid kunde ytterligare öka rekryteringsutmaningarna och orsaka att de som nu är i tjänsteförhållande skulle söka jobb på annat håll.

En motsvarande situation gäller också sjukskötarresurserna. De nationella rekryteringsutmaningarna är synliga och snabba förändringar är inte att vänta. Man strävar efter att korrigera resursbristen med hjälp av köpta tjänster, men det är inte heller tillräckligt för att helt och hållet avhjälpa bristen.  Att få tag på och förankra kompetent personal för med sig stora utmaningar för verksamhetens utveckling. Utvidgningen av brådskande mottagningars öppettider skulle också förutsätta en resursökning för biträdande personal och stödtjänster. 

Den framtida vårdgarantin orsakar också kraftigt ökade behov av läkar- och sjukskötarresurser. För att uppfylla vårdgarantin vid sidan om de funktionella ändringarna beräknas det i Östra Nylands välfärdsområde behövas minst sex läkare och åtta sjukskötare.  Dessutom växer resursbehoven för munhälsovård, som också hör till vårdgarantin.

För tillfället belastas hälsovårdscentralernas brådskande mottagningar särskilt av halvbrådskande besök av klienter som behöver regelbunden service. Ett tillräckligt antal mottagningstider finns inte tillgängliga i deras Egenteam, som är utsett för deras behov. I framtiden, i och med den åldrande befolkningen, kommer behovet av Egenteam att växa avsevärt från det nuvarande. I området (Näse hälsovårdsstation) håller ett pilotförsök för en teammodell på att starta, som har som målsättning att till multiprofessionella team överföra ansvaret för vårdhelheten av kunder som behöver regelbunden service. Målsättningen är att på så sätt reducera enskilda besök på akutmottagningen samt i samjouren. 

I välfärdsområdet pågår också den Digitala vårdcentralens planering (Digital välfärd) och dess start är under hösten 2023. Startfasens primära mål är att reducera primärhälsovårdens kundbelastning genom att överföra en del av kontakterna, bedömningarna om vårdbehovet, mottagningsbesöken och vårdstigarna till den Digitala vårdcentralen. Den Digitala vårdcentralen kommer att betjäna kunder också på kvällar och lördagar. Detta kommer för sin del att påverka också på akutmottagningens och särskilt på samjourens kundströmmar utanför tjänstetid, fastän nödvändiga jourmässiga besök fortfarande kommer att skötas på ställe. 

Om välfärdsområdet tog hand om primärhälsovårdens jourverksamhet i allt större grad skulle detta förutsätta också förlängda öppettider för HUS-bilddiagnostiks röntgenundersökningsenheter och HUS-laboratoriums provtagningsställen. Det kunde vara krävande eftersom resursproblem är kända också bland laboratorie- och röntgenpersonal.

Primärhälsovårdens nuvarande akutmottagningar som är öppna tjänstetid fungerar allmänt taget väl och största delen av de personer som behöver ifrågavarande tjänst får vård under mottagningstiderna och med nuvarande resurser. Dessutom pågår för tillfället betydande funktionella förändringar som har som mål att svara på den allt stramare vårdgarantin och ett ökat behov på tjänster (utvecklandet av Egenteam och Digital välfärd).  Men tanke på helheten är det förnuftigt att processerna för brådskande och icke-brådskande vård effektiveras och även annat samarbete samt gemensam utveckling med arrangören av HUS samjour fortsätter. Östra Nylands välfärdsområde anser att det i detta skede inte finns behov att ytterligare utreda primärvårdsjour som egen verksamhet.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde föreslår Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse att det ovan sagda avges som svar på fullmäktigemotionen.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde beslutade efter omröstning att remittera ärendet för ny beredning. 

Möte hantering

JA
Micaela Röman
Pehr Sveholm
Roy Harkimo

NEJ
Anna-Mari Eloranta
Irmeli Hoffrén
Johanna Aaltonen
Juha Kittilä
Markus Pietikäinen
Pamela Stenberg
Sanna Kivineva
Tero Suominen
Tove Munkberg

 

Ledamoten Markus Pietikäinen lade, understödd av ledamot Irmeli Hoffrén och ledamot Tove Munkberg, fram att ärendet remitteras till ny beredning. 

I omröstningen fick grundförslaget 3 röster, ändringsförslaget 9 röster.

Röstningsresultat

  • JA 3 st 25%

    Micaela Röman, Pehr Sveholm, Roy Harkimo

  • NEJ 9 st 75%

    Anna-Mari Eloranta, Irmeli Hoffren, Johanna Aaltonen, Juha Kittilä, Markus Pietikäinen, Pamela Stenberg, Sanna Kivineva, Tero Suominen, Tove Munkberg