Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 24.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Vastaus aluevaltuutettujen aloitteeseen (31.1.2023): Perusterveydenhuollon päivystyksen järjestäminen omana toimintana

IUHVADno-2023-254

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja, terveyspalvelut Carita Schröder
johtava lääkäri Susanna Varilo
hoitotyön johtaja Heli Sjöblom
sähköposti: etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Aloitteen sisältö lyhyesti

Aloitteessa todetaan, että Itä-Uudenmaan järjestämissuunnitelmassa vuosille 2018–2021 asetettiin yhdeksi tavoitteeksi se, että terveysasemalla pyritään hoitamaan suurin osa kiireellisestä perusterveydenhuoltotasoisesta sairaanhoidosta arkipäivisin, jolloin asiakkaiden tarve hakeutua ns. virka-ajan ulkopuoliseen yhteispäivystykseen vähenee. Lisäksi järjestämissuunnitelmassa todettiin, että potilaiden tarpeetonta kuljetusta sairaalapäivystykseen tulee välttää. Tavoitteena oli tarjota potilaille enemmän apua kotiin siten, ettei heidän tarvitsisi turhaan hakeutua päivystykseen.

Aloitteentekijä korostaa sitä, että osassa Itä-Uudenmaan terveysasemia on jo käytössä HUS diagnostiikkakeskuksen röntgen- ja laboratoriopalvelut. Lisäksi terveysasemilla on käytössä samoja pikadiagnostiikkavälineitä, joita myös yhteispäivystyksessä käytetään. Perusterveydenhuollon päivystyksen järjestäminen omana toimintana omilla terveysasemilla palvelisi myös paremmin ikääntyneen väestön palvelutarpeita ja myös alueen hoivayksiköissä, jos siellä ilmenee päivystyksellistä hoidon tarpeenarviointia. Omana toimintana järjestetty päivystystoiminta myös hillitsisi kustannuksia.

Aloitteessa ehdotetaan, että hyvinvointialue selvittää mahdollisuutta järjestää perusterveydenhuollon päivystys omana toimintana terveysasemilla esim. arkisin klo 20 saakka ja lauantaisin klo 8–16, jolloin tarve hakeutua Porvoon sairaalalla sijaitsevaan yhteispäivystykseen vähenee.

 

Palvelujen nykytila

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen terveysasemat palvelevat kiireellistä hoitoa tarvitsevia pääsääntöisesti arkisin maanantaista torstaihin klo 8–16 ja perjantaisin klo 8–15. Muina aikoina kiireellisen hoidon palveluista huolehtii HUS:n Porvoon sairaalan yhteispäivystys. Virka-ajan ulkopuolisesta kiireellisestä hoidosta on huolehtinut HUS jo useita vuosia.

 

Koko virka-ajan auki olevat HUS diagnostiikkakeskuksen röntgen ja laboratorio löytyvät kolmesta terveyskeskuksesta.

 

Johtopäätökset

 Jos resursseja siirrettäisiin hyvinvointialueen resursseja enemmän virka-ajan ulkopuolelle, jäisi entistä vähemmän resursseja virka-aikaiseen toimintaan. Hyvinvointialueella on jo valmiiksi haastavaa saada virka-aikaiseen toimintaan riittävästi resursseja. Isona syynä tähän on perusterveydenhuollon rekrytointivaikeudet. Helmikuussa 2023 tehdyn laskelman mukaan henkilöstösuunnitelman mukaisista virkasuhteista oli täytetty virkasuhteessa olevilla lääkäreillä vain vähän yli 60 %. Tämän jälkeen tilanne on vielä huonontunut. Osittain resurssivajetta on pystytty täydentämään ostopalvelulääkäreillä mutta silti resurssointi virka-aikaiseen toimintaan on alimitoitettu eikä riitä toiminnan laajentamiseen virka-ajan ulkopuolelle. Päivystysvelvoite virka-ajan ulkopuolella voisi lisätä entisestään lääkäreiden rekrytointihaasteita sekä aiheuttaa täytetyistä virkasuhteista liikehdintää muualle.

Samansuuntainen tilanne on myös hoitajaresurssin osalta. Valtakunnalliset rekrytointihaasteet näkyvät eikä tilanteeseen ole odotettavissa nopeita muutoksia. Resurssipuutosta pyritään korjaamaan ostopalveluiden kautta, mutta sekään ei riitä täyttämään vajetta kokonaisuudessaan. Osaavan henkilökunnan löytäminen ja sitouttaminen tuovat toiminnan kehittämiselle suuria haasteita. Kiirevastaanottotoiminnan aukiolojen laajentaminen edellyttäisi myös muun avustavan henkilökunnan ja tukipalveluiden resurssien lisäämistä. 

Tuleva hoitotakuu aiheuttaa myös suurta kasvua lääkäri- ja hoitajaresurssitarpeille. Hoitotakuun toteuttamiseen on laskettu Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella tarvittavan terveysasemapalveluissa vähintään kuusi lääkäriä ja kahdeksan hoitajaa toiminnallisten muutosten ohella. Tämän lisäksi tulevat vielä hoitotakuuseen liittyvät suun terveydenhuollon kasvavat resurssitarpeet.

Tällä hetkellä terveysasemien kiirevastaanottoja kuormittavat erityisesti säännöllistä palvelua tarvitsevien asiakkaiden puolikiireelliset käynnit. Heidän tarpeisiinsa nimetyssä Omatiimissä ei ole vastaanottoaikoja riittävästi tarjolla. Tulevaisuudessa väestön ikääntymisen myötä Omatiimin tarve tulee myös kasvamaan merkittävästi nykyisestä. Alueella on käynnistymässä tiimimallin pilotointi (Näsin terveysasema), jonka tavoitteena on säännöllistä palvelua tarvitsevien asiakkaiden hoitokokonaisuuden vastuuttaminen moniammatillisille tiimeille. Tavoitteena on tätä kautta vähentää yksittäisiä käyntejä kiirevastaanotolla sekä yhteispäivystyksessä. 

Hyvinvointialueella on käynnissä myös digisotekeskuksen (Digi- HyVä) suunnittelu ja aloitus on syksyllä 2023. Ensisijainen tavoite alkuvaiheessa on vähentää perusterveydenhuollon asiakaspainetta siirtämällä osa yhteydenotoista, hoidon tarpeen arviosta, vastaanottokäynneistä ja hoitopoluista digisotekeskukseen. Digisotekeskus tulee palvelemaan asiakkaita myös iltaisin ja lauantaisin. Tämä tulee osaltaan vaikuttamaan myös kiirevastaanoton ja erityisesti yhteispäivystyksen asiakasvirtoihin virka-ajan ulkopuolella, vaikka tarpeelliset päivystykselliset käynnit edelleen tullaan hoitamaan kivijalkapalveluissa. 

Jos perusterveydenhuollon päivystystoimintaa otettaisiin nykyistä enemmän hyvinvointialueen hoidettavaksi, tämä edellyttäisi myös HUS diagnostiikkakeskuksen röntgen- ja laboratoriopalveluiden aukioloaikojen laajentamista. Tämä saattaisi olla haastavaa, sillä tiedossa on myös resurssiongelmat laboratorio- ja röntgenhenkilökunnassa.

Nykyiset virka-aikaiset perusterveydenhuollon kiirevastaanotot toimivat yleisesti ottaen hyvin ja niiden aikana ja nykyisillä resursseilla pystytään hoitamaan suurin osa kyseistä palvelua tarvitsevista. Lisäksi käynnissä on merkittäviä toiminnallisia muutoksia, joiden tavoitteina on kiristyvään hoitotakuuseen sekä kasvavaan palvelutarpeeseen vastaaminen (Omatiimin kehittäminen ja Digi- HyVä). Kokonaisuutta ajatellen on järkevää, että kiireettömän ja kiireellisen hoidon prosesseja kehitetään edelleen tehokkaammiksi ja myös yhteistyötä sekä yhteiskehittämistä HUS:n yhteispäivystyksen järjestäjän kanssa jatketaan. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue katsoo, että tässä kohtaa tarvetta lisäselvitykselle perusterveydenhuollon päivystyksen järjestämiselle omana toimintana ei ole.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta esittää Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallitukselle, että edellä esitetty annetaan vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti äänestyksen jälkeen, että asia palautetaan uuteen valmisteluun.

Kokouskäsittely

Jäsen Markus Pietikäinen teki muutosesityksen jäsen Irmeli Hoffrénin ja jäsen Tove Munkbergin kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun.

Suoritetussa äänestyksessä pohjaesitys sai 3 ääntä, ja muutosesitys 9 ääntä.

Äänestystulokset

  • Kyllä 3 kpl 25%

    Micaela Röman, Pehr Sveholm, Roy Harkimo

  • Ei 9 kpl 75%

    Anna-Mari Eloranta, Irmeli Hoffren, Johanna Aaltonen, Juha Kittilä, Markus Pietikäinen, Pamela Stenberg, Sanna Kivineva, Tero Suominen, Tove Munkberg