Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 24.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelujen toimintaohje

IUHVADno-2023-30

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:

vastuualuejohtaja, perhe- ja sosiaalipalvelut,  Ilona Koskenniemi, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Liikkumista tukevia palveluita voidaan järjestää sekä sosiaalihuoltolain että vammaispalvelulain perusteella. Ohje koskee myös erityishuollon kuljetuksia. Toimintaohjeella luodaan alueellisesti yhtenäiset ohjeet palvelujen myöntämiseen ja käyttöön. Ohjeen lisäksi sovelletaan ohjeita sosiaalihuoltolain perusteella myönnettävien matkojen tarkemmasta käyttöalueesta, myöntämiskriteereistä ja omavastuun suuruudesta sekä vammaispalvelulain perusteella myönnettävien matkojen omavastuun suuruudesta. Toimintaohje sisältää ohjeet myös kuljetuspalvelun yhdistelystä irrottamisesta ja vakiotaksioikeudesta.

 

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -lautakunta hyväksyy noudatettavaksi liitteenä esitetyn Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen liikkumista tukevia palveluja koskevan toimintaohjeen 01.02.2023 alkaen.

Pykälä tarkastetaan heti kokouksessa.

Päätös

 

Itä-Uudenmaan hyvinvoinialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä noudatettavaksi liitteenä esitetyn Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen myöntämisperusteet Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella 01.02.2023.

Samalla Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti, että toimintaohje päivitetään seuraavan kerran toukokuussa.

Pykälä tarkastettiin heti kokouksessa.

Kokouskäsittely

Esittelijä muutti asian otsikkoa seuraavalla tavalla:

"Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen myöntämisperusteet Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella"

 

Lisäksi esittelijä teki seuraavat lisäykset pykälätekstiin:

Vammaispalvelulain 8 §:n mukaan hyvinvointialueen on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen, jos henkilö vammansa tai sairautensa vuoksi välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. 

Kuljetuspalvelu on vaikeavammaisten omatoimista suoriutumista auttava palvelu. Vammaispalvelulain mukaisilla kuljetuspalveluilla mahdollistetaan vaikeimmin vammaisille henkilöille liikkuminen muun muassa koulunkäyntiin, työhön ja harrastuksiin.

Kuljetuspalvelu on hyvinvointialueen erityiseen järjestämisvelvollisuuteen kuuluva palvelu. Hyvinvointialueen on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle kuljetuspalveluja määrärahoista riippumatta, koska kuljetuspalvelu on subjektiivinen oikeus.

Vammaispalveluasetuksen 4 §:n mukaan kuljetuspalveluihin ja niihin liittyvine saattajapalveluihin kuuluvat vaikeavammaisen henkilön tarpeelliset, jokapäiväiseen elämään kuuluvat kuljetukset, jotka liittyvät työssä käymiseen, opiskeluun, asioimiseen, yhteiskunnallisen osallistumiseen tai virkistykseen.Jokapäiväiseen elämään kuuluvia kuljetuksia ovat vaikeavammaisen henkilön asuinkunnan alueella tapahtuvat tai lähikuntiin ulottuvat kuljetukset.

Lautakunta kävi läpi neuvostojen lausunnot, jotka jaettiin jäsenille ennen kokousta (liite § 14).

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja, perhe- ja sosiaalipalvelut,  Ilona Koskenniemi
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Palvelujen järjestäminen -lautakunnan päätöksen 15.02.2023 mukaisesti ohjeita on tarvittaessa tarkennettu saapuneiden vammais- ja vanhusneuvostojen lausuntojen perusteella. Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelujen toimintaohjeeseen ei ole ollut tarvetta tehdä muutoksia.

 

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -​lautakunta merkitsee tiedoksi, että ei ole ollut tarvetta tehdä muutoksia vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelujen toimintaohjeisiin, jotka astuivat voimaan 01.02.2023.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -​lautakunta merkitsi teknisten korjausten jälkeen tiedoksi, että ei ole ollut tarvetta tehdä muutoksia vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelujen toimintaohjeisiin, jotka astuivat voimaan 01.02.2023.

Kokouskäsittely

Jäsen Johanna Aaltonen teki muutosesityksen varapuheenjohtaja Anna-Mari Elorannan kannattamana, että asia palautetaan takaisin valmisteluun.

Suoritetussa äänestyksessä pohjaesitys sai 8 ääntä, ja muutosesitys 4 ääntä.

 

Pöytäkirjaan merkittiin, että lautakunta piti neuvottelutauon klo 19.14 - 19.23.

Tauon jälkeen perhe- ja sosiaalipalvelujen vastuualuejohtajan puheenvuoro selkeytti asiaa lautakunnan jäsenille, jonka jälkeen lautakunta piti uuden neuvottelutauon klo 19.25 - 19.27.

Pöytäkirjaan merkitään myös, että uutta toimintaohjetta laadittaessa mukaan otetaan vanhus- ja vammaisneuvostot.

 

Pöytäkirjan otsikot muutetaan teknisenä korjauksena vastaamaan palveluseteleiden palvelukohtaisten sääntökirjojen otsikoita.

 

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 67%

    Micaela Röman, Irmeli Hoffren, Juha Kittilä, Markus Pietikäinen, Pamela Stenberg, Pehr Sveholm, Tero Suominen, Tove Munkberg

  • Ei 4 kpl 33%

    Anna-Mari Eloranta, Johanna Aaltonen, Roy Harkimo, Sanna Kivineva