Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 24.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Taloudellisen tuen ohje

IUHVADno-2023-362

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (perhe- ja sosiaalipalvelut)  Ilona Koskenniemi
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen linjausten mukaisesti vuoden 2023 alusta lukien. Kansaneläkelaitos vastaa edelleen perustoimeentulotuesta. 

Laissa tarkennetaan asiakkaan oikeutta saada henkilökohtaista ja monialaista palvelua. Asiointi tulee järjestää saavutettavalla ja esteettömällä tavalla niin, että eri asiakasryhmien tarpeet otetaan huomioon. Myös sosiaalihuollon ja asiakkaan näkemysten huomioon ottamisesta säädetään nykyistä tarkemmin. Muutokset korostavat sitä, että toimeentulotukilain soveltamisen perusperiaatteisiin kuulunut asiakaskohtainen harkinta kuuluu tuen myöntämiseen jatkossakin. 

Itä-Uudenmaan kunnat ovat jo usean vuoden ajan laatineet yhteisen toimintaohjeen ja toimeentulotuen myöntämisperusteet. Liitteenä on hyvinvointialueen toimeentulotuen toimintaohje ja myöntämisperusteet vuodelle 2023.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestämisen lautakunta hyväksyy liitteen mukaiset ohjeet toimeentulotuen myöntämisperusteeksi vuodelle 2023.

 

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä liitteen mukaiset ohjeet toimeentulotuen myöntämisperusteeksi vuodelle 2023.

Samalla Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti, että toimintaohje päivitetään seuraavan kerran toukokuussa.

Pykälä tarkastettiin heti kokouksessa.

 

Kokouskäsittely

Esittelijä teki seuraavat lisäykset:

Lisätään lakipykälä § 1412/97 pykälätekstiin ja lisätään ohjeeseen kohtaan 4.4. opiskeluun liittyvät kustannukset,  kohtaan, kohtaan 4.5. jälkihuollon kestoa tarkennettiin, kohdassa 4.6.4. päivitetty uusi kuntainfo pykälä ja

kohtaan 4.8. hautajaiskustannuksiin liittyvät kustannukset.

Lautakunta kävi läpi neuvostojen lausunnot, jotka jaettiin jäsenille ennen kokousta (liite § 14).

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (perhe-​ ja sosiaalipalvelut)  Ilona Koskenniemi
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Palvelujen järjestäminen -lautakunnan päätöksen 15.02.2023 mukaisesti ohjeita on tarvittaessa tarkennettu saapuneiden vammais- ja vanhusneuvostojen lausuntojen perusteella. Taloudellisen tuen ohjeisiin on tehty oheisten liitteiden mukaisia tarkennuksia.

Ehdotus

Sosiaali-​ ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -​lautakunta päättää hyväksyä sosiaalihuoltolain mukaisen taloudellisen tuen ohjeisiin tehdyt tarkennukset 01.06.2023 alkaen.

Pykälä tarkastetaan heti.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -​lautakunta päätti yksimielisesti teknisen korjauksen jälkeen hyväksyä sosiaalihuoltolain mukaisen taloudellisen tuen ohjeisiin tehdyt tarkennukset 01.06.2023 alkaen.

Pykälä tarkastettiin heti.

Kokouskäsittely

Pykälän otsikko muutetaan teknisenä korjauksena vastaamaan ohjeen otsikkoa.