Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 24.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Tilapäisen ja säännöllisen kotihoidon myöntämisperusteet

IUHVADno-2023-54

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja Kirsi Oksanen, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Sosiaalihuoltolain 19 a §:n (1301/2014) mukaan kotihoidolla tarkoitetaan palvelua, jolla huolehditaan, että henkilö suoriutuu jokapäiväiseen elämään kuuluvista toiminnoista kodissaan ja asuinympäristössään. Kotihoitoon kuuluu asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan hoito ja huolenpito, toimintakykyä ja vuorovaikutusta edistävä ja ylläpitävä toiminta, muu henkilön suoritumista tukeva toiminta ja terveydenhuoltolain 25 §:ssä tarkoitettu kotisairaanhoito. Hyvinvointialueen on järjestettävä alueensa asukkaiden kotisairaanhoito. Kotisairaanhoito on hoito- ja palvelusuunnitelman mukaista tai tilapäistä potilaan asuinpaikassa, kotona tai siihen verrattavassa paikassa moniammatillisesti toteutettua terveyden ja sairaanhoidon palvelua.

Kotihoidon tavoitteena on mahdollistaa palvelun tarvitsijoiden turvallinen kotona asuminen. Kotona asumista tuetaan ensisijaisesti järjestämällä ennaltaehkäiseviä, hyvinvointia tukevia ja kuntouttavalla työotteella toteutettuja palveluita. Laadukkaat ja asiakaslähtöiset palvelut tarjotaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaille tasavertaisesti.

Kotihoidon avulla turvataan erityisesti paljon tukea ja palvelua tarvitsevien henkilöiden kotona selviytyminen.

Laadukas kotihoito tuottaa asiakkaalle oikeita palveluja oikeaan aikaan. Kotihoito toteutetaan moniammatillisesti yhteistyössä sosiaali- ja terveyspalvelujen kanssa. Asiakkaan osallisuuteen ja sosiaaliseen verkostoon kiinnitetään erityistä huomiota. Kotihoitoa voidaan tarpeen mukaan myöntää vuorokauden ympäri.

Kotihoito voi olla tilapäistä tai säännöllistä. Tilapäistä kotihoitoa myönnetään henkilölle, jolla on tilapäinen hoidon tarve joka vaatii sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön ammattiosaamista ja asiakas ei pysty hakeutumaan itse tai saattajan turvin terveydenhuollon palveluihin.  Säännöllistä kotihoitoa myönnetään henkilölle, jolla on alentunut toimintakyky ja palvelutarve on säännöllistä, enemmän kuin kerran viikossa.

Myöntämisperusteet on valmisteltu Itä-Uudenmaan kuntien viranhaltijoiden toimesta.

 

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -lautakunta päättää hyväksyä tilapäisen ja säännöllisen kotihoidon myöntämisperusteet 01.02.2023 alkaen

Pykälä tarkastetaan heti kokouksessa.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä  tilapäisen ja säännöllisen kotihoidon myöntämisperusteet 01.02.2023 alkaen muutettuna.

Samalla Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti, että toimintaohje päivitetään seuraavan kerran toukokuussa.

 

Pykälä tarkastettiin heti kokouksessa.

Kokouskäsittely

Valtuutettu  Markus Pietikäinen teki seuraavan muutosesityksen kohtaan 2.1., kappale 2. " Mikäli asiakas kotiutuu arviointitiimin kautta,​ saa hän määräaikaisesti avun arviointitiimin kautta,​ jonka aikana asiakkaalle tehdään palvelutarpeen arviointi,​ ennen mahdollista siirtymistä säännöllisen kotihoidon piiriin." Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lautakunta kävi läpi neuvostojen lausunnot, jotka jaettiin jäsenille ennen kokousta (liite § 14).

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (ikääntyneiden palvelut) Kirsi Oksanen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Palvelujen järjestäminen -lautakunnan päätöksen 15.02.2023 mukaisesti ohjeita on tarvittaessa tarkennettu saapuneiden vammais- ja vanhusneuvostojen lausuntojen perusteella. Tilapäisen ja säännöllisen kohtihoidon myöntämisperusteisiin ei ole ollut tarvetta tehdä muutoksia.

Ehdotus

Sosiaali-​ ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -​lautakunta merkitsee tiedoksi, että ei ole ollut tarvetta tehdä muutoksia tilapäisen ja säännöllisen kohtihoidon myöntämisperusteisiin, jotka astuivat voimaan  01.02.2023.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -​lautakunta merkitsi teknisten korjausten jälkeen tiedoksi, että ei ole ollut tarvetta tehdä muutoksia tilapäisen ja säännöllisen kohtihoidon myöntämisperusteisiin, jotka astuivat voimaan  01.02.2023.

Kokouskäsittely

Pöytäkirjan otsikot muutetaan teknisenä korjauksena vastaamaan myöntämisperusteiden otsikoita.