Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 24.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Ateriapalvelun myöntämisperusteet

IUHVADno-2023-800

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (ikääntyneiden palvelut) Kirsi Oksanen
s-posti: etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Ateriapalvelu on sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19 §:n mukainen tukipalvelu. Tukipalveluilla tarkoitetaan palveluja, joilla luodaan ja ylläpidetään henkilön kodissa sellaisia olosuhteita, että hän voi suoriutua jokapäiväiseen elämään kuululuvista toiminnoista mahdollisimman itsenäisesti sekä palveluja, joiden avulla henkilö voi saada hyvinvointia tuottavaa sisältöä elämäänsä.  Palvelun tarkoituksena on tukea kotona selviytymistä. Ateriapalvelulla varmistetaan ja turvataan päivittäinen ravinnonsaanti. Palvelulla edistetään ravitsemustilaa, terveyttä, jaksamista ja päivittäistä toimintakykyä.

Tukipalveluja järjestetään henkilölle, joka tarvitsee niitä sillä perusteella, että hänen toimintakykynsä on alentunut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi. Lisäksi tukipalveluja järjestetään henkilölle, joka tarvitsee niitä erityisen perhe- tai elämäntilanteen perusteella.

Palvelu perustuu hakijan palvelutarpeen arviointiin ja viranhaltijan tekemään päätökseen.

Palvelu kohdennetaan henkilöille, joka täyttävät seuraavat määritelmät:

  1. henkilön ravitsemustila on uhattuna
  2. henkilö ei pysty valmistamaan tai lämmittämään ateriaa itse tai muun henkilön avustuksella,
  3. henkilö ei pysty käyttämään kodin ulkopuolisia ruokailumahdollisuuksia

 

Ateriapalveluntarve on lähtökohtaisesti päivittäinen. Palveluntarpeen muuttuessa ateriatilausten määrää voidaan lisätä, vähentää tai lopettaa yksilöllisen kokonaistilanteen perusteella. Ateriatilaus voidaan tehdä määräaikaisena esimerkiksi sairaalasta kotiutumisen yhteydessä kuntoutumisen ajaksi.

Palvelu myönnetään, kun palvelulle määritellyt tavoitteet täyttyvät henkilön osalta ja palvelun kohdentamisen perusteet (1 - 3) täyttyvät.

Ateriapalvelun myöntämisperusteet on valmisteltu Itä-Uudenmaan kuntien viranhaltijoiden toimesta. Itä-Uudenmaan vanhus- ja vammaisneuvostolta sekä nuorisovaltuustolta on pyydetty lausunto myöntämisperusteista.

 

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päättää hyväksyä ateriapalvelun myöntämisperusteet 1.6.2023 alkaen.

Pykälä tarkastetaan heti kokouksessa.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä ateriapalvelun myöntämisperusteet 1.6.2023 alkaen.

Pykälä tarkastettiin heti kokouksessa.

Kokouskäsittely

Teknisenä korjauksena ohjeeseen lisätään:

kohta 3
Palveluntarve arvoidaan asiakkaan yksilöllinen tarve huomioiden.

kohta 4
Asiakas maksaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston hyväksymän asiakasmaksun ateriasta.

Liitteet suomeksi

Liitteet ruotsiksi

Oheismateriaali