Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 24.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Palveluseteleiden sääntökirjat

IUHVADno-2023-885

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
suunnittelija Nina Nyholm
projektikoordinaattori Sanna Äyräväinen
vastuualuejohtaja (perhe- ja sosiaalipalvelut) Ilona Koskenniemi
vastuualuejohtaja (ikääntyneiden palvelut) Kirsi Oksanen

sähköposti: etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Palvelusetelistä säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetussa laissa (569/2009). Palvelusetelien avulla pyritään lisäämään asiakkaan ja potilaan valinnan mahdollisuuksia, parantamaan palvelujen saatavuutta sekä edistämään hyvinvointialueen sosiaali- ja terveystoimen sekä sen elinkeinotoimen ja yksityisten palvelujen tuottajien yhteistyötä.

Palvelusetelillä tarkoitetaan järjestämisvastuussa olevan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelun saajalle myöntämää sitoumusta korvata palvelun tuottajan antaman palvelun kustannukset hyvinvointialueen ennalta määräämään arvoon asti.  Asiakas maksaa saamastaan palvelusta omavastuuosuuden, joka jää jäljelle, kun yksityisen palveluntuottajan hinnasta vähennetään asiakkaalle myönnetyn palvelusetelin arvo.  Asiakkaalla on oikeus kieltäytyä hänelle tarjotusta palvelusetelistä, jolloin hyvinvointialueen tulee ohjata hänet hyvinvointialueen muilla tavoin järjestämään palveluun.

Hyvinvointialueen tulee hyväksyä ne yksityiset palvelujen tuottajat, joiden palvelujen maksamiseen asiakas voi käyttää hyvinvointialueen myöntämää palveluseteliä. Hyvinvointialueen on pidettävä luetteloa hyväksymistään palvelujen tuottajista. Tiedot palvelujen tuottajista, näiden tuottamista palveluista ja niiden hinnoista tulee olla julkisesti saatavilla internetissä ja muulla soveltuvalla tavalla.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on käytössä tällä hetkellä palveluseteleitä

  • lapsiperheiden kotipalvelussa,
  • kotihoidossa,
  • omaishoidossa,
  • henkilökohtaisessa avussa,
  • ympärivuorokautisessa palveluasumisessa
  • rintamaveteraanien avokuntoutuksessa ja
  • rintamaveteraanien kotona asumista tukevissa palveluissa.

 

Hyvinvointialueen palvelusetelien sääntökirjat on laadittu hyvinvointialueen viranhaltijoiden yhteistyönä. Pohjana työskentelylle on ollut hyvinvointialueen kuntien voimassa olevat sääntökirjat. Sääntökirjojen tarkoituksena on määritellä palvelusetelin tuottajan ja palvelusetelin käytön yleisiä velvoitteita ja käytäntöjä. Nyt laaditut sääntökirjat on jaettu yleiseen osaan, joka koskee kaikkia palveluseteleitä ja palvelukohtaisiin sääntökirjoihin, joissa säädetään yksittäistä palveluseteliä koskevista erityispiirteistä.

 

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:
Palvelujen järjestäminen-lautakunta hyväksyy Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen yleisen sääntökirjan ja palvelukohtaiset sääntökirjat palvelusetelien käytölle lapsiperheiden kotipalvelussa, kotihoidossa, omaishoidossa, henkilökohtaisessa avussa, ympärivuorokautisessa palveluasumisessa sekä rintamaveteraanien avokuntoutuksessa ja kotona asumista tukevissa palveluissa.

Päätös

Palvelujen järjestäminen-lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä teknisten korjausten jälkeen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen yleisen sääntökirjan ja palvelukohtaiset sääntökirjat palvelusetelien käytölle lapsiperheiden kotipalvelussa, kotihoidossa, omaishoidossa, henkilökohtaisessa avussa, ympärivuorokautisessa palveluasumisessa sekä rintamaveteraanien avokuntoutuksessa ja kotona asumista tukevissa palveluissa. Rintamaveteraanien avokuntoutuksen palveluseteli sääntökirja sekä rintamaveteraanien kotona asumista tukevien palvelujen palvelusetelisääntökirja päivitetaan toukokuun kokoukseen.

Kokouskäsittely

Lautakunnan jäsen Pamela Stenberg teki seuraavat tekniset korjaukset/lisäykset sääntökirjoihin: 

Yleinen osa:

Määritelmät kohdassa lisätty:
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluseteleissä on käytössä palvelusetelisääntökirja, joka sisältää kaksi osaa: 1. Yleinen osa: Yleinen osa on erillinen asiakirja, jonka vaatimukset koskevat kaikkia hyvinvointialueen palvelusetelituottajia ja -toimintaa. 2. Palvelukohtainen osa: Palvelukohtainen osa sisältää yksityiskohtaisempia vaatimuksia kyseisellä palvelusetelillä tuotettavalle palvelulle. Sääntökirjan liitteet ovat lueteltuina kohdassa 6 tässä asiakirjassa.

1.1. kappale 2: 
Mikäli palvelun tuottamiseen osallistuu itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö, palveluntuottaja sitoutuu varmistamaan, että ammattihenkilö on tietoinen sääntökirjan ehdoista ja sitoutuu noudattamaan niitä.

2.3. kappale 1: 
Asiakkaan asemaan sovelletaan kulloinkin voimassa olevaa lainsäädäntöä kuten lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista, lakia potilaan asemasta ja oikeuksista, lakia sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä sekä sosiaalihuoltolakia ja terveydenhuoltolakia.

3.2.10. kappale 2:
Palveluntuottajan tulee erityisesti kiinnittää huomiota lain 5§:n mukaiseen lokitietojen tallentamiseen sekä 18§:ään koskien asiakkaan oikeutta saada lokitiedot tiedoksi pyydettäessä, mikäli palveluntuottajalla on käytössään sähköinen asiakastietojärjestelmä

3.2.10. kappale 5:
Palveluntuottaja vastaa itse tietoturvallisen asiakasjärjestelmän hankinnasta ja muista kustannuksista Palveluntuottajalla on tietoturvallinen asiakastietojärjestelmä, jonka hankinnasta ja muista kustannuksista se vastaa. 

3.2.11 kappale 4:
Palveluntuottaja on velvollinen noudattamaan tämän sääntökirjan liitteenä olevia tulevaa hyvinvointialueen henkilötietojen käsittelyehtoja.

3.2.14. kappale 3:
Palveluntuottajan tulee toteuttaa säännöllistä laadun valvontaa sekä hoitopalvelujen osalta asiakas- ja potilasturvallisuutta.

3.4. kappale 4:
kunnalle muutetaan hyvinvointialueelle

5.1. kappale 2:
Hyvinvointialue valvoo hyväksymiensä palveluntuottajien palvelujen laatua ja varmistaa, että palvelujen laatu täyttää palvelusetelilain sekä sääntökirjan mukaiset kriteerit. Palveluntuottaja sitoutuu noudattamaan sääntökirjan ehtoja. Hyvinvointialue opastaa ja neuvoo palveluntuottajaa valvottavista asioista.

 

Vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun palveluseteli:

5.1. 
... myöntämä toimilupa kyseisellä kunnassa hyvinvointialueella.

 

Kaikkiin sääntökirjoihin lisättiin, että ne ovat yleisen osan liite.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
suunnittelija Nina Nyholm
projektikoordinaattori Sanna Äyräväinen
vastuualuejohtaja (perhe-​ ja sosiaalipalvelut) Ilona Koskenniemi
vastuualuejohtaja (ikääntyneiden palvelut) Kirsi Oksanen

sähköposti: etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Palvelujen järjestäminen-​lautakunnan päätöksen mukaisesti 19.04.2023 kokouksessa, on rintamaveteraanien avokuntoutuksen palveluseteli sääntökirja sekä rintamaveteraanien kotona asumista tukevien palvelujen palvelusetelisääntökirja päivitetty oheisten liitteiden mukaisesti.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -​lautakunta päättää hyväksyä Itä-​Uudenmaan hyvinvointialueen palvelukohtaiset sääntökirjat palvelusetelien käytölle rintamaveteraanien avokuntoutuksessa ja kotona asumista tukevissa palveluissa.

Pykälä tarkastetaan heti.

 

Päätös

Palvelujen järjestäminen -​lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Itä-​Uudenmaan hyvinvointialueen palvelukohtaiset sääntökirjat palvelusetelien käytölle rintamaveteraanien avokuntoutuksessa ja kotona asumista tukevissa palveluissa.

Pykälä tarkastettiin heti.

Kokouskäsittely

Salassapidettävät tiedot poistettu.