Nämnden för ordnande av tjänster, möte 24-05-2023

Protokollet är granskat

§ 61 Anvisning för ekonomiskt stöd

IUHVADno-2023-362

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster) Ilona Koskenniemi, förnamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Ansvaret för att organisera kompletterande och förebyggande försörjningsstöd flyttas från kommunerna till välfärdsområdena i enlighet med riktlinjerna för social- och hälsovårdsreformen från början av 2023. Folkpensionsanstalten ansvarar fortfarande för det grundläggande försörjningsstödet.

Lagen specificerar kundens rätt till personlig och multisektorisk service. Uträttandet av ärenden bör ordnas så att det är smidigt och tillgängligt för alla kundgrupper. Det finns även mera ingående föreskrifter om hur kundens synpunkter bör beaktas inom socialvården. Ändringarna i utkomststödlagen understryker att en individuell kundbedömning fortfarande hör till kriterierna för beviljande av stödet

Kommunerna i Östra Nyland har under flera års tid utarbetat gemensamma riktlinjer och kriterier för beviljande av utkomststöd. Bifogat finns verksamhetsanvisningar och tilldelningskriterier för beviljande av utkomststöd inom välfärdsområdet år 2023.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster godkänner bifogade riktlinjer för tilldelningskriterier för beviljande av utkomststöd år 2023.

 

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdes nämnd för ordnande av tjänster godkände enhälligt bifogade riktlinjer för tilldelningskriterier för beviljande av utkomststöd år 2023.

Samtidigt beslutade Östra Nylands välfärdsområdes nämnd för ordnande av tjänster enhälligt att anvisningarna uppdateras följande gång i maj.

Paragrafen justerades genast vid mötet.

 

Möte hantering

Föredragaren gjorde följande tillägg:

Lagparagrafen § 1412/97 läggs till i paragraftexten. Därtill tillägges i anvisningarna i punkt 4.4. studierelaterade kostnader uppdateras, i punkt 4.5. eftervådens varaktighet specificerades, punkt 4.6.4. kommuninfo paragrafen uppdaterades samt punkt 4.8. begravningskostnaderna specificerades. 

Nämnden tillkännagavs rådens utlåtanden, som delades ut åt medlemmarna innan mötet (bilaga § 14).

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
ansvarsområdesdirektör (familje-​ och socialtjänster) Ilona Koskenniemi
förnamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Anvisningarna har justerats vid behov enligt nämndens beslut 15.02.2023 baserat på inkomna utlåtanden av äldrerådets och rådet för personer med funktionsnedsättning. Förtydliganden har gjorts i anvisningarna för ekonomiskt stöd enligt bifogade bilagor.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar att godkänna gjorda justeringar i anvisningarna för ekonomiskt stöd enligt bifogade bilagor, från 01.06.2023.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt att efter de tekniska korrigeringarna godkänna gjorda justeringar i anvisningarna för ekonomiskt stöd enligt bifogade bilagor, från 01.06.2023.

Paragrafen justerades genast.

Möte hantering

Rubrikerna i protokollet ändras som en tekninsk korrigerina att motsvara rubriken i anvisningen.