Nämnden för ordnande av tjänster, möte 24-05-2023

Protokollet är granskat

§ 56 Grunderna för beviljande av dagverksamhet för äldre  

IUHVADno-2023-53

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ansvarsområdesdirektör (tjänster för äldre) Kirsi Oksanen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Dagverksamhetens mål är att stödja, främja och förbättra de äldres fysiska, psykiska och sociala funktionsförmåga samt att stödja deras hemmaboende och förutsättningar att klara sig genom att främja deras välbefinnande och livskvalitet.

 

Dagverksamhet är stimulerande och rehabiliterande verksamhet som upprätthåller och främjar de hemmaboende äldres kraftresurser, funktionsförmåga och sociala kontakter. I tjänsterna beaktas den äldres livssituation och hjälpbehov. Dagverksamheten riktar sig i regel till personer över 65 år som bor hemma och som behöver stöd för att upprätthålla funktionsförmågan.

 

Servicen riktas till sådana äldre som avses i 3 § 1 mom. 1 och 2 punkten i äldreomsorgslagen (980/2012) och som anses ha nytta av aktiverande och rehabiliterande dagverksamhet och som kan fungera i grupp och dra nytta av gruppverksamhet. Kunden ska vara villig att delta i dagverksamheten. Äldre personer som har beviljats boendeservice, beviljas inte dagverksamhet.

 

Grunderna för beviljande av dagverksamhet har utarbetats av tjänsteinnehavare vid Östra Nylands välfärdsområde.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar godkänna grunderna för beviljande av dagverksamhet från 01.02.2023.

 

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdes nämnd för ordnande av tjänster beslutade enhälligt godkänna grunderna för beviljande av dagverksamhet för äldre personer från 01.02.2023.

Samtidigt beslutade Östra Nylands välfärdsområdes nämnd för ordnande av tjänster enhälligt att anvisningarna uppdateras följande gång i maj.

 

Paragrafen justerades genast vid möet.

 

 

Nämnden för ordnande av tjänster höll en kort paus kl. 18:07 - 18:16.

 

 

Möte hantering

Föredragaren tillade som en teknisk korrigering i anvisningarna att dagsverksamheten ordnas i huvudsak en gång per vecka, men även två gånger per vecka vid behov.

Nämnden tillkännagavs rådens utlåtanden, som delades ut åt medlemmarna innan mötet (bilaga § 14).

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ansvarsområdesdirektör (tjänster för äldre) Kirsi Oksanen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Anvisningarna har justerats vid behov enligt nämndens beslut 15.02.2023 baserat på inkomna utlåtanden av äldrerådets och rådet för personer med funktionsnedsättning. 

Det har inte funnits behov att göra ändringar i grunderna för beviljande av dagverksamhet för äldre. 

Beslutsförslag

Social-​ och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster antecknar för kännedom att det inte funnits behov att justera grunderna för beviljande av dagverksamhet, som trätt i kraft 01.02.2023.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde antecknade efter de tekniska korrigeringarna för kännedom att det inte funnits behov att justera grunderna för beviljande av dagverksamhet, som trätt i kraft 01.02.2023.

Möte hantering

Rubrikerna i protokollet ändras som en teknisk korrigerinag att motsvara rubrikerna i de tjänstespecifika regelböckerna.

Som en teknisk korrigering tilläggs:

punkt 4 

Klienten betalar den avgift för kosten som faststälts i fullmäktige för Östra Nylands välfärdsområde.