Nämnden för ordnande av tjänster, möte 24-05-2023

Protokollet är granskat

§ 64 Svar på motion inlämnad av ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige (1.1.2023): Screening för prostatacancer

IUHVADno-2023-38

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ansvarsområdesdirektör, hälsotjänster Carita Schröder
chefläkare Susanna Varilo
e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Motionens innehåll i korthet

Det konstateras i motionen att prostatacancer är den mest allmänna cancerformen bland män i Finland och därigenom ett betydande folkhälsoproblem. Finland har inget nationellt program för screening för prostatacancer. Motionsställaren misstänker att orsaken kan vara att experterna befarar att PSA-prov, som används för tidig upptäckt, medför upptäckt också av sådana fall av cancer som inte orsakar bekymmer under mannens livstid, men som ändå kan leda till överbehandling.

Det föreslås i motionen av välfärdsområdet tillsammans med HUS-sammanslutningen tillhandahåller och genomför ett program för screening för prostatacancer. Syftet vore att upptäcka och behandla kliniskt relevant cancer och att på så sätt minska den skada och den dödlighet som cancer orsakar.

Nuläge

Hälso- och sjukvården vid Östra Nylands välfärdsområde utför masscreening i enlighet med statsrådets förordning. Screening för prostatacancer hör åtminstone tills vidare inte dit. Screening som hör till det nationella screeningprogrammet är screening för bröstcancer, livmoderhalscancer och tarmcancer i vissa åldersgrupper. Valet av dessa bygger på belägg för nyttan med screening.

Det har konstaterats att organiserad screening som bygger på PSA-prov reducerar dödligheten orsakad av prostatacancer med cirka 20 procent bland män som har fyllt 55 år. Äldre män har ofta en latent cancer som inte ger upphov till symptom och som inte inverkar sänkande på livslängden. Upptäckt av sådana cancerfall leder till ökad sjukfrekvens (överdiagnosticering), och behandling av sådana fall medför besvär som försämrar livskvaliteten mer än den latenta cancern.

I Finland pågår som bäst en ny randomiserad undersökning (ProScreen) angående screening för prostatacancer där PSA-mätning kompletteras med andra metoder. Det tar ännu några år innan vi får se resultat av denna forskning.

Slutsatser

Ovan nämna svar gäller alltså enbart på ett generellt plan masscreening bland symptomfria män. På individnivå kan det på basis av läkarens bedömning finnas anledning att PSA-testa också symptomfria män, men då är det särskilt viktigt att läkaren gör bedömningen och individuellt går igenom med patienten fördelarna och nackdelarna med tidig upptäckt av eventuell prostatacancer.

Tills vidare har man i Finland inte ansett det motiverat att starta masscreening, i synnerhet på grund av de negativa konsekvenserna för livskvaliteten. Därigenom anser inte heller Östra Nylands välfärdsområde att det i detta skede är på sin plats att börja bereda ett eget screeningprogram för prostatacancer. Situationen ses över på nytt senast då pågående undersökning om screening för prostatacancer (ProScreen) blir klar.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde föreslår Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse att det ovan sagda avges som svar på fullmäktigemotionen.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt att föreslå Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse att det ovan sagda avges som svar på fullmäktigemotionen.