Nämnden för ordnande av tjänster, möte 24-05-2023

Protokollet är granskat

§ 52 Godkännande av organiseringsavtalet för HUS

IUHVADno-2023-1134

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
social- och hälsovårdsdirektör Annika Immonen
ledande jurist Salla Paavilainen
fornamn.efternamn@itauusimaa.fi

 

Organiseringsavtalet för HUS är Nylands välfärdsområdes, Helsingfors stads och HUS-sammanslutningens gemensamma avtal, där parterna avtalar om den gemensamma arbetsfördelningen, samarbetet och samordning av verksamheten för att ordna hälso- och sjukvårdstjänster. Om avtalets innehåll, beredning och godkännande stipuleras i lagen om ordnande av social- och hälsovård och räddningsväsendet i Nyland (615/2021, nedan Nylandslagen). Syftet med avtalet är att säkerställa att parternas arbetsfördelning, samarbete och verksamhet samordnas till den del det är nödvändigt för att trygga skötseln av parternas lagstadgade uppgifter och hälso- och sjukvårdens kostnadseffektivitet. 

I enlighet med Nylandslagen ska organiseringsavtalet för HUS främja hälso- och sjukvårdens kostnadseffektivitet, produktivitet, kvalitet, patientsäkerhet, att servicekedjor och tjänstehelheter fungerar, samt förverkligandet av de språkliga rättigheterna. I arbetsfördelningen ska det också säkerställas att det vid den verksamhetsenhet som ger vård enligt avtalet finns tillräckliga ekonomiska och personalresurser samt tillräcklig kompetens. I avtalet måste man komma överens om arbetsfördelningen parterna emellan på så sätt, att kunden har rättighet till jämlik vård oberoende av hemkommun. 

Ansvaret för ordnandet av social- och hälsovårdstjänster övergick från kommunerna till välfärdsområdena 1.1.2023. Enligt 48 § i lagen om genomförande av social- och hälsovårdsreformen och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (616/2021) måste organiseringsavtalet för HUS utarbetas före utgången av 2024. I en situation, där de nya välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen fr.o.m. 1.1.2023 står för ordnandet av social- och hälsovårdstjänster, är det ändå motiverat att man kommer överens om arbetsfördelningen mellan arrangörerna i samband med överflyttningen av ansvaret för ordnandet. Genom detta förfarande säkerställs invånarnas rättigheter till jämlika social- och hälsovårdstjänster, samt främjas integrationen av tjänster fr.o.m. början av reformen. 

Helsingfors stad ansvarar för koordineringen av beredningen av avtalet. Beredningsarbetet görs i samarbete med Helsingfors stad, Nylands välfärdsområden och HUS-sammanslutningen. En regional beredningsgrupp, där alla Nylands välfärdsområden, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen är representerade har grundats för samarbetet och koordineringen samt styrningen av beredningen. Ytterligare 13 temagrupper har utnämnts för färdigställandet av avtalet. Deras uppgift har varit att utarbeta avtalstexten. 

Om avtalets innehåll stipuleras i Nylandslagens 9.3 §. De ovan nämnda 13 temagrupperna har producerat det nödvändiga innehållet baserat på sin expertis och organiseringsavtalet innehåller de nedan uppräknade helheterna: 

  1. Allmänna avtalsvillkor 
  2. Ledning av samarbete, styrning och beslutsfattande 
  3. Finansiering och ekonomi 
  4. Hälsan och välbefinnandet hos områdets befolkning 
  5. Förstärkning av primärvården och samordning av servicekedjor och -helheter inom Nyland 
  6. Ansvar för ordnande av den specialiserade sjukvårdens tjänster 
  7. Forskning, utbildning, utveckling och innovationsverksamhet 
  8. Bastjänster 
  9. Kund- och patientinformation 
  10. Beredskapsplanering, förberedning och undantagsförhållanden 
  11. Egenkontroll och kvalitet 
  12. Ledning genom information 
  13. Digitala tjänster 

 

I enlighet med Nylandslagen har Helsingfors universitet och social- och hälsovårdsministeriet hörts och ombetts om ett utlåtande. Dessutom har nationalspråksnämnderna i enlighet med 19 § i Nylandslagens 19 § och 33 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) ombetts om ett utlåtande gällande organiseringsavtalet. Utlåtandena har beaktats under beredningen av avtalet. 

Organiseringsavtalet för HUS träder i kraft efter att det har godkänts av Nylands välfärdsområdens fullmäktige, Helsingfors stadsfullmäktige och HUS-sammanslutningens stämma. Efter detta ska det godkända avtalet inlämnas till social- och hälsovårdsministeriet. 

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde föreslår för välfärdsområdesstyrelsen att den godkänner organiseringsavtalet för HUS enligt bifogade bilaga.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt föreslå för välfärdsområdesstyrelsen att den godkänner organiseringsavtalet för HUS enligt bifogade bilaga.

Paragrafen justerades genast.