Nämnden för ordnande av tjänster, möte 24-05-2023

Protokollet är granskat

§ 59 Riktlinjer enligt funktionshinderlagen för service som stöder rörligheten

IUHVADno-2023-30

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
ansvarsområdesdirektör, familje- och socialtjänster Ilona Koskenniemi, fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Service som stöder rörligheten kan ordnas både med stöd av socialvårdslagen och med stöd av handikappservicelagen. Riktlinjerna gäller även färdtjänst inom specialomsorgen. Genom riktlinjerna åstadkoms regionalt enhetliga föreskrifter för beviljande och användning av servicen. Utöver riktlinjerna tillämpas föreskrifter angående den mera exakta avgränsningen av det område som omfattas av färdtjänst enligt socialvårdslagen, angående bevillningskriterierna och självriskens storlek för färdtjänst enligt socialvårdslagen samt angående självriskens storlek då det gäller färdtjänst enligt handikappservicelagen. Riktlinjerna innehåller föreskrifter också angående separering av kombinerade färdtjänstresor och rätten till bekant taxi.

 

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnd för ordnande av tjänster godkänner för efterlevnad Östra Nylands välfärdsområdes bifogade riktlinjer för service som stöder rörligheten från och med 01.02.2023.

Paragrafen justeras genast vid mötet.

 

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdes nämnd för ordnande av tjänster beslutade enhälligt att godkänna riktlinjerna för beviljande av tjänster som stöder rörligheten enligt funktionshinderlagen från och med 01.02.2023.

Samtidigt beslutade Östra Nylands välfärdsområdes nämnd för ordnande av tjänster enhälligt att anvisningarna uppdateras följande gång i maj.

Paragrafen justerades genast vid mötet.

 

 

Möte hantering

Föredragaren ändrade rubriken på ärendet enligt följande:

" Riktlinjer enligt funktionshinderlagen för service som stöder rörligheten i Östra Nylands välfärdsområde"

 

Föredragaren gjorde även följande tillägg till paragraftexten:

Det föreskrivs i 8 § i lagen om service och stöd på grund av handikapp att välfärdsområdet ska ordna skälig färdtjänst jämte följeslagarservice för en gravt handikappad som på grund av sitt handikapp eller sin sjukdom nödvändigt behöver sådan service för att klara de funktioner som hör till normal livsföring.

Färdtjänst är service som hjälper gravt handikappade att klara sig självständigt. Färdtjänst enligt handikappservicelagen gör det möjligt för gravt handikappade personer att färdas bland annat för att kunna gå i skola, arbeta och delta i hobbyer.

Färdtjänsten omfattas av välfärdsområdets särskilda skyldighet att ordna service. Det finns en subjektiv rätt till färdtjänst, varför välfärdsområdet måste ordna färdtjänst för gravt handikappade personer oavsett budgetanslag.

I 4 § i handikappserviceförordningen anges att till färdtjänst jämte därtill ansluten ledsagarservice hör sådana transporter som en gravt handikappad behöver för arbete, studier, uträttande av ärenden, deltagande i samhällelig verksamhet eller rekreation eller av annan sådan orsak och som hör till det dagliga livet. Transporter som hör till det dagliga livet omfattar transporter inom den gravt handikappades hemkommun eller till närbelägna kommuner.

Nämnden tillkännagavs rådens utlåtanden, som delades ut åt medlemmarna innan mötet (bilaga § 14).

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
ansvarsområdesdirektör,​ familje-​ och socialtjänster Ilona Koskenniemi
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Anvisningarna har justerats vid behov enligt nämndens beslut 15.02.2023 baserat på inkomna utlåtanden av äldrerådets och rådet för personer med funktionsnedsättning. Det har inte funnits behov att göra ändringar i riktlinjer enligt funktionshinderlagen för  service som stöder rörligheten.

Beslutsförslag

Social-​ och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster antecknar för kännedom att det inte funnits behov att justera riktlinjerna enligt funktionshinderlagen för service som stöder rörligheten, som trätt i kraft 01.02.2023.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde antecknade efter de tekniska korrigeringarna för kännedom att det inte funnits behov att justera riktlinjerna enligt funktionshinderlagen för service som stöder rörligheten, som trätt i kraft 01.02.2023.

Möte hantering

JA
Micaela Röman
Irmeli Hoffrén
Juha Kittilä
Markus Pietikäinen
Pamela Stenberg
Pehr Sveholm
Tero Suominen
Tove Munkberg

NEJ
Anna-Mari Eloranta
Johanna Aaltonen
Roy Harkimo
Sanna Kivineva

 

Ledamoten Johanna Aaltonen lade, understödd av viceordförande Anna-Mari Eloranta, fram att ärendet remitteras till beredning.

I omröstningen fick grundförslaget 8 röster, ändringsförslaget 4 röster,

Det antecknades i protokollet att nämnden höll en paus för att diskutera sinsemellan kl. 19.14-19.23.

Efter pausen förtydligade ansvarsområdesdirektören för familje- och socialtjänster ärendet för ledamöterna, varefter nämnden höll en ny paus kl. 19.25 - 19.27.

 

Det antecknades i protokollet att då man utarbetar nya anvisningar engageras äldrerådet och rådet för funktionshindrade i processen.

Rubriken i paragrafen ändras som en tekninsk korrigerig att motsvara rubriken i grunderna för beviljandet.

 

Röstningsresultat

  • JA 8 st 67%

    Micaela Röman, Irmeli Hoffren, Juha Kittilä, Markus Pietikäinen, Pamela Stenberg, Pehr Sveholm, Tero Suominen, Tove Munkberg

  • NEJ 4 st 33%

    Anna-Mari Eloranta, Johanna Aaltonen, Roy Harkimo, Sanna Kivineva