Nämnden för ordnande av tjänster, möte 24-05-2023

Protokollet är granskat

§ 60 Grunder för stöd för närståendevård

IUHVADno-2023-57

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ansvarsområdesdirektör (tjänster för äldre) Kirsi Oksanen
ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster) Ilona Koskenniemi
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Med närståendevård avses att vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person ordnas i hemförhållanden med hjälp av en anhörig eller någon annan som står den vårdbehövande nära. Stöd för närståendevård är en lagstadgad behovsprövad socialtjänst, en del av den helhet som social- och hälsovårdstjänsterna bildar. Välfärdsområdet ansvarar för ordnandet av närståendevård och beslutar om dess omfattning samt om hur stora anslag som anvisas för vårdarvoden och tjänster i välfärdsområdets budget.

Enligt 3 § i lagen om stöd för närståendevård (937/2005) kan välfärdsområdet bevilja stöd för närståendevård om alla kriterierna nedan uppfylls:

  1. någon på grund av nedsatt funktionsförmåga, sjukdom eller handikapp eller av någon annan motsvarande orsak behöver vård eller annan omsorg i hemförhållanden,
  2. en anhörig till den vårdbehövande eller någon annan som står den vårdbehövande nära är beredd att ansvara för vården och omsorgen med hjälp av behövlig service,
  3. vårdarens hälsa och funktionsförmåga svarar mot de krav som närståendevården ställer,
  4. närståendevården tillsammans med andra behövliga social- och hälsovårdstjänster är tillräcklig med tanke på den vårdbehövandes välbefinnande, hälsa och säkerhet,
  5. den vårdbehövandes hem till sina sanitära förhållanden och övriga förhållanden är lämpligt för den vård som skall tillhandahållas där, och om
  6. beviljande av stöd bedöms vara förenligt med den vårdbehövandes bästa. Närståendevården genomförs i samarbete mellan stadens äldreomsorg och handikappservice, den vårdbehövande och andra aktörer.

 

Stöd för närståendevård gällande personer som inte fyllt 65 år beviljas i enlighet med handikappservicelagen och gällande 65 år fyllda på basis av äldreomsorgslagen.

Frågan om hur bindande närståendevården är för närståendevårdare bedöms på basis av antalet vårdtillfällen. En (1) gång inbegriper hjälp med alldagliga personliga funktioner. Typiskt innefattar en gång hjälp med flera personliga funktioner, men att ta hand om enbart en funktion kan vara tillräckligt.

Bedömningen av klientens servicebehov är alltid en bedömning av helheten. Vid bedömningen utnyttjar man olika indikatorer på funktionsförmåga.

Grunderna för beviljande av vårdtyngdsklass är i huvudsak samma i situationer med närståendevård i fråga om barn (under 18 år) som i fråga om vuxna. Situationerna med närståendevård är emellertid olika för barn och för vuxna. Hos barn konstateras behovet av omsorg som en avvikelse i förhållande till åldern. Med andra ord jämförs vårdbehovet med behovet hos ett lika gammalt friskt barn eller ett barn utan handikapp eller bristande funktionsförmåga.

Inom närståendevård indelas vårdtyngdsklasserna i tre nivåer beroende på hur mycket bundenhet vården medför. I den lägsta vårdtyngdsklassen (I) är den vårdbehövande i behov av vård och omsorg regelbundet varje dag. I den mellersta vårdtyngdsklassen (II) är behovet av vård och omsorg regelbundet vid dygnets olika tidpunkter. I den högsta vårdtyngdsklassen (III) är behovet av vård och omsorg kontinuerligt eller nästan kontinuerligt.

Det vårdarvode som betalas till närståendevårdaren bestäms utifrån hur bindande och krävande vården är. Vårdarvodena justeras varje år. Förslag till arvode för närståendevård år 2023 är

I Lägsta vårdtyngdsklass 450 €

II Mellersta vårdtyngdsklass 847,22 €

III Högsta vårdtyngdsklass 1 328,18 €

Verksamhetsdirektivet för stödet för närståendevård har gjorts i samarbete med alla kommuner och i det sammanhanget har man utnyttjat kommunernas befintliga verksamhetsdirektiv. Grunderna för beviljande bygger på THL:s publikation med förslag till nationella grunder för beviljande av stöd för närståendevård.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster godkänner Östra Nylands välfärdsområdes tillämpningsanvisningar för stöd för närståendevård från 01.02.2023

Paragrafen justeras genast.-

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdes nämnd för ordnande av tjänster godkände enhälligt Östra Nylands välfärdsområdes tillämpningsanvisningar för stöd för närståendevård från 01.02.2023.

Samtidigt beslutade Östra Nylands välfärdsområdes nämnd för ordnande av tjänster enhälligt att anvisningarna uppdateras följande gång i maj.

Paragrafen justerades genast vid mötet. 

Möte hantering

Föredragaren ändrade tabellen i anvisningarna punkt 3.8. 1.1 Vuxna – användning av mätare för funktionsförmåga vid bedömning så att den uppdateras som en teknisk korrigering.

Föredragaren konstaterade att Östra Nylands välfärdsområdetsstyrelse behandlar vårdarvodet för år 2023 vid sitt möte och ärendet lämnades därför obehandlat vid detta möte.

Nämnden tillkännagavs rådens utlåtanden, som delades ut åt medlemmarna innan mötet (bilaga § 14).

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ansvarsområdesdirektör (tjänster för äldre) Kirsi Oksanen
ansvarsområdesdirektör (familje-​ och socialtjänster) Ilona Koskenniemi
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Anvisningarna har justerats vid behov enligt nämndens beslut 15.02.2023 baserat på inkomna utlåtanden av äldrerådets och rådet för personer med funktionsnedsättning. Förtydliganden har gjorts i grunderna för beviljande av stöd för närståendevård enligt bifogade bilagor.

Beslutsförslag

Social-​ och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar att godkänna gjorda justeringar i grunderna för beviljande av stöd för närståendevård enligt bifogade bilagor, från 01.06.2023.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt att efter de tekniska korrigeringarna godkänna gjorda justeringar i grunderna för beviljande av stöd för närståendevård enligt bifogade bilagor, från 01.06.2023.

Paragrafen justerades genast.

Möte hantering

Paragrafens rubrik ändras som en teknisk korrigering att motsvara broschyrens rubrik.