Beskrivning
Beredning och tilläggsuppgifter:
välfärdsområdesdirektör Max Lönnqvist,
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi
HUS-sammanslutningens styrelse har vid sitt sammanträde 4.3.2024 (§ 26) under rubriken ”Beredning av budgetramen och utvecklande av HUS:s servicenät” behandlat bland annat Borgå sjukhus framtid och profilering. Sammanslutningens styrelse beslutade efter omröstning att den antecknar utredningen för kännedom och förutsätter att riktlinjerna för den fortsatta beredningen granskas och fastslås i samarbete med de nyländska välfärdsområdena och Helsingfors. Ett förslag ska föreläggas sammanslutningens styrelse 25.3.2024.
Borgå sjukhus och dess tjänster är synnerligen viktiga med tanke på ordnandet av hälso- och sjukvård i Östra Nyland. Ett smalare tjänstesortiment och kortare öppettider för verksamheten kan medföra förlängda restider och göra det svårare att få tillgång till behövliga hälso- och sjukvårdstjänster. Det finns 396 östnylänningar som stått i kö till specialsjukvården i över 180 dygn (situationen 02/2024) av vilka nästan hälften till ortopediska operationer.
I samarbete med HUS planeras en överflyttning av ansvaret för palliativt centrum till välfärdsområdet 1.1.2025, vilket är motiverat ur funktionell synvinkel och är en fungerande lösning ur kundernas synvinkel.
I fråga om Borgå sjukhus är den uppskattade inbesparingen ganska liten, och de mest centrala förändringarna till exempel i jourarrangemangen avser man att genomföra från och med år 2027. Enligt vår uppfattning bereds inte förändringar av jourförordningen och det finns inga nationella beslut om sjukhusnätsutredningen. På lång sikt kan inskränkningarna leda till att de sammanlagda kostnaderna blir högre då man beaktar bland annat de stigande resekostnaderna, förseningar i vården av patienter och ökad belastning på hälso- och sjukvården i andra områden samt eventuellt också ökat utnyttjande av välfärdsområdets övriga tjänster. Inskränkningar i operationsverksamheten kan påverka behovet av transporter och ambulansernas transportkapacitet inom akutvården är belastad redan från tidigare. Östra Nylands välfärdsområde har upprepade gånger sagt sig stödja ekonomiska ramvärden, som möjliggör en behärskad utveckling av verksamheten och bevarande av servicens kvalitet och volym.
Ett lokalt sjukhus med omfattande service kan vara ett centrum för preventiv vård och tidigt ingripande, vilket på lång sikt kan spara resurser. Borgå sjukhus bör bevaras som ett regionalt sjukhus med omfattande service, som betjänar alla åldersgrupper. En sådan plan bör göras i samarbete med välfärdsområdet och ha som mål ett kombinerat välfärdscentrum/sjukhus med omfattande service.
Inom Östra Nylands välfärdsområde har omkring 28 procent av invånarna svenska som modersmål. Därigenom ska också tjänster som hör till den specialiserade sjukvården produceras på två språk vid ett tvåspråkigt välfärdsområde.
Kortsiktiga inskränkningar av servicen kan inverka på ökningen av hälsoskillnaderna mellan olika befolkningsgrupper, i synnerhet då man ser till grupper i svag ställning. Upprätthållande och utvecklande av tillräckliga och högkvalitativa tjänster inom den specialiserade sjukvården på lokal nivå är en investering i samhällets stabilitet och i att välfärdssamhällets principer omsätts i praktiken. Det är inte ändamålsenligt att minska den dagliga verksamheten eller minska utbudet av tjänster eftersom tillgången till vård redan nu är fördröjd.
Det är omöjligt att bedöma exakt hur inskränkningar i fråga om sjukhuset på kort sikt påverkar tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster eller hur de inverkar på den ovan nämnda ökningen av hälsoskillnaderna. Östra Nylands välfärdsområde understöder en fortsatt konstruktiv dialog och ett fortsatt konstruktivt samarbete med olika intressentgrupper för att komma fram till balanserade lösningar som betjänar både patienternas och samhällets intresse också i framtiden.
Med hänvisning till ovan nämnda motiveringar anser Östra Nylands välfärdsområde att de ändringar i Borgå sjukhus profil som planerats inte bör genomföras, utan att en gemensam planering och dialog bör fortsätta. Målet med planeringen bör vara ett gemensamt planerat välfärdscentrum/sjukhus där man har beaktat effektivitetssynpunkter, en god vårdkvalitet och att patienterna friktionsfritt ska kunna röra sig mellan primärnivån och den specialiserade nivån.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesdirektören:
Välfärdsområdesstyrelsen avger ovan nämnda utlåtande om HUS:s servicenät till HUS-sammanslutningens styrelse.
Beslut
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade avge ovan nämnda utlåtande om HUS:s servicenät till HUS-sammanslutningens styrelse.