Aluehallitus, kokous 20.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen lausunto HUS:in palveluverkosta

IUHVADno-2024-1079

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist, 
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

HUS-yhtymähallitus on käsitellyt kokouksessaan 4.3.2024 § 26 otsikolla ”Talousarviokehyksen valmistelu ja HUS:in palveluverkon kehittäminen” mm. Porvoon sairaalan tulevaisuutta ja profilointia. Yhtymähallitus päätti äänestyksen jälkeen, että se merkitsee selvityksen tiedoksi ja edellyttää, että jatkovalmistelulinjaukset tarkistetaan ja tehdään yhteistyössä Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kanssa. Esitys tuodaan yhtymähallituksen kokoukseen 25.3.2024.

Porvoon sairaala ja sen palvelut ovat erittäin tärkeitä Itä-Uudenmaan terveydenhuollon järjestämisen näkökulmasta. Palveluvalikoiman ja toiminta-aikojen supistaminen voi lisätä matka-aikoja ja vaikeuttaa pääsyä tarvittaviin terveyspalveluihin. Itä-uusmaalaisia yli 180 vrk erikoissairaanhoitoon jonottaneita on 396 kpl (tilanne 02/2024), joista lähes puolet ortopedisiin leikkauksiin.

HUS:in kanssa suunnitellaan yhteistyössä palliatiivisen keskuksen siirtämistä hyvinvointialueen vastuulle 1.1.2025, mikä on toiminnallisesti perusteltua ja asiakaskunnan näkökulmasta toimiva ratkaisu.

Porvoon sairaalan osalta arvioitu säästö on varsin vähäinen ja keskeisimmät muutokset esim. päivystysjärjestelyihin toteutettaisiin vuodesta 2027 alkaen. Käsityksemme mukaan päivystysasetusta koskevia muutoksia ei ole valmistelussa eikä sairaalaverkkoselvityksestä ole valtakunnallisia päätöksiä. Pitkällä aikavälillä toiminnan supistukset voivat johtaa korkeampiin kokonaiskustannuksiin, kun otetaan huomioon muun muassa lisääntyvät matkakustannukset, potilaiden hoidon viivästykset ja terveydenhuollon kuormituksen kasvu muilla alueilla ja mahdollisesti muiden hyvinvointialueiden palveluiden käytön kasvu. Leikkaustoiminnan supistukset voivat vaikuttaa siirtokuljetusten tarpeeseen ja ensihoidon ambulanssien kuljetuskapasiteetti on jo ennestään kuormittunut. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on toistuvasti ilmoittanut kannattavansa talouden kehyslukuja, jotka mahdollistavat toiminnan hallitun kehittämisen ja palveluiden laadun/laajuuden säilyttämisen.

Paikallinen laajan palvelu sairaala voi toimia ennaltaehkäisevän hoidon ja varhaisen puuttumisen keskuksena, mikä voi säästää resursseja pitkällä tähtäimellä. Porvoon sairaala tulee säilyttää laajan palvelun alueellisena sairaalana, joka palvelee kaikkia ikäryhmiä. Tällaista suunnittelua tulee tehdä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa ja tavoitella yhdistettyä laajan palvelun hyvinvointikeskusta/sairaalaa.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella noin 28 prosentilla asukkaista on ruotsi äidinkielenä. Kaksikielisenä hyvinvointialueena palveluja on täten tuotettava myös erikoissairaanhoidossa kahdella kielellä. 

Lyhytnäköinen palveluiden supistaminen voi vaikuttaa eri väestöryhmien väliseen terveyserojen kasvuun, erityisesti heikommassa asemassa olevien ryhmien kohdalla. Riittävien ja laadukkaiden erikoissairaanhoidon palveluiden ylläpitäminen ja kehittäminen paikallisella tasolla on investointi yhteiskunnalliseen vakauteen ja hyvinvointiyhteiskunnan periaatteiden toteutumiseen. Päiväaikaisen toiminnan supistaminen/palveluvalikoiman kaventaminen ei ole tarkoituksenmukaista koska jo nyt hoitoon pääsy on viivästynyt.

On mahdotonta arvioida tarkasti, miten sairaalan supistukset vaikuttaisivat lyhyellä aikavälillä terveyspalveluiden saatavuuteen tai edellä mainittuihin terveyserojen kasvuihin. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue kannattaa konstruktiivisen dialogin ja yhteistyön jatkamista eri sidosryhmien välillä, jotta löydetään tasapainoisia ratkaisuja, jotka palvelevat sekä potilaiden että yhteiskunnan etua myös tulevaisuudessa.

Edellä mainituin perustein Itä-Uudenmaan hyvinvointialue katsoo, että Porvoon sairaalan profiiliin ei tule tehdä suunniteltuja muutoksia, vaan yhteistä suunnittelua ja dialogia tulee jatkaa. Suunnittelun tavoitteena tulee olla yhdessä suunniteltu hyvinvointikeskus/sairaala, jossa huomioidaan tehokkuusnäkökulmat, hyvä hoidon laatu ja potilaan saumaton siirtyminen perus- ja erikoistason välillä.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus antaa edellä olevan lausunnon HUS:in palveluverkosta HUS yhtymähallitukselle.

Päätös

Aluehallitus päätti antaa edellä olevan lausunnon HUS:in palveluverkosta HUS yhtymähallitukselle.

Kokouskäsittely

Jäsen Bernhard Edgrenin ehdotus lisäykseksi lausuntoon, hyväksyttiin yksimielisesti:

”Itä-Uudenmaan Hyvinvointialue edellyttää myös, että anestesialääkäriä vaativien leikkausten ja muiden toimenpiteiden palvelut ja toiminnot on säilytettävä nykyisessä laajuudessaan Porvoon sairaalassa. Lisäksi tällä hetkellä harjoitettavia erilaisia erikoissairaanhoitoalojen palveluja ei pidä vähentää, vaan sen sijaan tulee tarkastella ja arvioida, voidaanko näitä erikoissairaanhoitoalojen yksiköitä laajentaa tulevaisuudessa. Tämän lisäksi Porvoon sairaala opetussairaalana tulee säilyttää ja sen toimintoja monipuolistaa tulevaisuudessa.”


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.