Välfärdsområdesstyrelsen, möte 20-03-2024

Protokollet är granskat

§ 79 Svar på motion inlämnad av ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige: Kultur som stöd för välfärd

IUHVADno-2024-717

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
specialexpert på främjande av hälsa och välfärd Minna Mattila och utvecklingschef Katja Blomberg, fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi. 

Motionens innehåll 

Gröna fullmäktigegruppen vid Östra Nylands välfärdsområde har 2.5.2023 lagt fram en motion om att man på välfärdsområdet borde planera hur man genom kulturell välfärd kunde öka på välfärden hos områdets invånare och förebygga sjukdomar eller andra problem med välfärden.  

Nuläget 

I lagen om ordnande av social- och hälsovård (6 §) förutsätts att kommunerna bär det primära ansvaret för främjandet av hälsa och välfärd till den del denna uppgift är knuten till andra uppgifter som enligt lag ska skötas av kommunen. Kommunen ska i sin strategiska planering sätta upp mål för främjandet av hälsa och välfärd och fastställa åtgärder som stöder målen. Den ska i sitt beslutsfattande beakta de uppskattade konsekvenserna av sina beslut för människors hälsa och välfärd enligt befolkningsgrupp. De kommunala verksamhetsområdena ska samarbeta med varandra för att främja hälsa och välfärd. Välfärdsområdet bär det primära ansvaret för främjandet av hälsa och välfärd till den del denna uppgift är knuten till andra uppgifter som enligt lag ska skötas av välfärdsområdet. 

Enligt 14 § i lagen om välfärdsområden ska välfärdsområdet och kommunerna inom dess område åtminstone för varje fullmäktigeperiod förhandla om samarbetet, målen och arbetsfördelningen vid skötseln av sina uppgifter. Vid förhandlingarna kan det avtalas åtminstone om de samarbetsstrukturer och verksamhetsmodeller samt den kommunikation som samarbetet kräver.  

Som det konstateras i motionen, tryggas kulturella rättigheterna både i FN:s förklaring om mänskliga rättigheter (1948) och flera avtal om mänskliga rättigheter som är bindande för Finland. Var och en har rätt att delta i konst och kultur, utveckla sig själv och sitt samfund genom dem samt rätten till möjligheten att fritt uttrycka sig själv. Välfärdsområdets uppgift är att säkerställa att de kulturella rättigheterna är verklighet även för kunder inom social- och hälsovårdstjänster. 

I regeringsprogrammet Ett starkt och engagerat Finland (2023) ingår en uppmaning att i större utsträckning utnyttja kultur och konst inom den förebyggande social- och hälsovården samt att genom till exempel kultur som hobby stöda närståendevårdare och stöda de äldre så att de klarar sig självständigt hemma. I Social- och hälsovårdsministeriets kontrollista för handledning kring levnadsvanor (2022) har man i sin tur definierat de åtgärder inom kulturellt välbefinnande med vilka man borde planera och bereda kontaktytstjänster. 

I arbetet för främjande av hälsa och välfärd vid Östra Nylands välfärdsområde har man identifierat kulturellt välbefinnande som ett viktigt delområde för främjande av hälsa och välfärd. Det första steget är att skapa en förståelse om vad kulturellt välbefinnande betyder inom välfärdsområdet. På området finns redan fungerande modeller för kulturellt välbefinnande som bör kartläggas. Till exempel har Pukkila kommun redan sedan 2016 deltagit i AURA-projektet som främjar äldre personers kulturella välbefinnande. Redan nu bedrivs verksamheten i samarbete mellan kommunen och välfärdsområdet.  

Det kulturella välbefinnandet byggs genom mångprofessionellt arbete. Till uppgiftsfördelningen mellan välfärdsområdena och kommunerna ansluter sig frågan om att komma fram till nya verksamhetsmodeller, något som kräver aktivt samarbete mellan båda parterna. Det regionala temanätverket för kulturellt välbefinnande, som börjar sin verksamhet i början av 2024, samlar ihop kulturaktörer inom välfärdsområdet, kommuner och föreningar. Syftet med temanätverket är att skapa en plan om hur man mångsektoriellt främjar det kulturella välbefinnandet inom Östra Nyland samt hur man säkerställer att de kulturella rättigheterna uppfylls i samarbete. Arbetet stöds av den elektroniska servicebrickan som främjar hälsa och välfärd som nu utvecklas. Syftet är att samla välfärdsområdets, kommunernas och föreningars kulturverksamhet till ett ställe. Dessutom deltar Östra Nylands välfärdsområde i nätverket för kulturfrämjande som Centret för konstfrämjande Taike bedriver. Välfärdsområdet ska delta också i Nylands förbunds kulturexpertgrupp. 

Slutsatser 

Det strategiska samarbetsavtalet mellan kommunerna i Östra Nyland och välfärdsområdet har antagits av Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige i november 2023. Samarbetsavtalet möjliggör tillsättandet av multiprofessionella samarbetsgrupper. I samarbetsavtalet har man lyft fram kulturellt välbefinnande som ett tema som både kommuner och välfärdsområdet vill främja. När samarbetsgrupperna påbörjar sin verksamhet i början av 2024 kan välfärdsområdet tillsammans med kommunerna börja planeringsarbetet kring det kulturella välbefinnandet.  

Beslutsförslag

Vik. utvecklingsdirektör:

Nämnden för utveckling och samarbete föreslår välfärdsområdesstyrelsen och vidare välfärdsområdesfullmäktige att det som sägs ovan ges som svar på fullmäktigemotionen. 

 

Beslut

Nämnden för utveckling och samarbete föreslog välfärdsområdesstyrelsen och vidare välfärdsområdesfullmäktige att det som sägs ovan ges som svar på fullmäktigemotionen. 

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
specialexpert på främjande av hälsa och välfärd Minna Mattila
utvecklingsdirektör Katja Blomberg
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar det ovan nämnda svaret på motionen för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar det ovan nämnda svaret på motionen för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.