Välfärdsområdesstyrelsen, möte 20-03-2024

Protokollet är granskat

§ 78 Avslutande av verksamhet hos medlemsförening (Borgånejdens arbetssökande rf) i partnerskapsbordet och valet av den nya medlemsföreningen

IUHVADno-2024-714

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
specialsakkunnig inom delaktighet Nanna Kostiainen, fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi 

Enligt 27 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde drar Nämnden för utveckling och samarbete tillsammans med välfärdsområdets kommuner, den tredje sektorn och specialsjukvården upp riktlinjerna för planeringen och samordnandet av det samarbete som främjandet av välbefinnande och hälsa förutsätter samt ansvarar för utvecklingen av verksamhetsmodellerna i anslutning till att delaktiggöra välfärdsområdets invånare, kommuner, sammanslutningar och andra aktörer. 

Nämnden för utveckling och samarbete föreslog på sitt möte 6.9.2023 att välfärdsområdesstyrelsen godkänner medlemmarna i Partnerskapsbordet enligt förslaget. Välfärdsområdesstyrelsen godkände medlemmarna i Partnerskapsbordet enligt förslaget 28.9.2023. Till Partnerskapsbordet valdes medlemmar från 21 olika föreningar för att representera olika teman. Representanten från Tatsi ry blev inte vald till Partnerskapsbordet. Tatsi ry är en stödförening för arbetslösa medlemmar i fackförbund.    

En av medlemmarna i Partnerskapsbordet representerar Borgånejdens arbetssökande rf. Verksamheten av Borgånejdens arbetssökande rf lägger ned sin verksamhet av ekonomiska skäl. Föreningen har för närvarande ingen verksamhet eller avlönad personal.  

 

Beslutsförslag

Vik. utvecklingsdirektör:

Nämnden för utveckling och samarbete konstaterar att representationen av Borgånejdens arbetssökande rf inte uppfyller målen för partnerskapsbordet ifall föreningen inte har någon verksamhet.   

Nämnden för utveckling och samarbete föreslår för välfärdsområdesstyrelsen, att man i stället för Borgånejdens arbetssökande rf väljer Tatsi ry som inte valts till medlem under första ansökningsprocessen, om Tatsi ry fortfarande är intresserad av att vara medlem i partnerskapsbordet.  

  

Beslut

Nämnden för utveckling och samarbete föreslår för välfärdsområdesstyrelsen att ingen ny aktör väljs för att ersätta Borgånejdens arbetssökande rf.

Möte hantering

Ledamot Mikko Nieminen gjorde ett ändringsförslag i slutförslaget gällande ändring av ett ord: Nämnden för utveckling och samarbete föreslår för välfärdsområdesstyrelsen, att man UTÖVER Borgånejdens arbetssökande rf väljer Tatsi ry som inte valts till medlem under första ansökningsprocessen, om Tatsi ry fortfarande är intresserad av att vara medlem i partnerskapsbordet. Förslaget fick inte understöd. 

Ledamot Ilkka Luusua gjorde, understödd av ledamot Piia Malmberg, ett ändringsförslag i slutförslaget: "Nämnden för utveckling och samarbete föreslår för välfärdsområdesstyrelsen att ingen ny aktör väljs för att ersätta Borgånejdens arbetssökande rf."

I omröstningen fick grundförslaget två röster och ändringsförslaget åtta röster.

Omröstning

JA = grundförslag, NEJ = ändringsförslag

JA
Eila Kohonen, Mikko Nieminen

NEJ
Charlotta Engblom, Silja Metsola, Tobias Karlsson, Jyrki Loijas, Ilkka Luusua, Piia Malmberg, Charlotta Savin, Hilkka Knuuttila

Det antecknades i protokollet att nämnden höll en paus för att diskutera sinsemellan kl. 19.37-19.45.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
specialsakkunnig inom delaktighet Nanna Kostiainen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att inte välja ny aktör för att ersätta Borgånejdens arbetssökande rf.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att inte välja ny aktör för att ersätta Borgånejdens arbetssökande rf.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).