Välfärdsområdesstyrelsen, möte 20-03-2024

Protokollet är granskat

§ 72 Verksamhetsberättelse och bokslut för Östra Nylands välfärdsområde år 2023 

IUHVADno-2024-649

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
ekonomidirektör Minna Sevón
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Östra Nylands välfärdsområdes bokslut för år 2023 utmynnade i ett underskott på 34,6 miljoner euro. I den ursprungliga budgeten förutsågs det att underskottet skulle uppgå till 27,5 miljoner euro. Mot slutet av år 2023 genomfördes en anslagshöjning på 10,5 miljoner euro i verksamhetskostnaderna, på 12,8 miljoner euro i den statliga finansieringen och på 0,7 miljoner euro i finansiella intäkter och kostnader, varför det förutsågs att underskottet skulle visa sig vara 3 miljoner euro mindre än det som ursprungligen hade budgeterats. I förhållande till den reviderade budgeten är underskottet 10 miljoner euro större, en omständighet vars förklaring har uppdagats först i början av 2024 års räkenskapsperiod: en utjämningsfaktura på 3,8 miljoner euro på basis av utnyttjandet av specialiserad sjukvård och bokföringen av en avsättning på 7,1 miljoner euro som bottnar i HUS-sammanslutningens ackumulerade underskott.

Utfallet av 2023 års verksamhetsintäkter, 49,3 miljoner euro, översteg budgeten på 44,2 miljoner euro med 5,2 miljoner euro. Försäljningsintäkterna uppgick till 11,2 miljoner euro (23 % av verksamhetsintäkterna), avgiftsintäkterna till 21 miljoner euro (43 %), understöd och bidrag till 12,2 miljoner euro (25 %) och övriga intäkter till 4,9 miljoner euro (10 %).

Verksamhetskostnaderna uppgick år 2023 till 458,8 miljoner euro. Beloppet i den ursprungliga budgeten var 433,2 miljoner euro, och efter en anslagshöjning på 10,5 miljoner euro var det 443,7 miljoner euro. Överskridningen i förhållande till den reviderade budgeten var 15,1 miljoner euro.

Inom verksamhetskostnader bokfördes personalkostnader till ett värde av 135,4 miljoner euro. Den reviderade budgeten underskreds med 5,1 miljoner euro, eftersom särskilt social- och hälsovårdsväsendet inte lyckades rekrytera tillräckligt mycket egen personal. Merparten av verksamhetskostnaderna, 277,3 miljoner euro (60 %), var köp av tjänster. Överskridningen i förhållande till den reviderade budgeten var 19,3 miljoner euro. I fråga om köp av kundtjänster var överskridningen 15,3 miljoner euro, och för bemanningspersonalens vidkommande 10,4 miljoner euro. Material, förnödenheter och varor införskaffades till ett värde av 13,9 miljoner euro (3 % av verksamhetskostnaderna), bidrag bokfördes till ett värde av 10,1 miljoner euro (2 %) och övriga verksamhetskostnader för 22,0 miljoner (5 %).

Verksamhetsbidraget uppgick till 409,3 miljoner euro, vilket betyder att utfallet var 9,9 miljoner euro svagare än i den reviderade budgeten. Storleken på den statliga finansieringen var 375,3 miljoner euro, och de finansiella intäkterna och kostnaderna var 0,6 miljoner euro. Utfallet av årsbidraget var -33,6 miljoner euro, varför räkenskapsårets resultat efter avskrivningar på 1,0 miljoner euro var -34,6 miljoner euro. Eftersom reserver och andra bokslutsdispositioner inte har bokförts, blev räkenskapsperiodens underskott 34,6 miljoner euro.

Sammanlagt 8,9 miljoner euro hade budgeterats för investeringar. Bokslutsutfallet var endast 1,3 miljoner euro (18 % av det budgeterade). Summan på 0,6 miljoner euro för datasystemsprojekt, som ingår i social- och hälsovårdsväsendets immateriella rättigheter, finansierades i sin helhet med bidragsmedel. Välfärdsområdets största byggnadsprojekt har varit det år 2023 påbörjade uppförandet av Lovisa räddningsstation, för vilket sammanlagt 9 miljoner euro har reserverats. Under räkenskapsperioden 2023 har enbart planeringskostnader hänförts till projektet, och det egentliga byggandet påbörjas år 2024. Av det anslag på 2,3 miljoner euro som hade reserverats för räddningsväsendets fordon och materiel blev ungefär hälften oförbrukat på grund av att en del av den utrustning som beställts levereras först år 2024. Ännu under räkenskapsperioden 2023 ansågs det inte att det behövdes långsiktig lånefinansiering för genomförandet av investeringsplanen för åren 2023–2026.

Välfärdsområdets första koncernbokslut upprättades för räkenskapsperioden 2023. Till välfärdsområdeskoncernen hör HUS-sammanslutningen med en ägarandel på 6,491 % och intressebolaget HPK Palvelut Oy med en ägarandel på 45 %. Koncernen visade ett underskott på 34,7 miljoner euro.

Enligt 117 § i lagen om välfärdsområden ska välfärdsområdesstyrelsen upprätta ett bokslut för räkenskapsperioden före utgången av mars månad året efter räkenskapsperioden och lämna det till revisorerna för granskning. Revisorerna ska granska bokslutet före utgången av maj månad. Efter revisionen ska välfärdsområdesstyrelsen förelägga välfärdsområdesfullmäktige bokslutet. Fullmäktige ska behandla bokslutet före utgången av juni månad. Välfärdsområdets räkenskapsperiod är kalenderåret. Till bokslutet hör en balansräkning, en resultaträkning, en finansieringsanalys och noter till dem samt en tablå över budgetutfallet och en verksamhetsberättelse. Bokslutet undertecknas av ledamöterna i välfärdsområdesstyrelsen och av välfärdsområdesdirektören.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar

  • föreslå välfärdsområdesfullmäktige att 2023 års räkenskapsperiods resultat på -34 568 768,48 euro inte föranleder en behandling av resultatet och att räkenskapsperiodens underskott på - 34 568 768,48 euro överförs till föregående räkenskapsperioders över-/underskott,
  • konstatera att eftersom balansen inte innehåller överskott från tidigare räkenskapsperioder så förutsätter det åtgärder för att balansera välfärdsområdets ekonomi,
  • ge ekonomitjänsterna vid koncern- och strategitjänsterna fullmakt att göra rättelser av teknisk karaktär i bokslutet,
  • underteckna bokslutet och lämna det till revisorerna för granskning samt efter revisionen förelägga välfärdsområdesfullmäktige bokslutet för godkännande.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade

  • föreslå välfärdsområdesfullmäktige att 2023 års räkenskapsperiods resultat på - 34 568 768, 48 euro inte föranleder en behandling av resultatet och att räkenskapsperiodens underskott på -34 568 768, 48 euro överförs till föregående räkenskapsperioders över- /underskott,
  • konstatera att eftersom balansen inte innehåller överskott från tidigare räkenskapsperioder så förutsätter det åtgärder för att balansera välfärdsområdets ekonomi,
  • ge ekonomitjänsterna vid koncern- och strategitjänsterna fullmakt att göra rättelser av teknisk karaktär i bokslutet,
  • underteckna bokslutet och lämna det till revisorerna för granskning samt efter revisionen förelägga välfärdsområdesfullmäktige bokslutet för godkännande.

Möte hantering

Det antecknades i protokollet att fullmäktiges ordförande Heikki Vestman anlände till mötet under behandlingen av detta ärende, kl. 19.07.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.