Välfärdsområdesstyrelsen, möte 20-03-2024

Protokollet är granskat

§ 76 Indragning av en tjänst som familjehandledare, indragning av en tjänst som socialarbetare samt inrättande av en tjänst som socialhandledare 

IUHVADno-2024-953

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
personaldirektör Anu Rautiainen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Enligt 92 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) står de som är anställda hos ett välfärdsområde antingen i tjänsteförhållande eller i arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. Enligt 48 § i förvaltningsstadgan beslutar välfärdsområdesstyrelsen om inrättande och indragning av tjänster.

Det är motiverat att man med verksamheten och ekonomin som utgångspunkter vidtar behövliga organisatoriska arrangemang vid välfärdsområdet också med personalplaneringen som utgångspunkt.

Det hör till Östra Nylands välfärdsområdes operativa verksamhetsmodell att alla beteckningsändringar och lönejusteringar behandlas i en delegation som består av företrädare för arbetsgivaren och huvudavtalsorganisationerna. Arbetsgivaren representeras i nämnda delegation av sektordirektörerna, personaldirektören och anställningschefen. Huvudavtalsorganisationerna företräds av huvudförtroendemannen. För att ett förslag ska kunna godkännas ska det vara motiverat både ur funktionell och ur ekonomisk synvinkel. Då ärendet behandlas bedömer man också den föreslagna ändringens inverkan på andra som befinner sig på samma nivå i lönesättningen. Beträffande förslagen till beteckningsändring förutsätts det dessutom att beteckningen är i överensstämmelse med Kevas förteckning över beteckningar.  Efter behandling i delegationen går ärendet vidare för beslut i den ordning som anges i förvaltningsstadgan.

Delegationen har vid sitt sammanträde 26.2.2024 behandlat följande ändringsförslag, som den förordar:

  1. Indragning av en tjänst som familjehandledare vid enheten för familjearbete (kostnadsställe 4154).
    Tf serviceansvariga har gjort en framställan om att tjänsten som familjehandledare ombildas till en befattning som familjehandledare. Med tanke på förenhetligandet av familjearbetet är det motiverat att alla som utför samma arbete har samma slags anställningsförhållande och att beteckningarna är enhetliga.
    Frågan har 17.1.2024 behandlats på det sätt som anges i samarbetslagen. Indragning av tjänster hör till välfärdsområdesstyrelsens kompetens (48 § i förvaltningsstadgan) och inrättande av befattningar hör till välfärdsområdesdirektörens kompetens (53 § i förvaltningsstadgan). Ett beslutsförslag om att inrätta en befattning som familjehandledare har beretts åt välfärdsområdesdirektören. Enligt vad som förutsätts i lagstiftningen ska en tjänst indras och en befattning inrättas i dess ställe, då det är fråga om en uppgift där det inte krävs att offentlig makt utövas. 
     
  2. Indragning av en tjänst som socialarbetare och inrättande av en tjänst som socialhandledare vid mental- och missbrukarvården för unga (kostnadsställe 4410).
    Det finns i enheten ett behov av konkret kunnande i alkohol- och drogarbete och operativt nätverksarbete. En socialhandledares kompetens lämpar sig bättre för detta ändamål. Tjänsten är för närvarande obesatt. 
    Genom ombildningen minskar lönekostnaderna. En socialarbetares uppgiftsrelaterade lön uppgår till 3 812,19 euro (02SOS04A) och en socialhandledares till 2 924,84 euro (02SOS050). Det förutsätts i lagstiftningen att ifall det i tjänsteuppgifterna sker så stora förändringar att det inte längre är fråga om samma tjänst, så ska tjänsten indras och en ny inrättas i dess ställe. Enligt 48 § i förvaltningsstadgan hör det till välfärdsområdesstyrelsens kompetens att inrätta och indra tjänster.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att: 

  1. indra tjänsten som familjehandledare vid enheten för familjearbete och 
  2. indra tjänsten som socialarbetare vid mental- och missbrukarvården för unga samt
  3. inrätta en tjänst som socialhandledare vid enheten för mental- och missbrukarvård för unga och att behörighetsvillkor för tjänsten som socialhandledare är socionomexamen enligt lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015).

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att

  1. indra tjänsten som familjehandledare vid enheten för familjearbete och 
  2. indra tjänsten som socialarbetare vid mental- och missbrukarvården för unga samt
  3. inrätta en tjänst som socialhandledare vid enheten för mental- och missbrukarvård för unga och att behörighetsvillkor för tjänsten som socialhandledare är socionomexamen enligt lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015).

Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).