Nämnden för ordnande av tjänster, möte 04-09-2024

Protokollet är granskat

§ 86 Östra Nylands välfärdsområdes delårsrapport 1–6/2024

IUHVADno-2024-1715

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
ekonomidirektör Minna Sevón
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi


Motiveringar

I 120 § i lagen om välfärdsområdet finns bestämmelser om välfärdsområdets skyldighet att producera information om välfärdsområdets verksamhet och ekonomi. Välfärdsområdet ska trots sekretessbestämmelserna lämna boksluts-, delårsrapport- och kostnadsuppgifter samt andra ekonomiska uppgifter som regelbundet ska lämnas till Statskontorets datalager för ekonomisk information. Enligt 3 § i statsrådets förordning 462/2022 ska välfärdsområdet lämna kvartalsuppgifterna för tiden från ingången av januari till utgången av juni senast den 15 augusti samma år. Den andra delårsrapporten för 2024 har utarbetats i enlighet med situationen 30.6.2024.

I januari–juni 2024 inflöt 23,8 miljoner euro i verksamhetsintäkter inom Östra Nylands välfärdsområde, vilket är 54 procent av budgeten. Verksamhetsintäkterna beräknas överskrida budgeten med 1,6 miljoner euro.

Verksamhetskostnaderna uppgick i januari–juni till 236,4 miljoner euro. Utfallet av verksamhetskostnaderna jämfört med budgeten var 53 procent. Utfallet av personalkostnaderna jämfört med budgeten är 47 procent, vilket visar att tillgången på egen personal fortfarande utgör ett underskott jämfört med planeringen. På grund av svårigheter att rekrytera personal har man tytt sig till ökad användning av köpta tjänster och inhyrd arbetskraft. Kundbetjäningsköp genomfördes i början av året till 54 procent och hyrd personal till 183 procent av budgeten. Personalkostnaderna beräknas underskrida budgeten med 8,3 miljoner euro. Tjänsteupphandlingen beräknas överskrida budgeten med 43,1 miljoner euro. Enligt prognosen kommer 23,2 miljoner euro att användas för kundserviceupphandlingar och 19,7 miljoner euro mer än vad som budgeterats för hyrd arbetskraft. I fråga om kundserviceupphandlingar är HUS-sammanslutningens uppskattning av överskridningen av ramfaktureringen cirka 8 miljoner euro, och dessutom beräknas underskottet för 2024 komma in med cirka 2,5 miljoner euro i fråga om Östra Nylands välfärdsområde.Verksamhetskostnaderna beräknas överskrida budgeten med sammanlagt 33,3 miljoner euro.

På sektornivå beräknas ingen överskridning av budgetens verksamhetsbidrag inom demokratitjänsterna, koncern- och strategitjänsterna eller räddningsväsendet. Inom social- och hälsovårdsväsendet förutspås verksamhetsbidraget överskridas med 9,6 miljoner euro inom familje- och socialtjänster, 19,0 euro inom gemensamma hälsotjänster och 9,2 miljoner euro inom tjänster för äldre.

Den statliga finansieringen har genomförts budgeterat under det första halvåret och beräknas inte heller för hela året överstiga budgetunderskottet.

Årsbidraget beräknas bli -45,9 miljoner euro. Efter avskrivningar beräknas räkenskapsperiodens resultat bli -46,6 miljoner euro, dvs. räkenskapsperiodens underskott beräknas bli 30,8 miljoner euro större än i den ursprungliga budgeten.

Utfallsprocenten för välfärdsområdets investeringar i januari–juni är 28 procent av budgeten. När det gäller byggprojekt pågår byggarbetet vid räddningsstationen i Lovisa. Av anslaget på drygt 2 miljoner euro för investeringar i maskiner och materiel har cirka 1,1 miljoner euro använts för räddningsverkets oljebekämpningsbåt före utgången av juni.

Man kan konstatera att åtgärderna i produktivitetsprogrammet har rätt riktning och är ändamålsenliga, men spareffekterna syns med fördröjning och delvis först under kommande år. Välfärdsområdets kostnadsprognos jämfört med bokslutet (+4,9 %) är för stor i förhållande till statsfinansieringen och kostnadsutvecklingen måste dämpas kraftigare. I produktivitetsprogrammet som godkänts av områdesfullmäktige 12.12.2023 har fokus lagts på att definiera produktivitetsmålen för ”korg A” och de åtgärder som prioriteras för att försöka uppnå ekonomisk balans. Eftersom verkställandet av dessa produktivitetsobjekt dock inte framskridit enligt planerna, har man i produktivitetsprogrammet övergått till beredning av utvalda åtgärder med vilka man sänker tillgänglighetsnivån för tjänsterna (korg B) eller försämrar man servicenivån och skär ner den (korg C).

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att för kännedom anteckna den andra delårsrapporten för 2024 och sända den för kännedom till välfärdsområdesfullmäktige och nämnderna.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att för kännedom anteckna den andra delårsrapporten för 2024 och sända den för kännedom till välfärdsområdesfullmäktige och nämnderna.

Paragrafen justerades genast.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
ekonomidirektör Minna Sevón
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen: 

Välfärdsområdesfullmäktige antecknar för kännedom den andra delårsrapporten för år 2024. 

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige antecknade för kännedom den andra delårsrapporten för år 2024. 

Möte hantering

Till protokollet antecknades att ledamot Riku Honkasalo anlände till mötet kl. 18.13 under behandlingen av det här ärendet.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
ekonomidirektör Minna Sevón
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster antecknar för kännedom den andra delårsrapporten för år 2024. 

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster antecknade för kännedom den andra delårsrapporten för år 2024. 


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.