Nämnden för ordnande av tjänster, möte 04-09-2024

Protokollet är granskat

§ 81 Ombildning av handikappservicens boendeenhet Sinikuusi från att vara en enhet för gemenskapsboende till en enhet för boendeservice med heldygnsomsorg

IUHVADno-2024-3259

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
serviceansvarig (boendeservice) Linda Ahonen
ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster) Ilona Koskenniemi
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Boendeenheten Sinikuusi ligger i Vårberga i Borgå, på första våningen i ett flervåningshus. Boendeenheten har 11 klientplatser och antalet anställda är 5. Det är personal på plats varje dag klockan 7.00–21.00. Nattetid finns det ingen personal på enheten, utan enheten utnyttjar rörelsedetektorer (larmet går till en annan enhet, ifall dörrar till rummen eller ytterdörren öppnas). Det bevakningssystem som används heter Tunstall. Boendeenheten Oravamäki tar emot larmet och därifrån kommer någon till Sinikuusi för att kontrollera orsaken till larmet och reda ut situationen.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har år 2023 publicerat inspektionsberättelsen Planmässig tillsyn av begränsningsåtgärder inom omsorgen om personer med utvecklingsstörning vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland 2023, där begränsningsåtgärderna och de utvecklingsstördas självbestämmanderätt betraktas och regleras. Regionförvaltningsverket har till exempel konstaterat att enheterna inte kan ha rörelsedetektorer som en generell lösning, utan användningen av dem ska basera sig på en bedömning av klienternas individuella behov, och bedömningen ska ske på det sätt som förutsätts i lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda. Regionförvaltningsverket har betonat att användningen av begränsningsåtgärder inte får bygga på att det inte finns så mycket personal att den skulle räcka till för att ge klienterna den service som de behöver. På plats varande personal kan inte ersättas med teknisk övervakningsutrustning, såsom med kamera eller avlyssningsutrustning, eftersom ett sådant förfarande kränker klienternas rätt till skydd för privatlivet.

På Sinikuusi används Tunstalls bevakningssystem och det finns inga beslut om begränsningsåtgärder. Utan någon form av bevakning nattetid klarar sig klienterna inte ensamma. Klienterna blir äldre, och för dem är risken för att ramla omkull redan en riskfaktor. Cirka 50 procent av klienterna kan inte själva ringa/larma efter hjälp om det behövs. Gemenskapsboende ger inte denna grupp av boende ett tillräckligt stöd.

På Sinikuusi finns också sådana boende som äventyrar andra klienters säkerhet. Med tanke på patientsäkerheten borde man hitta en ny boendeplats för dessa klienter, om boendeenheten inte ombildas till en boendeenhet med heldygnsomsorg. Välfärdsområdet har för närvarande ingen lämplig plats som vore ledig, så platsen måste köpas någon annanstans. Som köptjänst skulle en krävande klient kosta cirka 550 euro/dygn, det vill säga cirka 200 750 euro på årsnivå. Om Sinikuusi ombildas till en boendeenhet med heldygnsomsorg, utgörs kostnaden av lönen för två handledare, cirka 90 000 euro/år. Handledarnas arbete skulle gagna enhetens alla 11 invånare och förbättra klientsäkerheten.

Enhetens personal har gjort en framställan om att enheten för gemenskapsboende ska ombildas till en boendeserviceenhet med heldygnsomsorg. Omställningsförhandlingar har förts med enhetens personal 26.08.2024.

Kostnaderna för ombildandet, 157 745,96 euro, uppstår vid anställning av två personer.

 

Årslön   57 495,09 
Social- och pensionsavgifter 26,56 % 15 270,70
Vikariekostnader (~2 år)   2 798,68
Helgdagar (~1 dag, 200 % lön + kväll + natt)
(upp till 11 helgdagar/år)
  274,93
Administrativa kostnader, skiftbyten m.m. (+4 %)   3 033,58
Totalt per person   78 872,98 

 

 

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde beslutar godkänna att enheten för gemenskapsboende Sinikuusi ombildas till en enhet med arbete i tre skift.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt godkänna att enheten för gemenskapsboende Sinikuusi ombildas till en enhet med arbete i tre skift.

Paragrafen justerades genast.

Möte hantering

Det antecknades i protokollet, att ledamot Meri Lohenoja anmälde jäv och avlägsnade sig från mötesrummet under behandlingen av detta ärende (samfundsjäv)


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).