Välfärdsområdesstyrelsen, möte 08-06-2023

Protokollet är granskat

§ 172 Beredskapsplan för Östra Nylands välfärdsområde: allmänna delen 

IUHVADno-2023-1464

Beskrivning

Beredning och upplysningar: räddningsdirektör Peter Johansson, ledande juristen Salla Paavilainen 

Det föreskrivs i 150 § i lagen om välfärdsområden och i 12 § i beredskapslagen om välfärdsområdets allmänna skyldighet att förbereda sig på störningar under normala förhållanden och på undantagsförhållanden. Mera detaljerade bestämmelser ingår i 50 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård och i statsrådets förordning om välfärdsområdenas beredskap för störningssituationer inom social- och hälsovården, vilken utfärdats med stöd av nämnda lagrum. Riktgivande för räddningsväsendet är beredskapslagen och dessutom de nya bestämmelserna i räddningslagen. 

Syftet med Östra Nylands välfärdsområdes beredskap och med områdets beredskapsplan är att serviceproduktionen ska kunna ombesörjas så störningsfritt som möjligt under alla förhållanden, att störningar ska kunna hanteras och att man ska kunna återhämta sig från dessa. Beredskapsarbetet leds av välfärdsområdesdirektören tillsammans med räddningsdirektören. Beredskapsåtgärder är bland annat beredskapsplanering, kontinuitetshantering, förberedelser samt utbildning och beredskapsövningar. 

Beredskapsplanen ska utarbetas under normala förhållanden och där ska upprätthållas en beskrivning av åtgärder genom vilka verksamheten säkerställs under allvarliga störningar och under undantagsförhållanden. Arbetet med beredskapsplanen för Östra Nylands välfärdsområde har inletts genom det temporära beredningsorganets försorg och genom förberedelserna av välfärdsområdet år 2022, och år 2023 har beredskapsplanens allmänna del färdigställts så att den nu ska kunna godkännas. Beredskapsplaneringen fortsätter med en uppdatering av beredskapsplanerna för social- och hälsovårdsväsendet och räddningsväsendet samt med utarbetande av beredskapsplaner för ansvarsområdena. Vid räddningsverket finns enheten för beredskap och säkerhet, som utgör ett stöd för beredskapen och beredskapsplaneringen. 

I beredskapsplaneringen betonas de riskbedömningar och analyser som ingår i den nationella riskbedömningen, utgiven av inrikesministeriet (inrikesministeriets publikationer 2023:5). Utöver det som lyfts fram i de rikstäckande riskbedömningarna finns det regionala särdrag i Östra Nyland, särskilt de risker som är förknippade med Sköldviks industriområde och Lovisa kärnkraftverk. Det stora havsområdet och den livligt trafikerade motorvägen är också omständigheter som inverkar på beredskapen. 

Den beredskapsplan som nu har lagts fram för godkännande är en offentlig handling. Beredskapsplanens bilagor, det vill säga sektorernas och uppgiftsområdenas beredskapsplaner, de beredskapsrelaterade handlingskorten, alarmschemana och andra redskap i den operativa beredskapsverksamheten är sekretessbelagda enligt 24 § 1 mom. 7 och 8 punkten i offentlighetslagen. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen godkänner beredskapsplanen för Östra Nylands välfärdsområde, vilken föreligger som bilaga. 

Beslut

Beslutades enligt beslutsförslaget.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).