Välfärdsområdesstyrelsen, möte 08-06-2023

Protokollet är granskat

§ 173 Östra Nylands välfärdsområdes delårsrapport 1–3/2023

IUHVADno-2023-1496

Beskrivning

Beredning och upplysningar: ekonomidirektör Minna Sevón, fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi 

Det föreskrivs i 120 § i lagen om välfärdsområden om välfärdsområdets skyldighet att producera information om sin verksamhet och ekonomi. Välfärdsområdet ska trots sekretessbestämmelserna till Statskontorets informationsresurs för ekonomisk information lämna uppgifter om bokslut, delårsrapporter och kostnader samt de ekonomiska uppgifter som ska lämnas regelbundet. Enligt 3 § i statsrådets förordning 462/2022 ska välfärdsområdet lämna kvartalsuppgifter för tiden 1 januari till och med 31 mars senast den 30 april samma år. Den första delårsrapporten för år 2023 har utarbetats så att den svarar mot situationen 31.3.2023. 

Under perioden januari–mars 2023 hade Östra Nylands välfärdsområde verksamhetsintäkter på 18,1 miljoner euro, vilket är 41 procent av budgeten. Man har inte fått igång faktureringen av utomstående kommuner under årets första kvartal, varför man i fråga om faktiska försäljningsintäkter ligger klart efter budgeten. Under understöd och bidrag har man bokfört det statsbidrag som beviljats för konsolidering och utveckling av verksamheten 2023–2025 samt det oförbrukade statsbidrag som blivit över från det föregående året. 

Verksamhetskostnaderna uppgick under perioden januari–mars till 104,9 miljoner euro. De faktiska verksamhetskostnaderna uppvisade efter de tre första månaderna en överskridning på 24 procent jämfört med budgeten. Personalkostnaderna låg ännu under årets början på den nivå som anges i budgeten, men mot slutet av året kan man skönja ett tryck på att överskrida budgeten i och med kostnadseffekten av de löneförhöjningar som förhandlades fram i våras och på grund av löneharmoniseringen. Den tilltagande användningen av köpta tjänster i syfte att lappa på den utmanande rekryteringssituationen samt de vid årets början höjda priserna på service utgör också de utmaningar då det gäller att få budgeten att räcka till. För verksamhetskostnadernas del uppskattas det att budgeten överskrids. 

Finansministeriet har 3.3.2023 publicerat en uppskattning angående en engångsersättning vars syfte är att korrigera välfärdsområdenas finansiering under år 2023 och en beräkning av fördelningen av den preliminära summan på 150 miljoner euro. Uppskattningen angående engångsersättningen bygger på 2023 års uppdaterade finansieringsanalys, som har beräknats utifrån de preliminära bokslutsuppgifter för år 2022 som Statistikcentralen har samlat in. Engångsersättningens slutliga storlek beräknas år 2023 när kommunernas slutliga beslutsuppgifter för år 2022 blir tillgängliga. Den engångsersättning som Östra Nylands välfärdsområde får för att korrigera 2023 års finansiering uppgår uppskattningsvis till 10,2 miljoner euro. Av den summan har 2,5 miljoner euro betalats i förskott under perioden januari–mars. 

Årsbidraget har under det första kvartalet utvecklats på ett betydligt gynnsammare sätt jämfört med budgeten, vilket framför allt förklaras med statsbidragen och med den engångsersättningspost som erhållits samt med ett måttligt utfall i fråga om verksamhetskostnaderna ännu under årets början. Avskrivningarna har utfallit enligt budgeten. Det är inte möjligt att dra slutsatser avseende hela året på basis av räkenskapsperiodens positiva resultat på 21,5 miljoner euro. Räkenskapsperiodens resultatprognos uppdateras i årets andra delårsrapport. 

Välfärdsområdets utfallsprocent är endast 0,2 procent för investeringarnas vidkommande, vilket beror på att den andel av de statsbidrag som området fick år 2022 för IKT-anskaffningar och som är oförbrukade primärt har hänförts till statsbidrag samt på att investeringsprojekten har startat långsamt under årets början. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna för kännedom 2023 års första delårsrapport. 

Beslut

Antecknades för kännedom.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller kommunalbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.