Aluehallitus, kokous 8.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 173 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen osavuosikatsaus 1-3/2023

IUHVADno-2023-1496

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: talousjohtaja Minna Sevón, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi 

Hyvinvointialueesta annetun lain 120 §:ssä on säädetty hyvinvointialueen velvoitteesta tuottaa tietoja hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta. Hyvinvointialueen on salassapitosäädösten estämättä toimitettava tilinpäätös-, osavuosikatsaus- ja kustannustiedot sekä muut säännöllisesti toimitettavaksi edellytetyt taloustiedot Valtiokonttorin taloustietovarantoon. Valtioneuvoston asetuksen 462/2022 3 §:n mukaan hyvinvointialueen on toimitettava neljännesvuositiedot ajalta tammikuun alusta maaliskuun loppuun viimeistään saman vuoden huhtikuun 30 päivänä. Vuoden 2023 ensimmäinen osavuosikatsaus on laadittu 31.3.2023 tilanteen mukaisesti. 

Tammi – maaliskuussa 2023 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella kertyi toimintatuottoja 18,1 miljoonaa euroa, joka on 41 prosenttia talousarviosta. Ulkokuntalaskutusta ei ole saatu käynnistettyä vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä, joten myyntituottojen toteumissa ollaan selvästi jäljessä talousarviosta. Tukiin ja avustuksiin on kirjattu toiminnan vakiinnuttamiseen ja kehittämiseen vuosina 2023 – 2025 myönnetty valtionavustus sekä edelliseltä vuodelta käyttämättä jäänyt valtionavustus. 

Toimintakuluja kertyi tammi – maaliskuussa 104,9 miljoonaa euroa. Toimintakulujen toteuma talousarvioon nähden ensimmäisen kolmen kuukauden jälkeen ylitti 24 prosenttia. Henkilöstökulut ovat vielä alkuvuodesta talousarviouralla, mutta loppuvuodesta on nähtävillä talousarvion ylityspainetta keväällä neuvoteltujen palkankorotusten kustannusvaikutusten ja palkkaharmonisoinnin myötä. Ostopalveluiden lisääntyminen rekrytointihaasteiden paikkaamiseksi sekä palveluiden hinnankorotukset alkuvuodesta tuovat osaltaan haasteita talousarvion riittävyydelle. Toimintakulujen osalta talousarvion arvioidaan ylittyvän. 

Valtiovarainministeriö on julkaissut 3.3.2023 arvion hyvinvointialueiden vuoden 2023 rahoitusta korjaavasta kertakorvauksesta ja laskelman 150 miljoonan euron ennakkomaksun jakaumasta. Arvio kertakorvauksesta perustuu vuoden 2023 päivitettyyn rahoituslaskelmaan, joka on laskettu Tilastokeskuksen keräämien kuntien vuoden 2022 ennakollisten tilinpäätöstietojen perusteella. Kertakorvauksen lopullinen suuruus lasketaan vuoden 2023 aikana, kun kuntien vuoden 2022 lopulliset tilinpäätöstiedot on käytettävissä. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vuoden 2023 rahoitusta korjaava kertakorvaus on arviolta 10,2 miljoonaa euroa, josta on maksettu ennakkoon tammi – maaliskuussa 2,5 miljoonaa euroa. 

Vuosikate on kehittynyt ensimmäisellä vuosineljänneksellä merkittävästi talousarviota suotuisammin, mitä selittää ennen kaikkea valtionavustukset ja saatu kertakorvauserä sekä toimintakulujen maltillinen toteutuminen vielä alkuvuodesta. Poistot ovat toteutuneet talousarvion mukaisesti. Tilikauden positiivisesta 21,5 miljoonan euron tuloksesta ei voida vetää johtopäätöksiä koko vuoden tuloksesta. Tilikauden tulosennuste päivitetään vuoden toiseen osavuosiraportointiin. 

Hyvinvointialueen investointien toteumaprosentti talousarviosta on ainoastaan 0,2 prosenttia, mikä selittyy ICT –hankintoihin vuonna 2022 saatujen valtionavustusten käyttämättä jääneiden osuuksien kohdistamisesta ensisijaisesti valtionavustuksiin sekä investointihankkeiden hitaasta käynnistymisestä alkuvuonna. 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi vuoden 2023 ensimmäisen osavuosikatsauksen. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.