Aluehallitus, kokous 8.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 172 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valmiussuunnitelman yleinen osa

IUHVADno-2023-1464

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: pelastusjohtaja Peter Johansson, johtava lakimies Salla Paavilainen 

Hyvinvointialueen yleisestä velvollisuudesta varautua normaaliolojen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin säädetään hyvinvointialueesta annetun lain 150 §:ssä ja valmiuslain 12 §:ssä. Tarkempaa säätelyä sosiaali- ja terveydenhuollon varautumiseen löytyy sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 50 §:stä, ja sen nojalla annetusta valtioneuvoston asetuksesta hyvinvointialueiden varautumisesta sosiaali- ja terveydenhuollon häiriötilanteisiin. Pelastustoimen varautumista ohjaa valmiuslain lisäksi pelastuslain useat säännökset. 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen varautumisen ja valmiussuunnittelun tavoite on palvelutuotannon mahdollisimman häiriötön hoitaminen kaikissa olosuhteissa, häiriötilanteiden hallinta ja niistä toipuminen. Varautumistyötä johtaa hyvinvointialueenjohtaja yhdessä pelastusjohtajan kanssa. Varautumistoimenpiteitä ovat muun muassa valmiussuunnittelu, jatkuvuudenhallinta, etukäteisvalmistelu sekä koulutus ja valmiusharjoitukset.  

Valmiussuunnitelma on normaaliaikana laadittava ja ylläpidettävä kuvaus toimenpiteistä, joilla varmistetaan toiminta vakavissa häiriöissä ja poikkeusoloissa. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valmiussuunnittelutyötä on aloitettu väliaikaisen valmistelutoimielimen taholla ja hyvinvointialueen valmistelussa vuoden 2022 aikana, ja vuoden 2023 aikana on valmistunut nyt hyväksyttävänä oleva valmiussuunnitelman yleinen osa. Valmiussuunnittelu jatkuu sosiaali- ja terveystoimen ja pelastustoimen valmiussuunnitelmien päivittämisellä ja vastuualueiden valmiussuunnitelmien laatimisella. Varautumisen ja valmiussuunnittelun tukena hyvinvointialueella toimii pelastuslaitoksen Varautuminen ja turvallisuus -yksikkö.  

Valmiussuunnittelu painottuu sisäministeriön julkaiseman kansallisen riskiarvion (Sisäministeriön julkaisuja 2023:4) nostamiin uhka-arvioihin ja analyyseihin. Valtakunnallisten uhka-arvioiden lisäksi Itä-Uudenmaan alueellisista erityispiirteistä nouseviksi riskeiksi on arvioitu erityisesti Kilpilahden teollisuusalueen ja Loviisan ydinvoimalan aiheuttamat riskit. Laaja merialue ja vilkkaasti liikennöity moottoritie ovat myös alueen varautumiseen vaikuttavia seikkoja. 

Nyt hyväksyttävänä oleva valmiussuunnitelma on julkinen asiakirja. Valmiussuunnitelman liitteeksi tulevat toimialojen ja tehtäväalueiden valmiussuunnitelmat, varautumiseen liittyvät toimintakortit, hälytyskaaviot ja muut operatiivisen varautumistoiminnan työkalut ovat salassa pidettäviä julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 7 ja 8 kohtien perusteella. 

 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus hyväksyy liitteenä olevan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valmiussuunnitelman. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.