Aluehallitus, kokous 8.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 174 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen talousarvion laadintaohjeen 2024 hyväksyminen

IUHVADno-2023-1568

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: talousjohtaja Minna Sevón, controller Tanja Lappalainen, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 75 §:n mukaan aluehallitus hyväksyy suunnittelukehykset ja talousarvion laadintaohjeet. 

Hyvinvointialueelle laadittu talousarvion laadintaohje koskee talousarviota 2024 ja suunnitelmavuosia 2025–2026. Ohje kattaa talouden hallintaan keskeisesti liittyvät dokumentit ja rahoitusarviot sellaisina, kuin ne ohjetta valmisteltaessa olivat saatavilla. Laadintaohje on luotu informatiiviseksi ja talousarviovalmistelun edellytyksiä edistäväksi, ja se sisältää talousarvion laadinnan ja käsittelyn aikataulutuksen. 

Hyvinvointialuelain (611/2021) mukaan aluevaltuuston on kunkin vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä hyvinvointialueelle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio, jota se noudattaa toiminnassaan ja taloudenhallinnassaan (§ 115). Talousarvioon lukeutuu investointisuunnitelma sekä taloussuunnitelma vähintään kolmeksi vuodeksi, joista talousarviovuosi on ensimmäinen. Talousarvio ottaa lukuun toiminnan edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä osoittaa, miten rahoitustarve katetaan ilman pitkäaikaista lainaa. 

Talousarviossa ja -suunnitelmassa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa. Osana taloussuunnitelmaa hyväksytään hyvinvointialueen strategian mukaiset toiminnan ja talouden tavoitteet. Suunnitelman on oltava tasapainoinen tai ylijäämäinen viimeistään toisen talousarviovuotta seuraavan vuoden päättyessä. Taseeseen mahdollisesti kertynyt alijäämä tulee kattaa kahdessa vuodessa tilinpäätöksen vahvistamisvuoden päättymisestä (§ 115). 

Käyttötalousosassa esitetään lautakuntien alaisten toimialojen toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet laskelmana, jossa käyttötuloista on vähennetty käyttömenot. Tuloslaskelma laaditaan koko hyvinvointialueelle ja se huomioi tulorahoituksen riittävyyden käyttömenoihin ja poistoihin.  

Investointiosa kuvaa tulot ja menot sekä esittelee poistot ja lainoituksen. Siitä ilmenee hyvinvointialueen investointien lisäksi konsernin toiminnallisesti ja taloudellisesti merkittävimmät investoinnit ja se perustuu 16 §:ssä tarkoitettuun investointisuunnitelmaan, jonka toimivaltaiset ministeriöt ovat hyväksyneet siten kuin siitä erikseen säädetään (§ 115). Rahoitusosa avaa toiminnan rahoitusta koskevat tavoitteet ja niiden toteutumista mittaavien tunnuslukujen tavoitearvot sekä nivoo yhteen rahan lähteet ja käytön. 

Aluehallitus käsittelee Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen talousarvioesityksen 2024 ja taloussuunnitelman 2025–2026 kokouksessaan loppusyksystä 2023, jonka jälkeen arvio etenee aluevaltuuston hyväksyttäväksi loppuvuodesta 2023. 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää 

  • hyväksyä liitteenä olevan talousarvion laadintaohjeen ja 
  • valtuuttaa konserni- ja strategiapalveluiden talouspalvelut tekemään talousarvion laadintaohjeeseen teknisluonteisia korjauksia. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.