Välfärdsområdesstyrelsen, möte 08-06-2023

Protokollet är granskat

§ 174 Godkännande av anvisningar om upprättande av budget för Östra Nylands välfärdsområde

IUHVADno-2023-1568

Beskrivning

Beredning och upplysningar: ekonomidirektör Minna Sevón, controller Tanja Lappalainen, fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi 

Enligt 75 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde godkänner välfärdsområdesstyrelsen planeringsramarna och anvisningar för hur budgeten ska göras upp. 

Anvisningarna om upprättande av budget gäller budgeten för år 2024 och planeringsåren 2025–2026. Anvisningarna innefattar de dokument och de bedömningar av finansieringen som väsentligen sammanhänger med ekonomihanteringen, sådana de förelåg vid tidpunkten för beredningen av anvisningarna. Anvisningarna har formulerats så att de ska vara informativa och så att de främjar förutsättningarna för budgetberedningen, och de innehåller en tidsplan för upprättandet och behandlingen av budgeten. 

Det föreskrivs i lagen om välfärdsområden (611/2021) att välfärdsområdesfullmäktige före utgången av varje år ska godkänna en budget för välfärdsområdet för det följande kalenderåret. Budgeten ska iakttas i välfärdsområdets verksamhet och ekonomi (115 §). Budgeten innefattar en investeringsplan och en ekonomiplan för minst tre år av vilka budgetåret är det första. Budgeten ska innehålla de anslag och beräknade inkomster som uppgifterna förutsätter. Dessutom ska den innehålla en redogörelse för hur finansieringsbehovet ska täckas. 

Budgeten och ekonomiplanen består av en driftsekonomi- och resultaträkningsdel samt en investerings- och finansieringsdel. I ekonomiplanen godkänns målen för verksamheten och ekonomin, vilka ska vara i överensstämmelse med välfärdsområdets strategi. Planen ska vara i balans eller uppvisa ett överskott senast vid utgången av det andra året efter budgetåret. Ett eventuellt underskott i balansräkningen ska täckas inom två år från ingången av det år som följer efter det att bokslutet fastställdes (115 §).  

I driftsekonomidelen framläggs i form av en beräkning de verksamhetsmässiga och ekonomiska målen för sektorerna, som sorterar under nämnderna. I beräkningen har driftsutgifterna dragits av från driftsinkomsterna. Resultaträkningen upprättas för hela välfärdsområdet och den ska beakta hur väl de internt tillförda medlen räcker till för driftsutgifterna och avskrivningarna. 

Investeringsdelen ska visa inkomster och utgifter samt avskrivningar och lånefinansiering. Av den ska förutom välfärdsområdets investeringar även de investeringar gjorda av koncernen som är mest betydande för verksamheten och ekonomin framgå, och den ska basera sig på den i 16 § avsedda investeringsplan som de behöriga ministerierna har godkänt i enlighet med vad som föreskrivs särskilt (115 §). I finansieringsdelen beskrivs de målsättningar som gäller finansieringen av verksamheten och målvärdena för de nyckeltal som indikerar hur målen har uppfyllts samt binder man samman medlens ursprung och användning. 

Välfärdsområdesstyrelsen behandlar Östra Nylands välfärdsområdes budgetförslag för år 2024 och ekonomiplanen 2025–2026 på senhösten 2023, varefter budgeten går vidare till välfärdsområdesfullmäktige för godkännande mot slutet av år 2023. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att 

  • godkänna anvisningarna om upprättande av budget 
  • ge ekonomitjänsterna vid koncerns- och strategitjänsterna fullmakt att göra tekniska korrigeringar i anvisningarna om upprättande av budget. 

Beslut

Beslutades enligt beslutsförslaget.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).