Välfärdsområdesstyrelsen, möte 08-06-2023

Protokollet är granskat

§ 176 Östra Nylands välfärdsområdets fakturering av klientens/patientens hemkommuns välfärdsområde. 

IUHVADno-2023-1516

Beskrivning

Beredningoch upplysningar: redovisningschef Annette Povenius, förnamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Om en klient/patient som inte är invånare i den kommunens välfärdsområde där hen vårdas, ska det välfärdsområde, vars kommuns område klienten/patienten hör till, ersättning för de kostnader som uppstått för vården eller tjänsten till Östra Nylands välfärdsomårde, om inte något annat bestäms om ersättning av vårdkostnader någon annanstans.

Ersättningen ska basera sig på produktifieringen eller ett produktpris som ligger till grund när verksamhetsenheten följer upp sin verksamhet. Från ersättningen avdras de klientavgifter som patienten har betalat för vården eller tjänsten och övriga verksamhetsintäkter som serviceproducenten har fått i samband med vården.

Eftersom det för en egen kalkylering i välfärdsområdet inte finns tillräckliga uppgifter gällande utfallet, har år 2023 prissättning gjorts på basen av kommunernas uppgifter för 2022. På basen av kommunernas uppgifter har man räknat ett medelpris för tjänsterna, varpå en förhöjning på 4,9 procent har gjorts.

Under beredningen 2022 har välfärdsområden gjort ett gemensamt beslut gällande förhöjning av de före detta Kårkulla och Etevas tjänster. Före detta Kårkullas pris har höjts med 4,9 procent och före detta Etevas pris med 3,5 procent.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Områdesstyrelsen föreslår att områdesfullmäktige fastställer ersättningarna för fakturering av kostnaderna av klienten/patientens hemkommuns välfärdsområde.

Paragrafen justeras omedelbart.

Beslut

Beslutades enligt beslutsförslaget.

Ärendet justerades genast.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller kommunalbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.