Välfärdsområdesstyrelsen, möte 15-02-2024

Protokollet är granskat

§ 34 Inrättande av en tjänst som ledande socialhandledare och indragning av en tjänst som socialhandledare

IUHVADno-2024-287

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
personaldirektör Anu Rautiainen, 
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Att höja det ekonomiska sociala arbetets profil är en av de uppgifter som det sociala arbetet vid välfärdsområdet har. I enlighet med det som stadgas i lag kommer social kreditgivning att mera än hittills betonas vid välfärdsområdena i och med att sådan kreditgivning blir ett av de centrala redskapen för att stödja delaktighet.

En verksamhetsmodell för social kreditgivning har utformats vid Östra Nylands välfärdsområde. Det praktiska beredningsarbetet har gjorts av en socialhandledare tillsammans med chefer och en projektanställd. Socialhandledaren har samtidigt standardiserat det övriga ekonomiska sociala arbetets processer vid välfärdsområdet, såsom i fråga om förmedlingskonton.

Verksamhetsmodellen förutsätter att den leds. Serviceansvariga Raisa Muikku har gjort en framställan om att den tidigare socialhandledartjänsten dras in och att det i dess ställe inrättas en tjänst som ledande socialhandledare.

Omställningen har en inverkan på kostnaderna. Socialhandledarens uppgiftsrelaterade lön uppgår till 2 945,36 euro och den ledande socialhandledarens lön skulle uppgå till 3 375,85 euro. Kostnaden hänförs till kostnadsställe 4301 (vuxensocialarbete).

Det är tänkt att de sekreterare som utför ekonomiskt socialt arbete ska sortera under den ledande socialhandledaren. Den ledande socialhandledaren ska själv ingå i chefsteamet för socialservice för personer i arbetsför ålder.

Enligt 92 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) står de som är anställda hos ett välfärdsområde antingen i tjänsteförhållande eller i arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. Enligt 48 § i förvaltningsstadgan beslutar välfärdsområdesstyrelsen om inrättande och indragning av tjänster.

När omorganiseringen av arbetsgivarens verksamhet eller förvaltning innebär så omfattande ändringar i tjänsteinnehavarens uppgifter att tjänsten till sitt innehåll och sin karaktär kan anses vara ny, ska tjänsten dras in och en ny tjänst inrättas (5 kap. i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden).

Det hör till Östra Nylands välfärdsområdes operativa verksamhetsmodell att alla beteckningsändringar och lönejusteringar behandlas i en delegation som består av företrädare för arbetsgivaren och huvudavtalsorganisationerna. Arbetsgivaren representeras i nämnda delegation av sektordirektörerna, personaldirektören och anställningschefen. Huvudavtalsorganisationerna företräds av huvudförtroendemannen. För att ett förslag ska kunna godkännas ska det vara motiverat både ur funktionell och ur ekonomisk synvinkel. Då ärendet behandlas bedömer man också den föreslagna ändringens inverkan på andra som befinner sig på samma nivå i lönesättningen. Beträffande förslagen till beteckningsändring förutsätts det dessutom att beteckningen är i överensstämmelse med Kevas förteckning över beteckningar.

Förslaget om att dra in tjänsten som socialhandledare och att inrätta en tjänst som ledande socialhandledare har behandlats i delegationen för justering av löner och uppgiftsbeteckningar 27.11.2023. Delegationen förordar framställan.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. indra en tjänst som socialhandledare och att i dess ställe inrätta en tjänst som ledande socialhandledare, och
  2. att behörighetsvillkor för tjänsten som ledande socialhandledare är behörighet (socionom YH) enligt lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015). Dessutom förutsätts goda muntliga och skriftliga kunskaper i båda inhemska språken, och
  3. att den uppgiftsrelaterade lönen vid tidpunkten för inrättandet av tjänsten är 3 375,85 euro i månaden.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att

  1. indra en tjänst som socialhandledare och att i dess ställe inrätta en tjänst som ledande socialhandledare, och
  2. att behörighetsvillkor för tjänsten som ledande socialhandledare är behörighet (socionom YH) enligt lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015). Dessutom förutsätts goda muntliga och skriftliga kunskaper i båda inhemska språken, och
  3. att den uppgiftsrelaterade lönen vid tidpunkten för inrättandet av tjänsten är 3 375,85 euro i månaden.

Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).