Nämnden för ordnande av tjänster, möte 05-06-2024

Protokollet är granskat

§ 68 Organsieringen av munhälsovården för befolkningen i Mörskom och Pukkila år 2024

IUHVADno-2023-4127

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
övertandläkare Sari Holmberg
ansvarsområdesdirektör, hälsovårdstjänster Carita Schröder
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Bakgrund

De lokaler där tandklinikerna i Mörskom och Pukkila verkar är båda i dåligt skick. Utrustningen och de maskiner som används i vården är gamla. Man har nu i ett års tid försökt få ordinarie personal till dessa lokaler men utan att lyckas. Man har inte ens med hjälp av köpta tjänster lyckats få till stånd en mera bestående lösning, eftersom bemanningspersonalen har slutat efter korta inhopp. De dåliga arbetsförhållandena och att jobba ensam leder till att personalen inte trivs i lokalerna. Tidvis har det också förekommit problem med användningen av patientdatasystemet.

Från september till november 2023 löste man problemet genom ett tillfälligt försök så att två tandläkare och två skötare från Askola turvis har besökt Mörskom och Pukkila. De är inte mera villiga att fortsätta tillämpa en sådan modell.

 

Nuläge

Enligt beräkningar som har gjorts räcker en tandläkare och en tandskötare som jobbar i par samt en halv munhygienistresurs till för området. Ifall verksamheten fortsätter i Mörskom och Pukkila förutsätter det att man åter börjar använda bemanningspersonal. Det är att vänta att man fortsätter att ha stor personalomsättning, såsom det gångna året har visat. Det är också krävande att ständigt ordna introduktion för ny personal. Knapphändig introduktion och ensamarbete leder lätt till olika slags fel. Ännu i denna stund korrigerar man den tidigare bemanningspersonalens journalföringsfel och brister, så att fakturorna ska kunna skickas till rätt patienter.

Avtalet om instrumentservice och transporten av instrument löper ut i slutet av år 2023. Instrumentservicen har förut köpts av Päijänne-Tavastlands välfärdsområde, men området förnyar inte längre avtalet. Preliminära förhandlingar om att flytta verksamheten har förts med instrumentservicen vid HUS, men i och med att instrumentservicen vid Borgå sjukhus inte har resurser för detta, borde instrumentservicen ske i Hyvinge. Välfärdsområdet borde ordna transporten dit.

Nya maskiner för genomförande av vården (=unitar) borde dessutom införskaffas till båda verksamhetsställena. De nuvarande är cirka 20 år gamla och har redan krävt ett flertal reparationer. En unit håller normalt i 15 år. Med andra ord har de redan för länge sedan kommit till slutet av sin livslängd. En unit kostar omkring 25 000 euro. Även de instrument som har använts har överförts från Päijänne-Tavastlands välfärdsområde, och också en stor del av dem borde ersättas med nytt.

I och med vårdgarantins strängare villkor har man i Askola inrättat befattningar för en tredje tandläkare och en tredje tandskötare som jobbar i par utöver de befintliga tandläkar-tandskötar-paren. Befattningarna tillsätts i början av 2024. Man får in så mycket nya patienter i den vård som tillhandahålls i Askola som det för närvarande finns efterfrågan i Mörskom och Pukkila. I Askola har man tillräcklig utrustning, ett arbetsrum och en välfungerande unit för ett arbetspar. En tandläkare som snart blir färdig med sina studier och som i praktiken har arbetat i Askola är redo att fortsätta som ordinarie anställd vid verksamhetsstället i Askola från början av 2024. Man strävar efter att ordna kontrollerna för skolelever och barn under skolåldern från Mörskom och Pukkila i lokalerna i Pukkila i vår trots utmaningarna. Dessutom inleder man förberedelserna inför ibruktagandet av en mobil service som ska ersätta de centraliserade tjänsterna.

 

 

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar att flytta mun- och tandvården för befolkningen i Mörskom och Pukkila till verksamhetsstället i Askola i början av år 2024 och fram till 30.6.2024.

Paragrafen justeras genast.

 

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde beslutar att flytta mun- och tandvården för befolkningen i Mörskom och Pukkila till verksamhetsstället i Askola i början av år 2024 och fram till 30.6.2024.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt att flytta mun- och tandvården för befolkningen i Mörskom och Pukkila till verksamhetsstället i Askola i början av år 2024 och fram till 30.6.2024.

Paragrafen justerades genast.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
Carita Schröder, ansvarsområdesdirektör (hälsovårdstjänster)
Sanna Räsänen, resultatenhetschef (munhälsovård)
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Bakgrund

Mörskom och Pukkilas munhälsotjänster har överförts till Askola tandvårdsklinik under perioden 1.12.2023-30.6.2024. Detta beslut togs på grund av svårigheterna med att organisera tjänsterna och bristen på personal. Inte heller inköpt personal löste problemet, eftersom de slutade efter korta arbetsperioder, bland annat på grund av ensamarbete, föråldrade vårdmaskiner och utrustning.

Nuläge

I samband med att vårdgarantin skärpts har det i Askola inrättats befattningar för ett tredje arbetspar utöver de två tandläkare - vårdare -arbetspar som redan finns. Befattningarna fylldes i början av 2024. Det finns plats för nya patienter i Askola i den utsträckning det för närvarande finns efterfrågan från Mörskomoch Pukkila. I Askola finns tillräckligt med utrustning, ett arbetsrum och en fungerande enhet för det tredje arbetsparet. Undersökningar av skolbarn och barn under skolåldern från Mörskom och Pukkila har påbörjats på våren 2024 av ett arbetspar som flyttat från Askola. Enligt de beräkningar som gjorts räcker resurserna för ett arbetspar (= tandläkare och tandvårdare) samt en halv muntlig hygienist för det aktuella området. Om verksamheten fortsätter i Mörskom och Pukkila kräver det återigen användning av hyrd arbetskraft. Det är att vänta att personalen kommer att bytas ut kontinuerligt, som år 2023 har visat. Att kontinuerligt introducera nya arbetstagare är också krävande. Begränsad introduktion och ensamarbete leder lätt till olika misstag.

Om tjänsterna för oral hälsovård i Mörskom och Pukkila återupptas på de aktuella vårdpunkterna skulle det kräva inköp av nya vårdmaskiner (= enheter). De nuvarande är cirka 20 år gamla och det har redan gjorts flera reparationer på dem. En enhets livslängd är normalt cirka 15 år, så de har redan för länge sedan nått slutet av sin livslängd. Kostnaden för en enhet är cirka 25 000 euro/st. De instrument som används har också överförts från Päijät-Häme välfärdsområde, och en stor del av dem borde också förnyas. Avtalet om utrustningsunderhåll och -transport upphörde i slutet av 2023. Ett nytt avtal om utrustningsunderhåll skulle ingås med HUS-enheten i Hyvinge. Välfärdsområdet borde ordna transporterna dit.

Arbetsparet tar med sig utrustningen till Askola för utrustningsunderhåll. Denna arbetsmetod fungerar inte riktigt och de som nu gör det är inte längre villiga att fortsätta med denna arbetsmodell. På hösten 2024 planeras undersökningarna göras med hjälp av popup-verksamhet av munhygienister och -vårdare. Även munhygienister från Lovisa och Askola skulle delta i detta. Om det vid undersökningarna framkommer behov av korrigerande vård, hänvisas kunderna till Askola tandvårdsklinik.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar fortsätta mun- och tandvården för befolkningen i Mörskom och Pukkila vid Askola-enheten fram till slutet av 2024.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade att efter den tekniska korrgeringen fortsätta mun- och tandvården för befolkningen i Mörskom och Pukkila vid Askola-enheten fram till slutet av 2024.

Paragrafen justerades genast.

Möte hantering

Nämndens medlem Tove Munkberg föreslog följande tekniska korrigering:

Orten Myrskylä heter Mörskom på svenska och namnet korrigeras  i paragraftexten.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).