Nämnden för ordnande av tjänster, möte 05-06-2024

Protokollet är granskat

§ 67 Verksamhetsanvisning för familjevård 2024

IUHVADno-2024-1174

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
Ilona Koskenniemi, ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster)
Kirsi Oksanen, ansvarsområdesdirektör (tjänster för äldre)
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Familjevård är vård av eller annan omsorg om en äldre person, en person med funktionsnedsättning eller en rehabiliteringsklient inom mentalvården under en del av dygnet eller dygnet runt i familjevårdarens privata hem eller i den vårdbehövandes hem. Avsikten är att kunna erbjuda klienten hemliknande vård utifrån personens behov.

Inom familjevård är det möjligt att ge individuell vård och omsorg, eftersom antalet vårdbehövande är litet och vårdaren eller vårdarna förblir desamma.

I ett familjehem kan fyra personer vårdas samtidigt, inberäknat de barn under skolåldern och andra personer i behov av särskild vård eller omsorg som bor i samma hushåll som familjevårdaren.

Familjevården kan vara lång- eller kortvarig. En kortvarig familjevårdsperiod är oftast 1–14 dygn i månaden, eller den kan också genomföras som familjevård som ges på dagen eller på natten under en del av dygnet. En möjlighet är att vara avlösare i familjehem och på så sätt möjliggöra en lång ledighet för familjevårdaren.

För en vårdbehövande i familjevård uppgörs en serviceplan inom handikappservicen, där man hör den vårdbehövandes önskemål och behov samt avtalar om familjevårdens innehåll.

Välfärdsområdet sluter ett uppdragsavtal med familjevårdaren (familjevårdslagen (263/2015)).

Den under behandling varande verksamhetsanvisningen för familjevård är en administrativ anvisning om hur familjevård enligt uppdragsavtal för äldre och personer med funktionsnedsättning genomförs i Östra Nylands välfärdsområde. Verksamhetsanvisningen innehåller information om praxis, förfaranden och bland annat stödformer inom familjevård, varför den betjänar familjevårdens båda avtalsparter. Anvisningen ökar planmässigheten och förutsägbarheten inom familjevården samt skapar en enhetlig riktlinje för ordnandet av familjevården inom välfärdsområdet.

Målet är att skapa tillräckliga verksamhetsförutsättningar för en lyckad familjevård, ge möjligheter att flexibelt beakta klienternas och deras familjers individuella behov samt att öka planmässigheten och förutsägbarheten inom familjevården. Välfärdsområdet ska söka en familj som bäst motsvarar barnets, den ungas, den vuxnas eller den äldre personens behov samt se till att familjevården lyckas.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören

Nämnden för ordnande av tjänster godkänner Östra Nylands välfärdsområdes verksamhetsanvisning för familjevård.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt att godkänna Östra Nylands välfärdsområdes verksamhetsanvisning för familjevård.

Paragrafen justerades genast.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).