Välfärdsområdesstyrelsen, möte 29-02-2024

Protokollet är granskat

§ 64 Uppdatering av förvaltningsstadgan

IUHVADno-2024-651

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:  
förvaltningsdirektör Camilla Söderström
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
förvaltningschef Lilian Andergård-Stenstrand
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Välfärdsområdesfullmäktige har senast vid sitt sammanträde 4.4.2023 § 35 uppdaterat förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde. Under välfärdsområdets första verksamhetsår har det därefter uppstått behov av uppdatering och den här uppdateringen av förvaltningsstadgan strävar efter att bemöta de behoven. I granskningen av förvaltningsstadgan har även Välfärdsområdesbolaget Hyvil Ab:s mall för förvaltningsstadga utnyttjats.

Nästa välfärdsområdesval förrättas i april 2025 och det nya välfärdsområdesfullmäktiges mandattid inleds 1.6.2025. En mera omfattande granskning av förvaltningsstadgan och arvodesstadgan, som är en bilaga till förvaltningsstadgan, samt ekonomistadgan behöver därför påbörjas under hösten 2024 så att ändringarna i förvaltningsstadgan träder i kraft före välfärdsområdesvalet och innan det nya välfärdsområdesfullmäktiges mandattid inleds. Välfärdsområdesstyrelsen har (5.5.2022 § 8 och 3.11.2022 § 129) utsett en politisk styrgrupp för förvaltningsstadgan och strategin, och den torde delta i den här mera omfattade granskningen av förvaltningsstadgan.

De ändringar som föreslås i förvaltningsstadgan är i bilagan markerade med gul färg och de gås närmare igenom på mötet. Den ikraftvarande förvaltningsstadgan finns som bakgrundsmaterial.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:  

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner ändringarna i Östra Nylands välfärdsområdes förvaltningsstadga på det sätt som framgår av bilagan.

Ändringen av förvaltningsstadgan träder i kraft genast när välfärdsområdesfullmäktige fattat beslut om att ändra förvaltningsstadgan och oavsett eventuella besvär.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner ändringarna i Östra Nylands välfärdsområdes förvaltningsstadga på det sätt som framgår av bilagan.

Ändringen av förvaltningsstadgan träder i kraft genast när välfärdsområdesfullmäktige fattat beslut om att ändra förvaltningsstadgan och oavsett eventuella besvär.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.