Välfärdsområdesstyrelsen, möte 29-02-2024

Protokollet är granskat

§ 58 Hyresavtal för räddningsstationen i Sibbo

IUHVADno-2024-563

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
fastighetschef Riikka Hopealinna
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Sibbo kommun och Östra Nylands välfärdsområde har undertecknat ett föravtal om den nya räddningsstation som Sibbo kommun har byggt i maj 2022. I föravtalet har man avtalat om avtalsvillkoren och ansvarsfördelningen mellan hyresvärden och hyresgästen.

Sibbo räddningsstation blev färdig i augusti 2023. Det egentliga hyresavtalet för räddningsstationen är inte undertecknat och Sibbo kommun har behandlat hyresavtalet i sin egen organisation. Mindre kompletteringar har gjorts i avtalet men innehållet i det egentliga avtalet har inte ändrats efter det att föravtalet undertecknades.

Ändringarna av det ursprungliga avtalet är följande:

  • Avgifterna för vatten- och elförbrukning ingår inte i månadshyran utan Östra Nylands välfärdsområde betalar det vatten och den el som det förbrukar direkt till leverantörerna enligt konsumtion. På basis av detta har månadshyran sänkts enligt Trellum Oy:s kalkyl med 2 560,00 €/mån.
  • Hyresavtalets längd och avtalets kontinuitet har förhandlats fram så att avtalet är tidsbegränsat och gäller i 20 år. Det fortsätter i perioder på sex månader tills ett nytt avtal har ingåtts.
  • Hyresgästen och hyresvärden kan tillsammans med Kommunfinans Ab skriftligen avtala om överföring av hyresavtalet så att Kommunfinans och hyresgästen blir avtalsparter. Avtalet kan överföras mitt under avtalsperioden. Om avtalet överförs, upphör samtidigt hyresavtalet mellan Sibbo kommun och Östra Nylands välfärdsområde.

Föremålet för uthyrningen är den räddningsstation som färdigställdes i augusti 2023 och som har byggts så att den motsvarar användarnas behov. Byggnaden för räddningsstationen omfattar 1528 m2 lokalarea och utomhusbyggnaderna 45 m2 (halvvarm) + 162 m2 (kall). Planritningarna föreligger som bilaga.

Hyresavtalet är tidsbegränsat och gäller i 20 år från och med 1.1.2024.

Vid tidpunkten för undertecknande är hyran 55 570,00 €/mån.

Hyran höjs årligen enligt en separat kalkyl som hyresvärden låter göra. Principen om höjning av hyran baserar sig på statsrådets förordning om bestämmande av hyra enligt hyresavtal mellan kommuner och välfärdsområden under övergångsperioden 2023–2026, dvs. statsrådets förordning 272/2022 (7 § i statsrådets förordning 272/2022 Justering av hyran).  Hyran justeras kalenderårsvis vid ingången av året i enlighet med förändringen i levnadskostnadsindex (oktober 1951=100). Den årliga förändringen beräknas enligt levnadskostnadsindexets poängtal för oktober året före justeringen av hyran och för oktober året före det året.

Man har kommit överens om att hyresavtalen för den gamla räddningsstationen och brandkontoret upphör när detta hyresavtal har undertecknats.

Sibbo kommun har behandlat ärendet i sina egna organ och godkänt det bifogade hyresavtalet för sin del för undertecknande som ett avtal mellan Sibbo kommun och Östra Nylands välfärdsområde. Ett utdrag ur kommunstyrelsens beslut 5.2.2024 § 25 föreligger som bilaga.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektör:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar godkänna hyresavtalet för räddningsstationen i Sibbo jämte bilagor och befullmäktiga välfärdsområdesdirektör Max Lönnqvist att underteckna hyresavtalet.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade godkänna hyresavtalet för räddningsstationen i Sibbo jämte bilagor och befullmäktiga välfärdsområdesdirektör Max Lönnqvist att underteckna hyresavtalet.

Möte hantering

Det antecknades i protokollet att välfärdsområdesstyrelsens ledamöter Kaj Lindqvist och Marketta Mattila anmälde jäv och avlägsnade sig från mötet under behandlingen av detta ärende, kl. 18.27-18.31 (samfundsjäv).

Kompletterande material


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).