Aluehallitus, kokous 29.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Sipoon pelastusaseman vuokrasopimus

IUHVADno-2024-563

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
kiinteistöpäällikkö Riikka Hopealinna
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Sipoon kunta ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ovat allekirjoittaneet esisopimuksen Sipoon kunnan rakentamasta uudesta pelastusasemasta toukokuussa 2022. Esisopimuksessa on sovittu sopimusehdoista ja vastuun jakautumisesta vuokranantajan ja vuokralaisen välillä.

Sipoon pelastusasema valmistui elokuussa 2023. Varsinainen vuokrasopimus pelastusaseman osalta on allekirjoittamaton ja Sipoon kunta on käsitellyt omassa organisaatiossaan vuokrasopimuksen. Sopimukseen on tehty pieniä täydennyksiä, mutta varsinaisen sopimuksen sisältö ei ole muuttunut esisopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Muutokset alkuperäiseen sopimukseen ovat seuraavat:

  • Vesi- ja sähkön kulutuksen maksut eivät sisälly kuukausivuokraan, vaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialue maksaa suoraan toimittajille kulutuksen mukaan käyttämänsä veden ja sähkön. Tätä vastaan kuukausi vuokraa on laskettu Trellum Oy:n laskelman mukaisesti 2 560,00€/kk.
  • Vuokrasopimuksen kestoksi ja sopimuksen jatkuvuudeksi on neuvoteltu 20 vuoden määräaikainen sopimus, joka jatkuu kuuden kuukauden jaksoissa, kunnes uuteen sopimukseen ollaan päästy.
  • Vuokralainen ja vuokranantaja voivat yhdessä Kuntarahoitus Oy:n kanssa kirjallisesti sopia vuokrasopimuksen siirtämisestä Kuntarahoituksen ja vuokralaisen väliseksi sopimukseksi. Sopimus voidaan siirtää kesken sopimuskauden. Mikäli sopimus siirtyy, päättyy samanaikaisesti Sipoon kunnan ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen välinen vuokrasopimus. 

Vuokrauksen kohde on elokuussa 2023 valmistunut pelastusasema, joka on rakennettu käyttäjien tarpeita vastaavaksi. Pelastusaseman rakennuksen laajuus on 1528 hm2 ja ulkorakennukset 45 m2 (puolilämmin) + 162 m2 (kylmä). Pohjakuvat ovat liitteenä.

Vuokrasopimus on kahdenkymmen vuoden määräaikainen alkaen 1.1.2024.

Vuokran suuruus on allekirjoitushetkellä 55 570,00 €/kk.

Vuokraa korotetaan vuosittain erillisen laskelman mukaan, jonka vuokranantaja teetättää. Vuokran korotusperiaate perustuu valtioneuvoston asetukseen kuntien ja hyvinvointialueen välisen vuokran määräytymisestä vuosina 2023–2026 eli VNA 272/2022 mukaan (asetuksen VNA 272/2022 7§ Vuokran tarkistaminen).  Vuokra tarkistetaan kalenterivuosittain vuoden alusta elinkustannusindeksin (lokakuu 1951=100) muutosta vastaavasti. Vuotuinen muutos lasketaan elinkustannusindeksin vuokran tarkistamista edeltävän vuoden lokakuun ja sitä edeltävän vuoden lokakuun pistelukujen mukaan.

Vuokrasopimuksella on sovittu päättyväksi allekirjoituksilla vanhan pelastusaseman ja palotoimiston vuokrasopimukset.

Sipoon kunta on käsitellyt asiaa omissa toimielimissään, ja hyväksyneet omalta osaltaan liitteenä olevan vuokrasopimuksen allekirjoitettavaksi Sipoon kunnan ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sopimukseksi. Ote kunnanhallituksen päätöksestä 5.2.2024 § 25 on liitteenä.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää hyväksyä Sipoon pelastusaseman vuokrasopimuksen liitteineen, ja valtuuttaa hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvistin allekirjoittamaan vuokrasopimuksen.

Päätös

Aluehallitus päätti hyväksyä Sipoon pelastusaseman vuokrasopimuksen liitteineen, ja valtuuttaa hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvistin allekirjoittamaan vuokrasopimuksen.

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että aluehallituksen jäsenet Kaj Lindqvist ja Marketta Mattila poistuivat kokouksesta esteellisinä tämän asian käsittelyn ajaksi, klo 18.27-18.31 (yhteisöjäävi).

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.