Aluehallitus, kokous 29.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Päätöksen korjaaminen: § 8 Sosiaalihuollon palkkiot Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella 2024

IUHVADno-2024-50

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
sosiaali- ja terveysjohtaja Annika Immonen
vastuualuejohtaja, perhe- ja sosiaalipalvelut Ilona Koskenniemi
vastuualuejohtaja, ikääntyneiden palvelut Kirsi Oksanen
johtava lakimies Salla Paavilainen

sähköposti: etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Sosiaalihuollon palkkioiden maksaminen perustuu asiakkaalle myönnettyyn palveluun ja palkkionsaajan kanssa tehtävään sopimukseen. Omaishoitaja, tukihenkilö, perhehoitaja ja muut palkkion saajat ovat yksityishenkilöitä, joiden kanssa hyvinvointialue sopii sosiaalihuollon palvelun antamisesta hyvinvointialueen asiakkaalle.

Perhehoidon palkkioiden vähimmäismäärät perustuvat perhehoitolakiin (263/2005) ja omaishoidon palkkioiden vähimmäismäärät omaishoidon tuesta annettuun lakiin (937/2005). Näiden lakien nojalla päätettyjä palkkioita tarkistetaan kalenterivuosittain työntekijän eläkelain (395/2006) 96 §:ssä tarkoitetulla palkkakertoimella. Vuonna 2024 lain mukainen indeksikorotus on 5,07 % palkkioiden osalta ja 4,84 % kulukorvausten osalta.

Tukihenkilöille, tukiperheille, kokemusasiantuntijoille ja lastensuojelun edunvalvojille maksettavat palkkiot samoin kuin perheoikeudellisten palveluiden palkkiot ovat hyvinvointialueen päätettävissä olevia palkkioita. Näitä palkkioita esitetään lakisääteisten palkkioiden tapaan korotettavan 5,07 %.

Omaishoidontuki

Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla. Omaishoidon tuki on lakisääteinen harkinnanvarainen sosiaalipalvelu, joka on osa sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuutta. Omaishoidon tuella tarkoitetaan kokonaisuutta, joka muodostuu hoidettavalle annettavista tarvittavista palveluista sekä omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista. (Laki omaishoidon tuesta)

Palvelujen järjestäminen -lautakunta on kokouksessaan 15.2.2023 § 9 päättänyt, että omaishoidon tuki jaetaan kolmeen hoitoisuusluokkaan:

  • I Alin hoitoisuusluokka – hoitoa ja huolenpitoa säännöllisesti joka päivä 
  • II Keskimmäinen hoitoisuusluokka – Hoitoa ja huolenpitoa säännöllisesti vuorokauden eri aikoina 
  • III Ylin hoitoisuusluokka – Hoitoa ja huolenpitoa yhtäjaksoisesti tai lähes yhtäjaksoisesti  

 

Kriteerit ovat samat kaiken ikäisillä asiakkailla. Lapsilla huolenpidon tarvetta verrataan aina poikkeamana ikätasoon nähden.

Vuoden 2023 aikana omaishoidon tuen kriteerit ja palkkiot yhdistettiin alueen sisällä. Vuodelle 2024 omaishoidon tukeen ei esitetä muita muutoksia kuin lakisääteinen 5,07 %:n indeksikorotus.

Perhehoito

Lapsiperheiden perhehoidon palkkioihin on tehty lakisääteinen 5,07 % korotus ja perhehoitajan kulukorvauksiin lakisääteinen 4,84 % korotus.

Vuoden 2023 aikana ikääntyneiden ja vammaisten perhehoidon kriteereitä ja palkkioita on tarkasteltu ja pyritty yhtenäistämään. Ikääntyneiden ja vammaisten perhehoidon myöntämisen kriteerit ovat nyt yhtenäiset, joten myös perhehoidon palkkioita esitetään yhtenäistettävän niin, että perhehoitajille maksettava kuukausittainen palkkio olisi samansuuruinen. Ikääntyneiden perhehoitajien osalta tämä tarkoittaisi noin neljän sadan euron korotusta kuukausittaiseen maksuun. Esitetyn muutoksen perusteluna on perhehoidon lisääminen, ja sen myötä kalliimman asumispalvelun tarpeen kasvun hidastuminen. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on uusia koulutettuja ikääntyneiden perhehoitajia, joiden korvauksen tulee olla riittävällä tasolla.

Perhehoitoon esitetään lisättäväksi uusi tuntiperusteisen perhehoidon maksu. Tuntiperusteista perhehoitoa voitaisiin käyttää erityisesti omaishoitajan vapaan aikana. Lisäksi esitetään lisättäväksi lyhytaikaiseen perhehoitoon kulukorvaus vastaavalla tavalla kuin pitkäaikaisessakin perhehoidossa.

Muut palkkiot

Lakisääteisten palkkioiden lisäksi hyvinvointialueella maksetaan palkkioita tukiperheille, tukihenkilöille, kokemusasiantuntijoille, perheasioiden sovittelijoille ja olosuhdeselvityksiä tekeville sosiaalityöntekijöille.

Yllä lueteltuihin palkkioihin esitetään vastaavia 5,07 %:n korotuksia kuin lakisääteisiin maksuihin.

Uutena palkkiona esitetään tukiperheille korotettua hoitopalkkiota, jota voitaisiin maksaa tukiperheelle tilanteessa, jossa tuettavalla on erityisen vaativa tuentarve, ja tukiperheellä on tuen toteuttamiseen tarvittava koulutus tai muu vastaava osaaminen. Korotettu palkkio on suhteutettu muuhun tukisuhdetoimintaan ja on 1,5-kertainen tavalliseen tukiperheen palkkioon verrattuna.

Tukihenkilön palkkio on aiemmin määritelty oletuksella, että tapaaminen kestää aina kolme tuntia. Selkeyden vuoksi palkkio esitetään maksettavaksi tuntipalkkiona. Tukihenkilön kulukorvaus on aiemmin maksettu kuukausikorvauksena, ja selkeyden vuoksi esitetään, että korvaus kohdistuu tukitapaamisten määrään eikä kuukauteen. Yksi tukihenkilö voi samanaikaisesti tukea useampaa tuettavaa samana ajankohtana (esimerkiksi useampi sisarus tai useampi lapsi/nuori ryhmätoimintana). Näissä tapauksissa esitetään maksettavaksi ryhmää vetävän tukihenkilön tuntipalkkio ja kulukorvaus.

Aiempi ammatillisen tukihenkilön palkkio muutetaan erityistukihenkilön palkkioksi ja kulukorvaukseksi, sillä ammatillinen tukipalvelutoiminta on nykyisin yksityiseltä palveluntuottajalta ostettavaa ostopalvelua, jolloin maksetaan ostopalvelusopimuksen mukainen korvaus. Tukihenkilölle voitaisiin toimeksiantosopimuksen perusteella maksaa erityistukihenkilöpalkkio silloin, kun tuettavalla on erityisen vaativa tuentarve ja tukihenkilöllä on tuen toteuttamiseen tarvittava koulutus tai muu vastaava osaaminen.

Uutena palkkiona esitetään olosuhdeselvityksiä tekeville sosiaalityöntekijöille maksettavaa palkkiota. Käräjäoikeus pyytää olosuhdeselvityksen tekemistä hyvinvointialueen sosiaalihuollolta huoltoriitatilanteissa. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella olosuhdeselvitykset on keskitetty perheoikeudelliseen yksikköön. Perheoikeudellinen yksikkö on pieni yksikkö, jossa olosuhdeselvitysten tekeminen on vaikeutunut jääviyshaasteiden vuoksi. Erillisellä palkkiolla mahdollistettaisiin muiden yksiköiden sosiaalityöntekijöiden apu olosuhdeselvitysten tekemisessä. Olosuhdeselvitykset ovat virkatyötä, jota ei voi ostaa ostopalveluna eikä virka-apua muilta hyvinvointialueilta ole ollut saatavilla varsinkaan ruotsin kielellä.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus päättää hyväksyä sosiaalihuollon palkkiot Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella 2024 esityksen mukaisesti.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti hyväksyä sosiaalihuollon palkkiot Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella 2024 esityksen mukaisesti.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
hallintopäällikkö Lilian Andergård-Stenstrand
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Aluehallitus on 11.1.2024 § 8 päättänyt hyväksyä sosiaalihuollon palkkiot Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella 2024 liitteen Sosiaali- ja terveydenhuollon palkkiot vuonna 2024 versio 3 mukaisesti. Päätöksen mukaan vuodelle 2024 omaishoidon tukeen ei tehty muita muutoksia kuin lakisääteinen 5,07 %:n indeksikorotus.

Päätöksenteon jälkeen on tullut ilmi, että liitteen sivulla 2 olevan omaishoidonpalkkion luokassa 1 indeksikorotus on laskettu väärin. Korotus on laskettu 5,7 %:n mukaan, kun se olisi pitänyt laskea 5,07 % mukaan. Aluehallituksen päätöksen mukaan omaishoidonpalkkio luokassa 1 on 528,50 euroa, kun sen pitäisi olla 525,35 euroa. Omaishoidonpalkkion luokat 2 ja 3 on laskettu oikein.

Hallintolain (6.6.2003/434) 51 §:n mukaan viranomaisen on korjattava päätöksessään oleva ilmeinen kirjoitus- tai laskuvirhe taikka muu niihin verrattava selvä virhe. Virhettä ei saa kuitenkaan korjata, jos korjaaminen johtaa asianosaiselle kohtuuttomaan tulokseen eikä virhe ole aiheutunut asianosaisen omasta menettelystä.

Aluehallituksen tulee siten korjata päätöksensä 11.1.2024 § 8 siltä osin, kun se koskee liitteessä olevaa omaishoidonpalkkion 1. luokkaa. Kyseessä on teknisluontoinen korjaus selvän laskuvirheen vuoksi, eikä korjaaminen johda asianosaiselle kohtuuttomaan tulokseen. Aluehallituksen tulee tehdä uusi päätös, jossa se päättää, että omaishoidonpalkkio luokassa 1 on 525,35 euroa.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää korjata päätöksensä 11.1.2024 § 8 siten, että liitteen sivulla 2 olevan omaishoidonpalkkion luokka 1 on 525,35 euroa.

 

Pykälä tarkastetaan välittömästi. 

Päätös

Aluehallitus päätti korjata päätöksensä 11.1.2024 § 8 siten, että liitteen sivulla 2 olevan omaishoidonpalkkion luokka 1 on 525,35 euroa.


Pykälä tarkastettiin välittömästi.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.