Nämnden för ordnande av tjänster, möte 13-12-2023

Protokollet är granskat

§ 144 Inrättande av en tjänst som serviceansvarig och en tjänst som ansvarsläkare vid den digitala vårdcentralen

IUHVADno-2023-3944

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
vårdarbetsdirektör Heli Sjöblom, heli.sjoblom2@itauusimaa.fi
socialarbetsdirektör Hanna Kaunisto
chefsläkare Susanna Varilo
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Östra Nylands välfärdsområdes vårdcentral HyVä-digi har öppnat 1.9.2023. Målet med HyVä-digi är att centraliserat och med en modell som är enhetlig förse invånarna i regionen med social- och hälsovårdstjänster oavsett tid och plats. Verksamheten har startat med hjälp av projektfinansiering för hållbar tillväxt, och finansieringen fortsätter till slutet av juni 2025. Ur verksamhetsledningens och -utvecklandets synvinkel har det uppfattats som viktigt att knyta samman den digitala vårdcentralen med välfärdsområdets serviceproduktion och organisation efter inkörningen.

Målet är att utveckla serviceutbudet och göra det mera multiprofessionellt så att HyVä-digi framdeles ska fungera parallellt med tjänster där man går in från gatan och så att HyVä-digi erbjuder kunderna handledning och rådgivning samt social- och hälsovårdstjänster. Långsiktigt utvecklande av verksamheten förutsätter att det finns en chef för den expanderande verksamheten och för arbetsenheten. Chefen svarar för det generella utvecklandet av verksamheten samt för personalens uppgifter, kompetens och arbetshälsa. Uppgiften som serviceansvarig vid välfärdsområdets resultatenheter är den som bäst motsvarar den chefsnivå och det chefsarbete som HyVä-digi behöver. Uppgiften består i att verka som chef för den yrkesutbildade personalen inom både hälsovård och socialvård samt i synnerhet att främja integration av social- och hälsovården.

Ansvarsläkaren ansvarar för HyVä-digis medicinska verksamhet och fungerar som chef för enhetens läkare. Den serviceansvariga och ansvarsläkaren ansvarar tillsammans för enhetens dagliga verksamhet. Omkring 70 procent av ansvarsläkarens arbetstid ska utgöras av arbete vid HyVä-digis mottagning.

Bägge tjänsterna finansieras ända till juni 2025 med medel från projektet för hållbar tillväxt, varefter medlen tas från välfärdsområdets personalkostnader.

Enligt 92 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) står de som är anställda hos ett välfärdsområde antingen i tjänsteförhållande eller i arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. I fråga om tjänsteförhållanden och arbetsavtalsförhållanden och tjänste- och arbetskollektivavtal i välfärdsområdena gäller vad som föreskrivs särskilt. Det föreskrivs i 44 § i lagen om ändring av kommunallagen (305/2003) att uppgifter i vilka offentlig makt utövas sköts i tjänsteförhållande.

I förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde bestäms att välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande av tjänster (48 §) och fastställer behörighetsvillkor för tjänsterna då den inrättar tjänster (50 §). De allmänna grunderna för anställning i tjänsteförhållande anges i grundlagen. I 6 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden (304/2003) föreskrivs det att den som anställs i ett tjänsteförhållande dessutom ska ha särskilt föreskriven eller av kommunen eller välfärdsområdet bestämd särskild behörighet.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse beslutar att inrätta tjänsterna som serviceansvarig (1) och ansvarsläkare (2) vid den digitala vårdcentralen (HyVä-digi).

Välfärdsområdesstyrelsen fastställer att behörighetsvillkor för tjänsten som serviceansvarig är lämplig högre högskoleexamen inom social- och hälsoområdet och att språkkraven består i goda muntliga och skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket och goda muntliga kunskaper i det andra inhemska språket.

Välfärdsområdesstyrelsen fastställer att behörighetsvillkor för tjänsten som ansvarsläkare är legitimerad läkare i Finland och att språkkraven består i goda muntliga och skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket och goda muntliga kunskaper i det andra inhemska språket.

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse beslutade att inrätta tjänsterna som serviceansvarig (1) och ansvarsläkare (2) vid den digitala vårdcentralen (HyVä-digi).

Välfärdsområdesstyrelsen fastställde att behörighetsvillkor för tjänsten som serviceansvarig är lämplig högre högskoleexamen inom social- och hälsoområdet och att språkkraven består i goda muntliga och skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket och goda muntliga kunskaper i det andra inhemska språket.

Välfärdsområdesstyrelsen fastställde att behörighetsvillkor för tjänsten som ansvarsläkare är legitimerad läkare i Finland och att språkkraven består i goda muntliga och skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket och goda muntliga kunskaper i det andra inhemska språket.

Möte hantering

Till protokollet antecknades att medlem Lotte-Marie Stenman och ordförande för nationalspråksnämndens ordförande Tom Liljestrand avlägsnade sig från mötet kl. 21.22 efter att det här ärendet hade behandlats.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
vårdarbetsdirektör Heli Sjöblom,​ heli.sjoblom2@itauusimaa.fi
socialarbetsdirektör Hanna Kaunisto
chefsläkare Susanna Varilo
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören: 

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde antecknar för kännedom Östra Nylands välfärdsområdesstyrelsens beslut  306, 23.11.2023 att inrätta tjänsterna som serviceansvarig (1) och ansvarsläkare (2) vid den digitala vårdcentralen (HyVä-​digi).

Vidare antecknar nämnden för kännedom välfärdsområdesstyrelsens beslut att fastställa att behörighetsvillkor för tjänsten som serviceansvarig är lämplig högre högskoleexamen inom social-​ och hälsoområdet och att språkkraven består i goda muntliga och skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket och goda muntliga kunskaper i det andra inhemska språket. Samt att välfärdsområdesstyrelsen fastställde att behörighetsvillkor för tjänsten som ansvarsläkare är legitimerad läkare i Finland och att språkkraven består i goda muntliga och skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket och goda muntliga kunskaper i det andra inhemska språket.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde antecknade för kännedom Östra Nylands välfärdsområdesstyrelsens beslut  306, 23.11.2023 att inrätta tjänsterna som serviceansvarig (1) och ansvarsläkare (2) vid den digitala vårdcentralen (HyVä-​digi).

Vidare antecknade nämnden för kännedom välfärdsområdesstyrelsens beslut att fastställa att behörighetsvillkor för tjänsten som serviceansvarig är lämplig högre högskoleexamen inom social-​ och hälsoområdet och att språkkraven består i goda muntliga och skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket och goda muntliga kunskaper i det andra inhemska språket. Samt att välfärdsområdesstyrelsen fastställde att behörighetsvillkor för tjänsten som ansvarsläkare är legitimerad läkare i Finland och att språkkraven består i goda muntliga och skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket och goda muntliga kunskaper i det andra inhemska språket.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.