Nämnden för ordnande av tjänster, möte 13-12-2023

Protokollet är granskat

§ 145 Höjning av hyrorna i hyresavtal för boende

IUHVADno-2023-3667

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och upplysningar: fastighetschef Riikka Hopealinna, 
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

I enlighet med hyresavtalen för de lokaler som hyrs av Östra Nylands välfärdsområde kommer hyrorna att höjas med början 1.1.2024. Enligt villkoren i de nuvarande hyresavtalen bygger hyreshöjningarna på levnadskostnadsindex, fastigheternas underhållsindex eller på ARA-avtalsvillkor. Meddelandena om hyreshöjningen har inkommit eller meddelas officiellt för kännedom mot slutet av året beroende på avtalsvillkoren. Enligt uppgifter som erhållits på förhand kommer hyrorna för de lokaler som välfärdsområdet hyr att stiga med uppskattningsvis 5–7 % under 2024.

Välfärdsområdet hyr i andra hand ut bostadsutrymmen vid boendeserviceenheterna till enheternas servicetagare. De hyror som välfärdsområdet ska betala inverkar på de bostadshyror som ska betalas av de boende för de bostäder som välfärdsområdet hyr till dem i andra hand. Östra Nylands välfärdsområde bör således höja också de boendes hyror i enlighet med hyresavtalen för boende. Det finns olika slags villkor för höjning i de boendes hyresavtal, vilket betyder att höjningen verkställs inom de gränser som respektive avtal möjliggör. 

Meddelande om hyreshöjning ska delges de boende i god tid, det vill säga minst en månad före hyreshöjningen. Hyreshöjningarna gäller de boende vid boendeserviceenheterna för äldre och personer med funktionsnedsättning. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att höja hyrorna för boende i enlighet med villkoren i hyresavtalen för boende från och med 1.1.2024.

Beslut

Ärendet remitterades för ny beredning.

Möte hantering

Det antecknades i protokollet att andra viceordförande Tapani Eskola anmälde jäv och avlägsnade sig från mötesrummet under behandlingen av detta ärende kl. 20.43-20.47 (generalklausul, förvL 28 § 1 mom. 7 punkten).

Ordförandes förslag att remittera ärendet för ny beredning för att utreda bl.a. antalet boende och bostäder samt hyresvärdarna, godkändes enhälligt.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
fastighetschef Riikka Hopealinna 
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Välfärdsområdet har omkring 800–900 bostäder och boende. Välfärdsområdet fungerar som hyresvärd för de boende i bostadslägenheterna. Välfärdsområdet i sin tur hyr fastigheterna av följande fastighetsägare: A-Bostäder, Uudenmaan Vammaispalvelut Oy, Borgånejdens bostadsstiftelse, Tyvene Oy, Artun Palveluasunnot Oy, Barnens By rf, Servicehusstiftelsen i Sibbo, Sibbo kommun, Lovisa stad, Askola kommun, Mörskom kommun och Pukkila kommun.

Välfärdsområdet betalar den sammanlagda hyran för fastigheten till fastighetsägaren, och den hyra som området betalar delas upp i boendehyror som de boende betalar. De hyror som välfärdsområdet betalar har höjts och därigenom bör också välfärdsområdet höja boendehyrorna.

De boendes hyresavtal innehåller olika slags villkor för hyreshöjning. I vissa avtal är höjningens storlek knuten till levnadskostnadsindex, i en del avtal i sin tur till den maximala storleken av FPA:s bostadsbidrag. Andra slags villkor för hyreshöjning förekommer också i avtalen. Även de tidigare hyresvärdarna har höjt hyrorna, men hur mycket dessa har höjts känner välfärdsområdet inte till. Villkoren för hyreshöjning i varje hyresavtal har granskats och måste granskas separat, och höjningen måste fastställas så att den är förenlig med avtalets ordalydelse.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att höja hyrorna för boende i enlighet med villkoren i hyresavtalen för boende från och med 1.1.2024.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att höja hyrorna för boende i enlighet med villkoren i hyresavtalen för boende från och med 1.1.2024.

Paragrafen justerades omedelbart.

Möte hantering

Det antecknades i protokollet att andra viceordförande Tapani Eskola anmälde jäv och avlägsnade sig från mötesrummet under behandlingen av detta ärende kl. 21.08–21.15 (generalklausul, förvL 28 § 1 mom. 7 punkten).

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
fastighetschef Riikka Hopealinna 
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde antecknar för kännedom välfärdsområdesstyrelsens beslut § 302, 23.11.2023, att höja hyrorna för boende i enlighet med villkoren i hyresavtalen för boende från och med 1.1.2024.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde antecknade för kännedom välfärdsområdesstyrelsens beslut § 302, 23.11.2023, att höja hyrorna för boende i enlighet med villkoren i hyresavtalen för boende från och med 1.1.2024.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.