Nämnden för ordnande av tjänster, möte 13-12-2023

Protokollet är granskat

§ 138 Social kreditgivning och grunderna för beviljande av social kredit

IUHVADno-2023-828

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster) Ilona Koskenniemi
fornamn.eftrnamn(at)itauusimaa.fi

 

Social kreditgivning är utlåning inom socialvården. Syftet är att förhindra ekonomisk utslag-ning och överskuldsättning samt att främja personens och familjens förmåga att klara sig självständigt.

Social kreditgivning är socialservice som välfärdsområdet ansvarar för. I 14 § i socialvårdsla-gen (1301/2014) konstateras att välfärdsområdet förutom socialservice som hör till välfärds-områdets organiseringsansvar även ska ordna beviljande av social kredit till invånarna i den omfattning som föreskrivs separat. Vid organisering och verkställande av social kreditgivning i välfärdsområdet tillämpas socialvårdslagen som allmän lag och lagen om social kreditgivning som kompletterande speciallag.

Välfärdsområdet kan bevilja social kredit till en person som på grund av sina låga inkomster och medellöshet inte har möjlighet att få kredit med skäliga villkor på annat sätt, men som ändå har förmåga att betala tillbaka krediten.

Social kredit kan beviljas av grundad anledning till exempel för

· att balansera ekonomin

  • att bryta en skuldspiral
  • anskaffningar till hemmet
  • stöd för sysselsättning eller rehabilitering
  • att trygga boendet
  • att lösa krissituationer.

 

För social kredit kan man ta ut en skälig årlig ränta, som dock högst får vara den referens-ränta som avses i 12 § i räntelagen (633/1982).

Lagar och regler som väsentligt påverkar social kreditgivning

Social kreditgivning föreskrivs i lag. · Lagen om social kreditgivning 1133/2002 · Socialvårdslagen 1301/2014 · Lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården 812/2000

Innan social kredit beviljas ska sökandens rätt att få utkomststöd enligt lagen om utkomststöd (1412/1997) utredas. · Lagen om utkomststöd 1412/1997.

Beslutsförslag

tf. social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde beslutar att godkänna grunderna för beviljande av social kreditgivning och servicebeskrivningen för social kreditgivning.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt att återremittera ärendet för beredning. 

 

Nämnden för ordnande av tjänster höll en kort paus kl. 19:08 - 19:19.

Möte hantering

Ordföranden lade fram att ärendet återremitteras för beredning. 

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ansvarsområdesdirektör, familje- och socialtjänster Ilona Koskenniemi
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade på sitt möte 25.10.2023 att sända tillbaka paragraf § 117 för ny beredning.

Följande preciseringar har gjorts i anvisningarna.

 

Kommentar: ’’Fullmakten kan vara i kraft tillsvidare, eller så kan det stå att dess giltighet tar slut när krediten betalats tillbaka.’’

Bemötande

  • Fullmakten har ändrats så att den är i kraft från det att ansökan har blivit anhängig tills beslutet fattats.
  • Till servicebeskrivningen har tillagts/preciserats: Klienten ger skriftligt samtycke för begärande av uppgifter samt för förhandlingen med borgenärerna om hur skulderna regleras under ansökningsprocessen.

 

Kommentar: ’’Företagare? Varför får inte de kredit? Lagen tillåter det, och andra området beviljar’’

Bemötande:

  • Helsingfors: Beviljar inte kredit för företagare.
  • Keusote: beviljar i regel inte för företagsverksamhet.
  • Östra Nylands välfärdsområde: Kan bevilja till företagare och studeranden i undantagsfall.
  • Företagarnas inkomster är oregelbundna, vilket gör kalkyleringen av betalningsförmågan utmanande. Inga regelbundna inkomster. Om företaget har regelbundna/stadiga inkomster kan det få förmånliga företagslån på andra sätt.
     

Lagen om social kreditgivning
 

4 § Beviljande av social kredit

Social kredit kan av grundad anledning beviljas en person som på grund av små inkomster och tillgångar inte på något annat sätt kan få kredit på rimliga villkor och som har förmåga att klara av återbetalningen av krediten.

Beslut om beviljande av social kredit fattas på ansökan av det välfärdsområde inom vars område personen har sin hemkommun enligt lagen om hemkommun (201/1994).  (8.7.2022/590)

Innan social kredit beviljas ska kredittagaren skriftligen ges uppgifter om de grunder som välfärdsområdet fastställt för beviljande av sociala krediter. Den tjänsteinnehavare som representerar kreditbeviljaren ska försäkra sig om att den som ansöker om kredit har förstått villkoren för erhållande av kredit och de förpliktelser som följer av beviljad kredit. (25.11.2022/956)

5 § Bedömning av sökandens återbetalningsförmåga

Vid bedömningen av om den som ansöker om social kredit har återbetalningsförmåga beaktas

  1. sökandens disponibla inkomster och medel samt förtjänstmöjligheter med hänsyn till ålder, de familjemedlemmar som han eller hon försörjer, arbetsförmåga och andra omständigheter, (25.11.2022/956)
  2. sökandens faktiska utgifter,
  3. sökandens skulder, samt
  4. andra faktorer som påverkar sökandens ekonomiska ställning.

 

Endast för personer vars hemkommun ligger inom välfärdsområdet, boendekommun räcker inte.

  • preciserat/tillagts i servicebeskrivningen, sida 3: Personen bör ha sin hemkommun enligt lagen om hemkommun (201/1994) inom Östra Nylands välfärdsområde. (8.7.2022/590).

 

Kommentar: ’’Vilka saker hindrar: t.ex. mentala problem eller missbruk, man har redan beviljats kredit eller dylikt.’’

Bemötande:

  • I och med lagändringen bör klienten med låg tröskel ha tillgång till stöd, handledning och rådgivning. Därför kan inte sociala eller hälsoskäl vara hinder för beviljande av krediten. Huvudsaken är att klienten har förmåga att betala tillbaka lånet. Men förmåga menas att man har ekonomiska möjligheter att betala tillbaka krediten samt tillräcklig funktionsförmåga för att sköta sina ekonomiska ärenden. Att en person har beviljats social kredit tidigare är inte ett hinder, men man kan inte ha flera lån samtidigt. Beviljande av social kredit bedöms alltid individuellt för varje sökande.

 

Kommentar: ’’Anslagsbunden, om anslagen tar slut måste man vänta. Hur stort är det reserverade anslaget?’’

Bemötande:

  • Välfärdsområdet har reserverat 98 130 för social kreditgivning år 2023. Dessutom har vi ansökt om och beviljats statsbidrag (SHM) för beviljande av social kredit, detta anslag kommer inte återkrävas. Social kredit är inte anslagsbundet, vi bör ordna medlen för det. Klienterna betalar tillbaka krediten, kapitalet växer/ fås tillbaka. 
    Förstås kan det uppstå kreditförluster.

 

Sedan 1.8.2023 har man fått in 30 förfrågningar/ansökan. Man har fattat två negativa beslut, klienternas betalningsförmåga har inte varit tillräcklig.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde beslutar godkänna servicebeskrivningen och villkoren för beviljande av social kredit.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt godkänna servicebeskrivningen och villkoren för beviljande av social kredit.

Paragrafen justerades genast.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).