Välfärdsområdesstyrelsen, möte 14-11-2024

Protokollet är granskat

§ 253 Godkännande av ägarstrategi för Uudenmaan Vammaispalvelut Oy

IUHVADno-2024-4164

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
förvaltningschef Lilian Andergård-Stenstrand
fornamnefternamn(at)itauusimaa.fi

 

Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:s (härefter bolaget) nuvarande uppgift är att erbjuda personer med funktionsnedsättning boende, som omfattas av välfärdsområdenas serviceverksamhet trygga, ofta även specialutrustade hyresbostäder samt lokaler till rimligt pris inom verksamhetsområdet.

Delägare i bolaget är Västra Nylands, Mellersta Nylands, Vanda och Kervo, Päijänne-Tavastlands, Östra Nylands och Egentliga Tavastlands välfärdsområde. Bolaget grundades en gång i tiden för att förvalta samkommunen Etevas fastigheter, och i och med välfärdsområdesreformen överfördes bolagets aktier från Eteva till välfärdsområdena. Bolaget fungerar som en anknuten enhet till sina delägare.

I och med att bolagets aktieägarbas har utvidgats har bolagets styrelse beslutat att inleda ägarstrategiförhandlingar med delägarna under vårvintern 2024. I bolaget har det ansetts viktigt att identifiera delägarnas intressen och förväntningar gentemot bolaget så att bolaget i fortsättningen ska kunna betjäna sina ägare på ett högklassigt sätt i enlighet med sin grundläggande uppgift. Utgående från förhandlingarna har målet varit att formulera en gemensam målbeskrivning för bolaget (ägarstrategi) som ägarna delar och som avses utgöra stomme för bolagets affärsverksamhetsstrategi.

I förhandlingarna har ägarna framfört sina synpunkter på behovet att utveckla bolagets affärsverksamhet, och på basis av det har bolagets styrelse berett den bifogade ägarstrategin. I ägarstrategin definieras bolagets grundsyfte, ägarnas mål för bolaget samt verksamhetsprinciperna för bolagets verksamhet (värderingar).

De viktigaste förändringarna i ägarstrategin jämfört med bolagets nuvarande verksamhet är koncentrerade till utvidgningen av bolagets branschdefinition. I fortsättningen ska bolaget kunna erbjuda funktionshinderservicen men också andra socialvårdstjänster, såsom tjänster för äldre, barnskyddet eller vuxensocialarbetet, hyresbostäder. Dessutom har delägarna ansett det vara ändamålsenligt att tillhandahålla bolagets byggherrekompetens som en tjänst som delägarna kan utnyttja också i sådana fall då projektet finansieras genom delägarens balansräkning. Branschdefinitionen ändras på basis av det ovan nämnda så att den också innefattar byggherretjänster.

För att effektivisera samarbetet mellan bolaget och delägarna har man i ägarstrategin innefattat utarbetande av verksamhets-, investerings- och ekonomiplaner för respektive välfärdsområde, i vilka en plan och prioriteringar för samarbetet utformas.

Bolagets nuvarande mål, såsom specialisering med anknytning till kundkretsen och förbättring av verksamhetens kostnadseffektivitet, vilka är väsentliga med tanke på verksamhetens verkningsfullhet, hör innehållsmässigt till ägarstrategin även i fortsättningen. Bolagets uppgift är även i fortsättningen att fungera på ett kostnadseffektivt och lönsamt sätt för att säkerställa att det uppstår en prisfördel för delägarna och vidare för kunderna.

Bolaget strävar inte med den uppdaterade ägarstrategin efter en egentlig utvidgning av verksamheten, men alltefter som ägarbehoven förutsätter det är det möjligt att på ett kontrollerat sätt utvidga bolagets verksamhet och tjänster på basis av den ägarstrategi som läggs fram.

Bolaget har låtit BDO genomföra en utredning om de juridiska aspekterna av utkastet till ägarstrategi. På basis av den utvidgning av verksamhetsområdet som fastställts i bolagets ägarstrategi bör paragrafen om bolagets bransch ges en vidare formulering i bolagsordningen, som avses komma upp till behandling på samma bolagsstämma som ägarstrategin. I förhållandet mellan ägarstrategin och det gällande aktieägaravtalet har inga betydande ändringsbehov identifierats, men behovet att precisera aktieägaravtalet bedöms separat år 2025. Samtidigt avser man att bedöma behovet att ändra bolagets namn så att det bättre motsvarar den utvidgade branschen enligt den nya ägarstrategin.

Utkastet till ägarstrategi har kommenterats av ägarna under våren och sommaren 2024. Vid delägarstämman 4.10.2024 behandlades dessutom utkastet till ägarstrategi samt beslutsfattandets skeden och tidsplan.

Beslut om ägarstrategin ska fattas vid en extra bolagsstämma i december 2024, och ägarstrategin avses träda i kraft 1.1.2025.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. godkänna utkastet till ägarstrategi för Uudenmaan Vammaispalvelut Oy i enlighet med bilagan. Bolagsstämman kan vid behov befullmäktiga en företrädare för bolaget att göra smärre ändringar av teknisk natur i ägarstrategin,
  2. för kännedom anteckna kallelsen till extra bolagsstämma 10.12.2024 och konstatera att beslut om att utse ett ombud till bolagsstämman och att ge ombudet handlingsdirektiv fattas separat.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att

  1. godkänna utkastet till ägarstrategi för Uudenmaan Vammaispalvelut Oy i enlighet med bilagan. Bolagsstämman kan vid behov befullmäktiga en företrädare för bolaget att göra smärre ändringar av teknisk natur i ägarstrategin,
  2. för kännedom anteckna kallelsen till extra bolagsstämma 10.12.2024 och konstatera att beslut om att utse ett ombud till bolagsstämman och att ge ombudet handlingsdirektiv fattas separat.

Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).