Aluehallitus, kokous 23.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 302 Asukasvuokrasopimuksien vuokrien korottaminen

IUHVADno-2023-3667

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: kiinteistöpäällikkö Riikka Hopealinna
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vuokraamien toimitilojen vuokrasopimusten mukaan vuokria tullaan korottamaan 1.1.2024 alkaen. Nykyisisten vuokrasopimusten ehtojen mukaan vuokrankorotukset perustuvat elinkustannusindeksiin, kiinteistöjen ylläpitoindeksiin tai ARA – sopimusehtoihin. Vuokrankorotusilmoitukset on tulleet tai tulevat virallisesti tiedoksi loppuvuoden aikana sopimusehdoista riippuen. Ennakkoon saatujen tietojen mukaan hyvinvointialueen vuokraamien toimitilojen vuokrat tulevat vuoden 2024 aikana nousemaan arviolta 5–7 %.

Hyvinvointialue jälleenvuokraa asumispalveluyksiköiden asuintiloja yksiköissä palvelua saaville asukkaille. Hyvinvointialueen maksettavaksi tulevat vuokrat vaikuttavat hyvinvointialueen jälleen asukkaille vuokrattavien asuntojen vuokriin. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tulee näin ollen korottaa myös asukkaiden vuokria asukasvuokrasopimusten ehtojen mukaisesti. Asukkaiden vuokrasopimuksissa on erilaisia korotusehtoja, joten korotukset tehdään aina kulloisenkin sopimuksen mahdollistamissa rajoissa.

Vuokran korotusilmoitukset tulee antaa tiedoksi asukkaille hyvissä ajoin, eli vähintään kuukautta ennen vuokran korottamista. Vuokrankorotukset koskevat ikääntyneiden ja vammaisten asumispalveluyksiköissä asuvia asiakkaita.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää, että asukasvuokria korotetaan asukasvuokrasopimusten ehtojen mukaisesti 1.1.2024 alkaen.

Päätös

Asia palautettiin valmisteluun.

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että toinen varapuheenjohtaja Tapani Eskola poistui kokouksesta esteellisenä tämän asian käsittelyn ajaksi, klo 20.43-20.47 (yleislausekejäävi, hallintolaki 28.1 § kohta 7).

Puheenjohtajan esitys asian palauttamisesta valmisteluun mm. asukas- ja asuntomäärän sekä vuokranantajien selvittämiseksi, hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
kiinteistöpäällikkö Riikka Hopealinna 
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Hyvinvointialueella on asuntoja ja asukkaita n. 800–900 kappaletta. Hyvinvointialue toimii asukkaiden asuinhuoneistojen vuokranantajana. Hyvinvointialue taas vuokraa kiinteistöt seuraavilta kiinteistönomistajilta: A-Asunnot, Uudenmaan Vammaispalvelut Oy, Porvoonseudun asuntosäätiö, Tyvene Oy, Artun Palveluasunnot Oy, Barnens By r.f., Sipoon Palvelutalosäätiö, Sipoon kunta, Loviisan kaupunki, Askolan kunta, Myrskylän kunta ja Pukkilan kunta. 

Hyvinvointialue maksaa kiinteistön kokonaisvuokran kiinteistön omistajalle ja jakaa maksamansa vuokran asukkaiden maksamiksi asukasvuokriksi. Hyvinvointialueen maksamia vuokria on korotettu ja näin ollen myös hyvinvointialueen tulee korottaa asukasvuokria. 

Asukkaiden vuokrasopimuksissa on erilaisia vuokrankorotusehtoja. Osassa sopimuksissa korotuksen määrä on sidottu elinkustannusindeksiin, osassa taas Kelan asumistuen enimmäismäärään. Sopimuksista löytyy myös muunlaisia korotusehtoja. Vuokria on aiempien vuokranantajien toimesta korotettu aiemminkin, mutta korotusmäärät eivät ole hyvinvointialueen tiedossa. Jokaisen vuokrasopimuksen korotusehtoja on tarkasteltu ja tarkasteltava erikseen ja määriteltävä korotukset sopimuksen sanamuodon mukaisesti. 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää, että asukasvuokria korotetaan asukasvuokrasopimusten ehtojen mukaisesti 1.1.2024 alkaen. 

Pykälä tarkastetaan heti.

Päätös

Aluehallitus päätti, että asukasvuokria korotetaan asukasvuokrasopimusten ehtojen mukaisesti 1.1.2024 alkaen.

Pykälä tarkastettiin heti.

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että toinen varapuheenjohtaja Tapani Eskola poistui kokouksesta esteellisenä tämän asian käsittelyn ajaksi, klo 21.08–21.15 (yleislausekejäävi, hallintolaki 28.1 § kohta 7).


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.