Välfärdsområdesstyrelsen, möte 23-11-2023

Protokollet är granskat

§ 302 Höjning av hyrorna i hyresavtal för boende 

IUHVADno-2023-3667

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och upplysningar: fastighetschef Riikka Hopealinna, 
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

I enlighet med hyresavtalen för de lokaler som hyrs av Östra Nylands välfärdsområde kommer hyrorna att höjas med början 1.1.2024. Enligt villkoren i de nuvarande hyresavtalen bygger hyreshöjningarna på levnadskostnadsindex, fastigheternas underhållsindex eller på ARA-avtalsvillkor. Meddelandena om hyreshöjningen har inkommit eller meddelas officiellt för kännedom mot slutet av året beroende på avtalsvillkoren. Enligt uppgifter som erhållits på förhand kommer hyrorna för de lokaler som välfärdsområdet hyr att stiga med uppskattningsvis 5–7 % under 2024.

Välfärdsområdet hyr i andra hand ut bostadsutrymmen vid boendeserviceenheterna till enheternas servicetagare. De hyror som välfärdsområdet ska betala inverkar på de bostadshyror som ska betalas av de boende för de bostäder som välfärdsområdet hyr till dem i andra hand. Östra Nylands välfärdsområde bör således höja också de boendes hyror i enlighet med hyresavtalen för boende. Det finns olika slags villkor för höjning i de boendes hyresavtal, vilket betyder att höjningen verkställs inom de gränser som respektive avtal möjliggör. 

Meddelande om hyreshöjning ska delges de boende i god tid, det vill säga minst en månad före hyreshöjningen. Hyreshöjningarna gäller de boende vid boendeserviceenheterna för äldre och personer med funktionsnedsättning. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att höja hyrorna för boende i enlighet med villkoren i hyresavtalen för boende från och med 1.1.2024.

Beslut

Ärendet remitterades för ny beredning.

Möte hantering

Det antecknades i protokollet att andra viceordförande Tapani Eskola anmälde jäv och avlägsnade sig från mötesrummet under behandlingen av detta ärende kl. 20.43-20.47 (generalklausul, förvL 28 § 1 mom. 7 punkten).

Ordförandes förslag att remittera ärendet för ny beredning för att utreda bl.a. antalet boende och bostäder samt hyresvärdarna, godkändes enhälligt.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
fastighetschef Riikka Hopealinna 
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Välfärdsområdet har omkring 800–900 bostäder och boende. Välfärdsområdet fungerar som hyresvärd för de boende i bostadslägenheterna. Välfärdsområdet i sin tur hyr fastigheterna av följande fastighetsägare: A-Bostäder, Uudenmaan Vammaispalvelut Oy, Borgånejdens bostadsstiftelse, Tyvene Oy, Artun Palveluasunnot Oy, Barnens By rf, Servicehusstiftelsen i Sibbo, Sibbo kommun, Lovisa stad, Askola kommun, Mörskom kommun och Pukkila kommun.

Välfärdsområdet betalar den sammanlagda hyran för fastigheten till fastighetsägaren, och den hyra som området betalar delas upp i boendehyror som de boende betalar. De hyror som välfärdsområdet betalar har höjts och därigenom bör också välfärdsområdet höja boendehyrorna.

De boendes hyresavtal innehåller olika slags villkor för hyreshöjning. I vissa avtal är höjningens storlek knuten till levnadskostnadsindex, i en del avtal i sin tur till den maximala storleken av FPA:s bostadsbidrag. Andra slags villkor för hyreshöjning förekommer också i avtalen. Även de tidigare hyresvärdarna har höjt hyrorna, men hur mycket dessa har höjts känner välfärdsområdet inte till. Villkoren för hyreshöjning i varje hyresavtal har granskats och måste granskas separat, och höjningen måste fastställas så att den är förenlig med avtalets ordalydelse.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att höja hyrorna för boende i enlighet med villkoren i hyresavtalen för boende från och med 1.1.2024.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att höja hyrorna för boende i enlighet med villkoren i hyresavtalen för boende från och med 1.1.2024.

Paragrafen justerades omedelbart.

Möte hantering

Det antecknades i protokollet att andra viceordförande Tapani Eskola anmälde jäv och avlägsnade sig från mötesrummet under behandlingen av detta ärende kl. 21.08–21.15 (generalklausul, förvL 28 § 1 mom. 7 punkten).


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).