Aluehallitus, kokous 23.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 303 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella 2024

IUHVADno-2023-3974

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
sosiaali- ja terveysjohtaja Annika Immonen
johtava lakimies Salla Paavilainen 
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista säädetään asiakasmaksulaissa (734/1992) ja asiakasmaksuasetuksessa (912/1992). Asiakasmaksulain (734/1992) 1 §:n mukaisesti hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelun käyttäjältä, jollei lailla toisin säädetä. Palvelusta perittävä maksu saa olla enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen. Asiakasmaksuasetuksessa (912/1992) säädetään palvelusta perittävän maksun enimmäismäärä. Asetuksen 33 a §:n mukaan asetuksessa säädettyjä euromääriä tarkistetaan joka toinen vuosi kansaneläkeindeksin muutoksen mukaisesti käyttäen kansaneläkeindeksin sitä pistelukua, jonka mukaan tarkistusvuoden tammikuussa maksettavina olleiden kansaneläkkeiden suuruus on laskettu.  

Hyvinvointialueesta annetun lain 22 §:n mukaan aluevaltuusto päättää palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista sekä hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvista palveluista perittävistä asiakasmaksuista. 

Asiakasmaksuohje on työntekijöille ja asiakkaille tarkoitettu tulkintaohje asiakasmaksulainsäädännön soveltamiseksi Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella. Asiakasmaksutaulukossa taas määritellään vuosittain euromääräisten asiakasmaksujen summat, jotka perustuvat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun asetukseen tai hyvinvointialueen talousarvioon.  

Asiakasmaksuohjeen ja taulukon päivittämisen yhteydessä on tarkistettu lakiin ja asetukseen perustuvien maksujen suuruus, ja määritelty esitykset talousarvioon perustuvien maksujen määristä. Asetuksen mukaisia maksuja on korotettu kansaneläkeindeksin mukaisesti. Talousarvioon pohjautuvien maksujen osalta esitetään 5,90 %:n korotusta, joka vastaa työeläkeindeksin muutosta. 

Asiakasmaksuihin vuodella 2024 tehdyt muutokset 

  • Indeksikorotukset asiakasmaksuasetuksen 33 a §:n mukaan. STM vahvistaa korotetut summat marraskuun aikana ja summat lisätään taulukkoon ja ohjeeseen tämän jälkeen. 

  • Vammaisten kuljetuspalvelun omavastuuosuus on muutettu vastaamaan alueen joukkoliikenteen hintatasoa. Kertalipun hinnaksi yhden kunnan sisällä on valittu edullisin alueella käytetty lippu eli HSL-alueen kahden vyöhykkeen lipun hinta 2,95 e/matka. Kuntarajat ylittävän matkan hinta on 6,30e/matka. 

  • Perhehoidon maksuja on yhtenäistetty niin, että ikäihmisten ja vammaisten perhehoidon maksut ovat saman suuruiset. 

  • Kuntoutuspalveluihin on lisätty etävastaanoton käyntimaksu, joka vastaa fyysisen käynnin maksua. Vastaava periaate on käytössä myös muissa etäpalveluissa. 

  • Kotihoidon arviointitiimille on eroteltu kertakäynnin maksu ja vuorokausimaksu. 

  • Kotikuntoutukseen on eroteltu kertamaksu ja viikkomaksu. 

  • Sosiaalihuoltolain yhteisöllisen asumisen maksu on määritelty. Kyse on uudesta palvelusta. 

  • Omaishoidettavien asiakkaiden kuntoutuskäynnit on määritelty maksuttomiksi. 

  • Lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluva neuvonta ja ohjaus sekä kuntoutustarvetta ja mahdollisuuksia selvittävä tutkimus -rivi on poistettu taulukosta. Nämä käynnit hinnoitellaan kuntoutuspalveluiden normaalien käyntien hinnaston mukaisesti.  

  • Palvelusetelit on poistettu asiakasmaksutaulukosta ja niiden arvoista päätetään erikseen. 

  • Kotihoidon tukipalveluiden osalta poistettu taulukosta sellaiset palvelut, joita hyvinvointialue ei tuota. 

  • Saunapalvelu on muutettu peseytymispalveluksi ilman kuljetusta 

  • Päivätoiminnan maksut on tarkistettu (koko päivä/puoli päivä + kuljetus/ilman kuljetusta) 

  • Kotiin kuljetettavan aterian maksuun ei esitetä muutosta, vaan hinta tuodaan päätöksentekoon, kun ateriapalveluiden kilpailutus on saatu päätökseen.  

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen asiakasmaksut vahvistetaan1.1.2024 alkaen asiakasmaksuasetuksen mukaiseen maksimiin. Indeksillä korotettavien maksujen summat täydennetään liitteisiin, kun sosiaali- ja terveysministeriö julkaisee summat. Lisäksi valtuutetaan viranhaltijat tekemään asiakasmaksuohjeeseen tarvittavia teknisiä muutoksia kuluvan vuoden aikana. 

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen asiakasmaksut vahvistetaan 1.1.2024 alkaen asiakasmaksuasetuksen mukaiseen maksimiin. Indeksillä korotettavien maksujen summat täydennetään liitteisiin, kun sosiaali- ja terveysministeriö julkaisee summat. Lisäksi valtuutettiin viranhaltijat tekemään asiakasmaksuohjeeseen tarvittavia teknisiä muutoksia kuluvan vuoden aikana.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.