Aluehallitus, kokous 23.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 297 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tuottavuusohjelma

IUHVADno-2023-3519

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue aloitti maaliskuussa 2023 hyvinvointialueen tuottavuusohjelman laatimisen vuosille 2023-2026. Tuottavuusohjelma kuvaa talouden ja toiminnan sopeuttamisen keinoja. Sopeuttamistoimiin on ryhdyttävä johtuen hyvinvointialueille asetetusta velvoitteesta saada taloutensa tasapainoon kolmen vuoden ajanjakson aikana.  

Tuottavuusohjelma valmisteltiin kevään ja syksyn 2023 aikana osallistaen laajasti niin hyvinvointialueen johtoa, poliittisia päätöksentekijöitä kuin henkilöstöäkin. Tavoitteena oli tehdä itäuusimaalaisten tarpeita vastaava kuvaus tavoitteista ja toimenpiteistä, joiden pohjalta hyvinvointialueen alijäämää saadaan katetuksi ja tuottavuutta nostettua.  

Hyvinvointialueen lähtökohdat tuottavuuden kehittämiseksi ovat haastavat.  Itä-Uudenmaan sosiaali- ja terveystoiminnan kustannukset ovat maan kolmanneksi alhaisimmat, ja monilta osin soten palvelutuotanto on kansallisiin indikaattoritietoihin tukeutuen alueella laadukasta. Alueellinen ja toiminnallinen integraatiotyö on kuitenkin vasta alussa, ja hyvinvointialueen talousarvio on ensimmäisenä toimintavuonna 27,5 M€ alijäämäinen.   

Tuottavuusohjelmalla tavoitellaan suunnitelmallista alijäämän kattamista  

Tuottavuusohjelman laajuus on täysimääräisenä 28 M€ niin, että tuottavuusohjelman tuottama hyöty kattaa hyvinvointialueen talouden alijäämän seuraavan kolmen vuoden aikana. Tuottavuusohjelman kustannushyötypotentiaali kasvaa vuosittain, mitä pidemmälle toimenpiteiden vienti etenee: Ensimmäisenä vuonna säästöpotentiaali on noin 7 M€. Toisena vuonna tuottavuusohjelma leikkaa hyvinvointialueen kustannuskehitystä 11 M€ lisää, ja kolmantena 10 M€. 

Tuottavuusohjelma jakautuu rakenteellisesti seitsemään tuottavuuskärkeen, joiden alla on 30 tuottavuuskohdetta. Kukin tuottavuuskohde sisältää yhden tai useamman tuottavuustoimenpiteen, joiden tarkoitus on kuvata niitä konkreettisia hankkeita tai tekemisiä, joilla tuottavuuskohteissa kuvattu muutos viedään käytäntöön. Tuottavuustoimenpiteitä on tunnistettu tässä valmistelussa lähes 200 kappaletta. Tuottavuuskärjet ovat: 

  1. Palvelurakenteen kehittäminen toiminnanohjauksen ja palveluintegraation keinoin 
  2. Ennaltaehkäisevä, hyvinvointia ja terveyttä edistävä palvelutarjonta 
  3. Väestön tarpeeseen vastaava monipuolinen palveluiden verkosto 
  4. Kokonaisuutta palveleva monipuolinen tuotantorakenne ja sitä tukeva hankintaosaaminen 
  5. Hyvinvoiva henkilöstö – arvostettu työnantaja 
  6. Hyvinvointialueen tiedolla johtamisen kehittäminen 
  7. Ydintoimintaa tukeva tukipalvelukokonaisuus 

 

Tuottavuusohjelma sisältää kuvauksen keskeisestä valmistelusta, toimenpide-ehdotukset tuottavuuden parantamiseksi, arviot kustannussäästöpotentiaalista, muutosten toimeenpanon ajanjaksosta sekä muutoksen läpiviennin vaativuudesta 2023-2026 aikana. Tuottavuusohjelman keskeisenä ajatuksena on hallittu toiminnan muutos, jolla voidaan turvata lakisääteiset hyvät peruspalvelut sekä hyvät työn tekemisen edellytykset. 

Mikäli tuottavuusohjelmassa määritellyt ensisijaiset tuottavuuskohteet ja toimenpiteet (korin A toimenpiteet) eivät tuota riittäviä säästöjä, tai ne realisoituvat liian hitaasti, saatetaan joutua turvautumaan muihin alustavasti tunnistettuihin keinoihin (kori B ja kori C). Nämä ovat kuitenkin viimesijaisia toimenpiteitä, joihin turvaudutaan vain mikäli tasapainottamistavoite ei näytä toteutuvan. 

Tuottavuusohjelman toimeenpano käynnistetään tuottavuusohjelmasta päättämisen jälkeen 

Tuottavuusohjelmasta, kuten muistakin muutokseen liittyvistä strategioista ja selvityksistä, viestitään laajasti erillisen viestintäsuunnitelman mukaan niin omalle henkilöstölle kuin ulkoisille sidosryhmille. 

Tuottavuusohjelma on sisällöltään monipuolinen, kunnianhimoinen, ja kattaa kaikki hyvinvointialueen toiminnot. Tuottavuusohjelman valmistelu on työn ensimmäinen vaihe. Tuottavuusohjelman tavoitteiden onnistumisen edellytys on, että toimeenpano suunnitellaan tarkemmin aikataulun, resursoinnin ja vastuiden kannalta. Lisäksi tulee luoda toimenpiteitä toimeenpaneva muutosorganisaatio, joka seuraa toimenpiteiden edistymistä. Koko henkilöstön on sitouduttava muutoksen toimeenpanoon. On myös tärkeä tunnistaa tuottavuustoimien keskeiset riippuvuussuhteet. Tuottavuusohjelman toimeenpano-ohjelman laadinta käynnistetään tuottavuusohjelmasta päättämisen jälkeen. 

Hyvinvointialuehallitus päätti 12.10.2023 § 262 pyytää luonnoksesta lausunnot lautakunnilta ja vaikuttamistoimielimiltä 13.11.2023 mennessä. Lausunnot ovat oheismateriaalina. 

Tuottavuusohjelman valmistelussa on huomioitu myös sisällöllinen yhteensovitus hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarvion kanssa. Asiaa on käsitelty hyvinvointialueen yhteistoimintaelimessä 20.11.2023. 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Itä-Uudenmaan aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että tuottavuusohjelma talouden tasapainottamiseksi hyväksytään liitteen mukaisesti. Toimeenpano-ohjelmasta päätetään tarkemmalla tasolla aluehallituksessa. 

Päätös

Itä-Uudenmaan aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että tuottavuusohjelma talouden tasapainottamiseksi hyväksytään liitteen mukaisesti yllä olevilla muutoksilla. Toimeenpano-ohjelmasta päätetään tarkemmalla tasolla aluehallituksessa.

Kokouskäsittely

Fredrik Herse ja Teemu Riipi Nordic Health Group Oy:stä alustivat tuottavuusohjelmasta käytävää keskustelua.

Käydyn keskustelun perusteella esittelijä muutti esitystään siten, että tuottavuusohjelman sivulla 32 olevan 2b-kohdan viimeinen lause Tavoitteena vähentää ympärivuorokautisen asumisen paikkoja 20-25 kpl poistetaan, ja että sivulla 45 olevan 2c-kohdan ensimmäiseen lauseeseen lisätään sanat ”varhaista tukea ja”: Vahvistetaan varhaista tukea ja osatyökykyisten tukea sekä luodaan osatyökykyisille urapolkumalli.

Aluehallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän muutetun esityksen.

Pöytäkirjaan merkittiin, että jäsen Arto Kujala saapui kokoukseen klo 18.58 tämän asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.