Aluehallitus, kokous 16.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 88 Hallintosäännön tarkistaminen

IUHVADno-2023-572

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:  
hallintojohtaja Camilla Söderström, camilla.soderstrom1@itauusimaa.fi 
hallintolakimies Tomas Määttä, tomas.maatta@itauusimaa.fi 

Aluevaltuusto on viimeksi kokouksessaan 24.1.2023 § 10 päivittänyt Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosääntöä. Hyvinvointialueen toiminnan ja arjen päätöksenteon varmistamiseksi esitetään muutamia päivityksiä ja korjauksia hallintosääntöön. 

Hallintosääntöön ehdotetaan lisättävän hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan vahingonkorvauksen myöntäminen tapauksissa, joissa hyvinvointialue on tai sen voidaan katsoa olevan korvausvelvollinen, ja maksettava korvaus on enintään 10 000 euroa. Vastaava lisäys ehdotetaan aluehallituksen toimivaltaan, kun maksettava korvaus on yli 10 000 euroa. Yli 10 000 euron vahingot eivät ole tyypillisiä hyvinvointialueen toiminnassa, mutta niiden sattuessa on tärkeää, että päätösvaltainen taho on määritelty. 

Asiakkaille tarjottavan palvelun järjestämisen sujuvuuden takaamiseksi on perusteltua lisätä sosiaali- ja terveystoimen toimialaa koskeva lisäys pykälään 22 Toimivalta hankinnoissa, sopimuksissa ja sitoumuksissa, jotta pienempiä hankintoja koskevat asia eivät kaikki keskity vastuualuejohtajille. Tulosyksikköpäälliköillä katsotaan olevan palvelun järjestämisen näkökulmasta edellytykset päättää alle 60 000 euron hankinnoista sekä niihin liittyvistä järjestelyistä. 

Samaan pykälään esitetään päivitystä optiokausien käytöstä. Järjestettävien palveluiden käytännön sujuvuuden varmistamiseksi on tarkoituksenmukaista, että toimielimen puolesta hankintasopimuksen allekirjoittava viranhaltija arvioi optiokausien käyttämistä. Hankintapäätöstä tehtäessä hankinnan ennakoituun arvoon lasketaan mukaan hankintaan mahdollisesti kuuluva optio tai optiot. Näin ollen päätösvalta taloudellisella tasolla kyseisistä hankinnoista säilyy toimielimillä. 

§ 53 Palvelussuhteeseen ottamista ehdotetaan päivitettävän siten, että vakituisiin palvelussuhteisiin ottamisissa noudatetaan periaatetta, jossa päätösvalta siirtyy yhden johtamistason ylöspäin. Näin ollen sijaisten ja muiden määräaikaisten palvelussuhteisten ottamiseen liittyvä päätöksenteko olisi lähiesihenkilöillä. 

§ 27 Palveluiden järjestäminen -lautakunnan tehtäviin ehdotetaan lisättäväksi, että lautakunta toimii hyvinvointialueen tartuntatautien torjunnasta vastaavana monijäsenisenä toimielimenä. Tällaisen toimielimen tehtäviin kuuluu hoitaa sille tartuntatautilaissa (1227/2016) määrätyt tehtävät.  

Pykäliin 32-33 ehdotetaan lisättävän, että yksityisten sosiaalipalveluiden rekisteriin liittyvät viranhaltijapäätökset ja lausunnot kuuluisivat sosiaali- ja terveystoimen vastuualuejohtajien päätösvaltaan silloin kun kyse on heidän vastuualueitaan koskevista palveluista. Mikäli hakemus koskee useampaa vastuualuetta, tekisi vastaavan päätöksen sosiaali- ja terveysjohtaja.

Lisäksi esitetään korjattavan hallintosäännön kirjoitusvirheitä ja virheellisiä viittauksia. 

 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:  

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy liitteessä esitetyt hallintosäännön muutokset. Hallintosäännön muutos tulee voimaan heti, kun valtuusto on tehnyt asiassa hallintosäännön muuttamista koskevan päätöksen ja mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. 

Päätös

Itä-Uusenmaan hyvinvointialuehallitus päätti yksimielisesti esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy liitteessä esitetyt hallintosäännön muutokset. Hallintosäännön muutos tulee voimaan heti, kun valtuusto on tehnyt asiassa hallintosäännön muuttamista koskevan päätöksen ja mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.