Aluehallitus, kokous 16.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 86 Asiakasmaksut Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella

IUHVADno-2023-569

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja, perhe- ja sosiaalipalvelut Ilona Koskenniemi
vastuualuejohtaja, terveyspalvelut Carita Schröder
vastuualuejohtaja, ikääntyneiden palvelut Kirsi Oksanen
johtava lakimies Salla Paavilainen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen päivitettyjä asiakasmaksuja on käsitelty Aluevaltuustossa 28.2.2023. Aluevaltuusto palautti asian uuteen valmisteluun, ja valmistelun yhteydessä on tehty muutoksia liitteenä oleviin asiakasmaksutaulukkoon ja asiakasmaksuohjeeseen.

Keskeiset asiakasmaksutaulukkoon ja ohjeeseen tehdyt muutokset ovat:

  • Kappale 9 Maksuttomat palvelut: Maksuttomien terveyspalveluiden listaa on yksinkertaistettu ja poistettu toistoa. Tämän lisäksi on lisätty maksuttomien palveluiden luetteloon lakiin tullut täsmennys: avohoitona annettu opioidiriippuvuuden vieroitus- ja korvaushoito opioidilääkkeillä
  • Kappale 9 Maksuttomat palvelut: Muokattu otsikon ”Lisäksi Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on” alla olevia maksuttomia palveluita niin, että maksuttomaksi esitetään lääkärin vastaanottokäyntejä kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaan kehitysvammaisille asiakkaille. Lisäksi esitetään, että lääkärin kotikäynnit säännöllisen kotihoidon asiakkaille ovat maksuttomia. Tämä on täsmennetty myös ohjeen sivulle 31 ja asiakasmaksutaulukkoon.
  • Kappale 12.3. Haavanhoito ja jalkahoito: Haavanhoitokäynnit ovat lain mukaan maksuttomia. Jalkahoidosta peritään terapiapalveluiden maksu 11,60e. Vastaavat muutokset on tehty myös asiakasmaksutaulukkoon.
  • Kappale 19.1 Liikkumista tukevat palvelut: Muutettu leipätekstiin tällä hetkellä voimassa olevan vammaispalvelulain mukaiset termit kuljetuspalvelu ja saattajapalvelu
  • Kappale 20 Lapsiperheiden kotipalvelun ja lastensuojelun maksut: Lisätty kappale lapsiperheiden kotipalvelun maksuista.
  • Kappale 27.3 Ympärivuorokautinen palveluasuminen: Poistettu lause ”Asiakas maksaa erikseen käyttönsä mukaan sosiaalihuoltolain mukaisesta tukipalvelusta tai kotihoidosta”. Asiakas ei maksa näitä erikseen, vaan ne kuuluvat palveluasumisen maksuun.
  • Kappale 28.7 Omaishoitajan lakisääteinen vapaa: Poistettu lause: ”Omaishoitajan lakisääteisen vapaan ajaksi hoidettavalle annetusta tilapäishoidosta perittävä päivämaksu omaishoitajan vapaan ajalta on maksuton vuonna 2023.”
    Omaishoitajan lakisääteisen vapaan maksu on asiakasmaksulain 6 b §:n mukaan 11,60 euroa per vapaapäivä. Porvoossa omaishoitajan vapaapäivä on ollut maksuton vuosina 2021 ja 2022. Mikäli omaishoitajan vapaapäivä pidettäisiin jatkossa maksuttomana, vähentäisi se hyvinvointialueen maksutuottoja vuositasolla noin 250 000 eurolla, jos kaikki omaishoitajat pitäisivät heille lain mukaan kuuluvat vapaapäivänsä. Esityksenä on, että omaishoitajan vapaapäivän maksu olisi hoitomuodosta riippumatta lain sallima 11,60 euroa/päivä. Vastaava muutos on tehty maksutaulukkoon.
  • Asiakasmaksutaulukon kohta mielenterveys- ja päihdepalveluiden asumispalvelut: Lisätty maksutaulukkoon tarkennus, että Koivulan maksut ovat kuukausimaksuja

Asiakasmaksuohjeen päivittäminen on jatkuvaa työtä, jota jatketaan moniammatillisessa työryhmässä vuoden ympäri. Ohje hyväksytään aluevaltuustossa vuosittain samassa yhteydessä, kun maksujen määrästä päätetään.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vuoden 2023 asiakasmaksut vahvistetaan liitteiden mukaisesti. Lisäksi valtuutetaan viranhaltijat tekemään asiakasmaksuohjeeseen tarvittavia teknisiä muutoksia kuluvan vuoden aikana.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialuehallitus päätti yksimielisesti esittää aluevaltuustolle, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vuoden 2023 asiakasmaksut vahvistetaan liitteiden mukaisesti. Lisäksi valtuutetaan viranhaltijat tekemään asiakasmaksuohjeeseen tarvittavia teknisiä muutoksia kuluvan vuoden aikana.