Aluehallitus, kokous 16.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 87 Hyvinvointialueen perintätoiminnan järjestäminen

IUHVADno-2023-566

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: hallintolakimies Tomas Määttä, tomas.maatta@itauusimaa.fi

Hyvinvointialue voi hyvinvointialuelain 9 §:n nojalla tuottaa palveluja järjestämisvastuulleen kuuluvissa palveluissa itse, yhteistoiminnassa muiden hyvinvointialueiden kanssa tai hankkia ne sopimukseen perustuen muilta palvelujen tuottajilta. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus on 1.9.2022 § 9 päättänyt merkitä Sarastia Oy:n osakkeita, mikä mahdollistaa palveluiden hankkimisen yhtiöltä omistaja-aseman perusteella.

Hyvinvointialueen tukipalvelujen on järjestettävä muun muassa hyvinvointialueen julkisoikeudellisten saatavien perintä ja sen järjestäminen on käytännössä toteutettava hankkimalla palvelu ulkopuoliselta palveluntuottajalta. Kuntien ja kuntayhtymien saatavien perintään erikoistunut Suomen Kuntaperintä Oy on perustettu vuonna 2015 ja se on erikoistunut kuntien ja sotetoimijoiden saatavien perintään. Useat hyvinvointialueet ovat jo tehneet päätöksen hankkia palveluita Suomen Kuntaperintä Oy:ltä, jolla on laaja kokemus julkisoikeudellisten saatavien perinnästä. Yhtiö on julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain tarkoittamana omistajiensa sidosyksikkö ja yhteishankintayksikkö ja tuottaa siten palveluja ainoastaan Sarastia Oy:n omistajille.

Yhtiön tarjoaman palvelumallin mukaisesti toimeksiantajan kustannukset muodostuvat ainoastaan mahdollisista arvonlisäveroista ja viranomaismaksuista. Velallispalkkiot perustuvat perintälain mukaisiin maksumuistutus- ja perintäpalkkioihin ja ovat yhdenmukaiset kaikille velallisille. Epäonnistuneen perinnän palkkioita ei laskuteta toimeksiantajalta eikä jälkiperinnästä peritä provisiota. 

Perintäpalvelusta on tarkoitus tehdä Kuntaperintä Oy:n kanssa erillinen palvelusopimus, joka on ensin voimassa määräaikaisena 12 kuukauden ajan, jonka jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassaolevana kolmen kuukauden irtisanomisajalla.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus päättää, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen perintäpalvelu hankitaan Suomen Kuntaperintä Oy:ltä ja hyvinvointialuejohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan palvelusopimus sekä tekemään sopimukseen mahdollisesti tarvittavia teknisiä korjauksia.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialuehallitus päätti yksimielisesti, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen perintäpalvelu hankitaan Suomen Kuntaperintä Oy:ltä ja hyvinvointialuejohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan palvelusopimus sekä tekemään sopimukseen mahdollisesti tarvittavia teknisiä korjauksia.