Aluehallitus, kokous 16.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 85 Sosiaalihuollon palkkiot Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella

IUHVADno-2023-568

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
vastuualuejohtaja, perhe- ja sosiaalipalvelut Ilona Koskenniemi 
johtava lakimies Salla Paavilainen 

Aluehallitus päätti 2.3.2023 § 64 palauttaa asian uuteen valmisteluun. 


Perhehoito 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella järjestetään perhehoitoa lapsille, vammaisille ja ikääntyneille asiakkaille. Lasten perhehoidossa on 39 asiakasta, vammaisten perhehoidossa 6 asiakasta ja ikääntyneiden perhehoidossa 11 asiakasta. 

Perhehoidon palkkiot on määritelty vastaamaan kunnissa aiemmin käytössä olleita palkkioita ja niihin on tehty lain mukaiset indeksikorotukset. 9.3.2023 aluehallituksen kokouksen jälkeen perhehoidon maksutaulukkoon on tehty seuraavat teknisluonteiset muutokset: 

  • Käynnistämiskorvaus on korotettu kaikkien perhehoitajien osalta 3365,30 euroon perhehoitolain mukaisesti elinkustannusindeksin nousua vastaavasti 

  • Vammaisten perhehoitoon on lisätty lyhytaikaisen perhehoidon käynnistämiskorvaus, jonka määrä on vastaava kuin ikääntyneillä eli 801,60 euroa. 

  • Vammaisten perhehoidon pitkäaikaisen perhehoidon kulukorvauksen määrä on muutettu kuukausikohtaiseksi, ja lyhytaikaisen perhehoidon kulukorvaus taas on vuorokausikohtainen. 

  • Perhehoitajan lakisääteisen vapaapäivän korvaukseksi on määritelty päiväkohtaisen hoitopalkkion määrä. 

  • Taulukkoon on täsmennetty mihin lainkohtaan palkkion korottaminen perustuu. Jos korotusperuste on talousarvio, tulee aluehallituksen määritellä vuosittain korotuksen määrä prosentteina. Tällöin korotusprosenttina voidaan käyttää esimerkiksi vastaavaa indeksilukua kuin laissa määritellään, tai muuta päätettyä prosenttia. 

 

Omaishoidontuki 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on kokouksessaan 13.12.2022 kohdentanut omaishoidontuen palkkioihin 700 000 euron lisäyksen, joka kohdistettaisiin maksuluokkien korottamiseen. Vuodelle 2023 omaishoidontukeen on budjetoitu yhteensä 5 000 000 euroa.  

Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla. Omaishoidon tuki on lakisääteinen harkinnanvarainen sosiaalipalvelu, joka on osa sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuutta. Omaishoidon tuella tarkoitetaan kokonaisuutta, joka muodostuu hoidettavalle annettavista tarvittavista palveluista sekä omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista. (Laki omaishoidon tuesta 937/2005) 

 

Palvelujen järjestäminen -lautakunta on kokouksessaan 15.2.2023 § 9 päättänyt, että omaishoidon tuki jaetaan kolmeen hoitoisuusluokkaan: 

  • I Alin hoitoisuusluokka – hoitoa ja huolenpitoa säännöllisesti joka päivä  

  • II Keskimmäinen hoitoisuusluokka – Hoitoa ja huolenpitoa säännöllisesti     vuorokauden eri aikoina  

  • III Ylin hoitoisuusluokka – Hoitoa ja huolenpitoa yhtäjaksoisesti tai lähes yhtäjaksoisesti   

Kriteerit ovat samat kaiken ikäisillä asiakkailla. Lapsilla huolenpidon tarvetta verrataan aina poikkeamana ikätasoon nähden.  


Omaishoidon tuesta annetun lain (937/2005) 3 §:n mukaan hyvinvointialue voi myöntää omaishoidon tukea, jos kaikki lain edellyttämät tarpeet täyttyvät: 

  1. Tuen myöntäminen perustuu kokonaistilanteen yksilölliseen arviointiin, jossa huomioidaan omaishoitajan antaman hoidon vaativuus ja sitovuus sekä valvonnan ja ohjauksen tarve. Jotta omaishoidon tuen myöntämisperusteet täyttyvät, tulee autettavalla henkilöllä olla tilanne, joka oikeuttaisi sosiaalihuoltolain ja/tai vammaispalvelulain mukaisten palvelujen asiakkuuteen. Tähän ei riitä perheenjäsenten välinen tavanomainen auttaminen ja vastuu toisistaan. henkilö alentuneen toimintakyvyn, sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen syyn vuoksi tarvitsee kotioloissa hoitoa tai huolenpitoa;  

  1. hoidettavan omainen tai muu hoidettavalle läheinen henkilö on valmis vastaamaan hoidosta ja huolenpidosta tarpeellisten palvelujen avulla;  

  1. hoitajan terveys ja toimintakyky vastaavat omaishoidon asettamia vaatimuksia;   

  1. omaishoito yhdessä muiden tarvittavien sosiaali- ja terveyspalvelujen kanssa on hoidettavan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden kannalta riittävä;   

  1. hoidettavan koti on terveydellisiltä ja muilta olosuhteiltaan siellä annettavalle hoidolle sopiva. 


Omaishoidon tuesta annetun lain 7 §:n mukaan tuen tarve määritellään hoito- ja palvelusuunnitelmassa. Tällä varmistetaan hoidettavalle sekä hoitajalle riittävä tuki. 

Omaishoidon tuen tavoitteena Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on tukea ja mahdollistaa kotona toteutettavaa hoivaa ja ehkäistä asiakkaiden tarvetta siirtyä kodin ulkopuolelle säännöllisen ympärivuorokautisen palveluasumisen piiriin.  

 

Taulukko 1. Hoitopalkkioiden kustannus vuonna 2023 

 

 

Asiakkaat 6.3.2023 

Hoitopalkkiot 

Kustannus/kk 

Hoitopalkkioluokka I 

489 

500 € 

244 500 € 

Hoitopalkkioluokka II 

132 

900 € 

118 800 € 

Hoitopalkkioluokka III 

1328,22 € 

1328,22 € 

Yhteensä kk 

622 

 

364 628,22 € 

Yhteensä vuosi 

 

 

4 375 538,64 € 

Omaishoidon tuen saajien määrää tulevaisuudessa on haastavaa arvioida, mutta, jos kasvua on laskennallisesti 6 % (29 hoitajaa) I hoitoisuusluokan hoitajien määrässä, vaikuttaa se kustannuksiin noin  
174 000 euroa vuositasolla. Hoidon tarpeen kasvu, eli siirtyminen I maksuluokasta II maksuluokkaan samalla 6 %:n kasvulla omaishoidontuen saajien määrään (7 hoitajaa), nostaisi kustannuksia 33 600 eurolla vuodessa. Tällöin vuosikustannukset olisivat 4 583 138 euroa ja eläkekustannusten osuus olisivat noin 417 000 euroa, siten omaishoidon tuen kokonaiskustannukset vuodessa olisivat yhteensä noin 5 000 000 euroa. 

Omaishoidon palvelusetelien arvot käsitellään samassa kokonaisuudessa kaikkien palvelusetelien arvojen kanssa.   

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää hyväksyä palkkiot Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella 2023 liitteenä olevan taulukon mukaisesti. 

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialuehallitus päätti yksimielisesti hyväksyä palkkiot Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella 2023 liitteenä olevan taulukon mukaisesti 1.4.2023 alkaen.

Lisäksi aluehallitus päätti, että vanhat sopimukset ovat voimassa, kunnes palvelutarpeen arviointi on tehty. Palvelutarpeen arvioinnin jälkeen omaishoidon palkkion noustessa, palkkio tarkastetaan takautuvasti 1.4.2023 lukien. Palkkion laskiessa, sitä sovelletaan seuraavan kuukauden alusta.

Kokouskäsittely

Esittelijä lisäsi päätösehdotuksen loppuun sanat ”1.4.2023 alkaen”.

Varajäsen Matti Jäppilä ehdotti, että vanhat sopimukset ovat voimassa, kunnes uusi palvelutarpeen arviointi on tehty. Ehdotus raukesi kannattamattomana.

Jäsen Arto Kujala ehdotti varapuheenjohtaja Riku Honkasalon ja jäsen Marja Manninen-Ollbergin kannattamana seuraavaa lisäystä: ”Vanhat sopimukset ovat voimassa, kunnes palvelutarpeen arviointi on tehty. Palvelutarpeen arvioinnin jälkeen omaishoidon palkkion noustessa, palkkio tarkastetaan takautuvasti 1.4.2023 lukien. Palkkion laskiessa, sitä sovelletaan seuraavan kuukauden alusta.”

Suoritetussa äänestyksessä, jossa pohjaehdotusta kannattavat äänestivät "jaa" ja jäsen Kujalan ehdotusta kannattavat äänestivät "ei", vastaehdotus voitti äänin 9-6 (Björkman, Edgren, Eskola, Karlsson, Nylander, Perokorpi).

Pöytäkirjaan merkittiin, että aluehallitus piti tauon klo 20.17-20.22.