Välfärdsområdesstyrelsen, möte 16-03-2023

Protokollet är granskat

§ 87 Ordnande av välfärdsområdets indrivningsverksamhet

IUHVADno-2023-566

Beskrivning

Beredning och upplysningar: förvaltningsjurist Tomas Määttä, tomas.maatta@itauusimaa.fi

Det föreskrivs i 9 § i lagen om välfärdsområden att välfärdsområdet får producera de tjänster som omfattas av dess organiseringsansvar självt eller i samarbete med andra välfärdsområden eller enligt avtal skaffa dem av andra tjänsteproducenter. Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse har 1.9 2022 (§ 9) beslutat att teckna aktier i Sarastia Oy, vilket gör det möjligt för välfärdsområdet att på basis av sin delägarställning skaffa tjänster från bolaget.

Välfärdsområdets stödtjänster bör bland annat ordna indrivningen av välfärdsområdets offentligrättsliga fordringar, och ordnandet av det måste i praktiken ske så att tjänsten skaffas från en utomstående serviceproducent. Finlands Kommuninkasso Ab, som har specialiserat sig på indrivning av kommunernas och samkommunernas fordringar, har bildats år 2015. Flera välfärdsområden har redan beslutat att skaffa tjänster från Finlands Kommuninkasso Ab, som har stor erfarenhet av indrivning av offentligrättsliga fordringar. Bolaget är på det som avses i lagen om offentlig upphandling och koncession en anknuten enhet i förhållande till sina ägare och en inköpscentral. Det producerar sålunda tjänster endast för Sarastia Oy:s ägare.

I enlighet med den servicemodell som bolaget erbjuder utgörs uppdragsgivarens kostnader enbart av eventuell moms och eventuella myndighetsavgifter. Gäldenärsarvodena bygger på arvoden för betalningspåminnelse och indrivning i enlighet med indrivningslagen och är enhetliga för alla gäldenärer. Bolaget fakturerar inte uppdragsgivaren för en misslyckad indrivning, och det tas inte ut någon provision på efterindrivning.

Välfärdsområdet har för avsikt att ingå ett särskilt serviceavtal med Finlands Kommuninkasso Ab om indrivningstjänsten. Avtalet avses först ha en tidsbestämd giltighet på 12 månader, varefter avtalet fortsätter att gälla tills vidare med en uppsägningstid på tre månader.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att Östra Nylands välfärdsområdes indrivningstjänst skaffas från Finlands Kommuninkasso Ab, och välfärdsområdesdirektören ges fullmakt att underteckna serviceavtalet samt att göra eventuellt behövliga tekniska justeringar i avtalet.

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt att Östra Nylands välfärdsområdes indrivningstjänst skaffas från Finlands Kommuninkasso Ab, och välfärdsområdesdirektören ges fullmakt att underteckna serviceavtalet samt att göra eventuellt behövliga tekniska justeringar i avtalet.